Nejste přihlášen/a.
Proč ne? To zas není takové drama, když znáte princip. Gynekolog ví, co dělá. Pouze trochu přidá hormon, který má dcera v těle v druhé fázi cyklu. Po injekci, která zvedne jeho hladinu, následuje hormonální spád /pokles v krvi/, jako je to běžně v přirozeném cyklu.Ten by měl vyvolat menses. Prostě aby se odloučila ta nachystaná prokrvená vrstvička sliznice. Jiný účinek tam není. A tělo by chytlo rytmus. Pokud ne, pak by musela brát hormony nějaký ten měsíc - já tři, než se cyklus obnovil a srovnal. Pokud je žena těhotná, tak taková injekce jen utvrdí těhotenství a nikoho nepoškodí.
Proč ne? Nebo Vy jste snad studovala ženské lékařství? Liška to popsala dobře. Injekce dívce neublíží, ale naopak prospěje, srovná se jí cyklus. Sama jsem podobné injekce dostávala.
Kdyby se lékař měl radit s každou ženou, která o podobném problému nic neví, nikoho by nevyléčil. Myslím si, že udělal dobře. Dívce se srovná nepravidelnost. Můžete být za to ráda. Tak nad čím spekulovat? Jaga.
Nikdo vám nebrání být u každého vyšetření/zákroku u neplnoletého dítěte/mladistvého a vykonávat tak přímý dozor nad jeho léčbou.
Pokud však svého práva nevyužijete, má se za to, že svou pravomoc rozhodovat přenášíte v přiměřené míře na děcko. U sedmnáctileté se v případě banální injekce jistě dá očekávat její schopnost sama to posoudit, amputaci by jistě bez vaší přítomnosti neprovedli.
Je to stejné, jako že si může desetiletý koupit sám svačinu, ale patnáctiletý asi auto ne.
@bak - Může dát gynekolog 17 leté dceři injekci na vyvolání ms bez mého vědomí?
Může - u téměř zletilé slečny lze přiměřenou vyspělost očekávat - ovšem informace vám poskytne až pokud o ně požádáte:
z. č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách
§ 35
(1) Při poskytování zdravotních služeb nezletilému pacientovi je třeba zjistit jeho názor na poskytnutí zamýšlených zdravotních služeb, jestliže je to přiměřené rozumové a volní vyspělosti jeho věku. Tento názor musí být zohledněn jako faktor, jehož závažnost narůstá úměrně s věkem a stupněm rozumové a volní vyspělosti nezletilého pacienta. Pro vyslovení souhlasu s poskytnutím zdravotních služeb nezletilému pacientovi se použijí právní předpisy upravující svéprávnost fyzických osob s tím, že nezletilému pacientovi lze zamýšlené zdravotní služby poskytnout na základě jeho souhlasu, jestliže je provedení takového úkonu přiměřené jeho rozumové a volní vyspělosti odpovídající jeho věku. Tím není dotčena možnost poskytování zdravotních služeb bez souhlasu.
(2) Poskytnutí zdravotních služeb na základě souhlasu nezletilého pacienta nebrání tomu, aby ošetřující zdravotnický pracovník podal zákonnému zástupci informaci o poskytnutých zdravotních službách nebo zdravotním stavu nezletilého pacienta.
Je to tvé tělo, bez tvého vědomí nesmí lékař nic. Je dobře se ptát, než cokoliv píchne, co to je a proč to je. Kdysi, za komančů mi lékař také chtěl cosi píchnout. Navíc měl nějaké řeči, že bych tomu stejně nerozuměla. Vytáhla jsem kalhotky a řekla, že je to moje tělo a píchat se beze mě nebude. Dr. se zasmál a řekl, že vlastně mám pravdu a vysvětlil mi to. Trvalo to snad 2 minuty a bylo po problému.
Babičko, ale tady se ptá matka! Dceři to možná gynekolog vysvětlil. To maminka má pocit, že je ze hry..Měla by dceru poučit, ať ta se ptá sama..Přeci jen je jí 17. A říká se, že dnešní stejně stará mládež je díky IT tak o dva roky "starší", než tenkrát my.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.