Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žloutky místo celých vajec

Od: tamari odpovědí: 7 změna:
Můžu do buchty dát místo celých vajec jenom žloutky?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dokonce to tak bude lepší. Bílek dělá tvrdé těsto.

doplněno 24.04.22 11:26:

Původně jsem četla "do buchet" (tedy kynutých). Do kynutého těsta já bílky nedávám, lepší jsou opravdu jen žloutky.

Pokud jde ale o nějakou piškotovou buchtu (obecně takovou, do které se vejce šlehají), bílky jsou v ní nutné!

liska5
hodnocení

4x

Řídila bych se podle teceptu. Nepíšete, o jakou buchtu jde. Instinktivně do kynutého těsta jen žloutky místo vajec, to by mělo být lepší, lehčí. Naopak tam, kde je potřeba sníh z bílků, tak tam by se změna vymstila / bublanina/.

hodnocení

1x

Řídila bych se receptem. Pokud se dávají někam celá vejce a dáte jen žloutky, bude těsto hodně tuhé, bílky mu dodávají vláčnost. Proto ty chybějící bílky nahradit jinou tekutinou. Mlékem, vodou, olejem?

Do těsta se sněhem bílky být musí. Z čeho jinak ten sníh vyšlehat?

Mám opačný problém. O Velikonocích jsem použila do těsta na mazance pouze žloutky. V lednici v hrnečcích mi zůstaly bílky. A teď - co s nimi? Mamka kdysi dělávala bílkovou roládu, ale recept jsem někde zatratila. Asi je budu přidávat do vajec při obalování řízků, nebo kdybych dělala smažená vejce či smaženici z hub. Jaga.

Teta když obalovala řízky, rozšlehala si v talíři samotné bílky. Obalené řízky jednou stranou do toho namočila a hned dala tou stranou na rozpálený tuk. Druhou stranu řízku smažila jen klasicky. Řízky byly nadýchané a měkoučké. Takhle je dělala na svatbě, byla to dobrota. Jenže, kolik já spotřebuji bílků na řízky pro 2 lidi? :-D

max2
Ted jsem zrovna mel rizky, kde maso bylo hodinu namicene v mlece, jine uz delat nebudu. To s tim bilkem vyzkousim.
Jinak samotne bilky uplatnite v polevce prece. Nejaky dobry vyvar, do toho testoviny nebo kroupy a sup tam bilky.
liska5

Já zas řízky mažu den předem česnekovou pastou. Taky dobrý.

Pro MAXE 2:

Včera jsem našla novou řízkovou vychytávku. Zatím jsem nezkoušela, ale můžete být první. Já vyzkouším taky. Jaga.

HEDVÁBNÉ KUŘECÍ ŘÍZKY

Kuřecí maso mírně naklepeme, osolíme a obalíme v mouce. Do misky dáme 2 ušlehané bílky, 2 lžíce tvarohu, trochu kari koření a sůl. Vytvoříme těstíčko, ve kterém obalujeme maso, hned smažíme na rozpáleném oleji. K tomu cokoli, brambory, kaši, hranolky, ale hlavně hodně dobrého zeleninového salátu.

joudic*
hodnocení

0x
ne, ale muzete dat jen bilky, o ty jde vic

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]