Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz, 7.3.2022 jsem byla na ČSSZ a zažádala si o peněžitou pomoc v mateřství, kterou mi uznali a poslali už peníze. Začátkem května mám rodit a jelikož jsem prvorodička a vůbec se v těchto věcech nevyznám, tak se ptám vás. Manžel našel na internetu že mateřská se prý vyplácí i po porodu snad 24 týdnů (cca půl roku) a že rodičovský příspěvek se vyplácí až potom. Já jsem myslela, že mateřská je jen po dobu těhotenství a že se potom má zažádat po porodu o ten rodičovský příspěvek, nebo je to tak jak říkal manžel?
Děkuji předem za odpověd
Je to jak říkal manžel, mateřská se pobírá 24 týdnů, pak následuje rodičovský příspěvek. Mateřská je vypočítána z platu, rodičovský příspěvek je budget 300tis. a rodič si zvolí, jakou částku chce mesíčně pobírat. Rodič s vyšším platem s může zvolit vyšší měsíční částku, tedy vybrat celých 300tis. dříve, než rodič nízkopříjmový. Částku si lze každé 3 měsíce měnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.