Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská dovolená

Od: petra1 odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mám dotaz, 7.3.2022 jsem byla na ČSSZ a zažádala si o peněžitou pomoc v mateřství, kterou mi uznali a poslali už peníze. Začátkem května mám rodit a jelikož jsem prvorodička a vůbec se v těchto věcech nevyznám, tak se ptám vás. Manžel našel na internetu že mateřská se prý vyplácí i po porodu snad 24 týdnů (cca půl roku) a že rodičovský příspěvek se vyplácí až potom. Já jsem myslela, že mateřská je jen po dobu těhotenství a že se potom má zažádat po porodu o ten rodičovský příspěvek, nebo je to tak jak říkal manžel?

Děkuji předem za odpověd

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

3x

Je to jak říkal manžel, mateřská se pobírá 24 týdnů, pak následuje rodičovský příspěvek. Mateřská je vypočítána z platu, rodičovský příspěvek je budget 300tis. a rodič si zvolí, jakou částku chce mesíčně pobírat. Rodič s vyšším platem s může zvolit vyšší měsíční částku, tedy vybrat celých 300tis. dříve, než rodič nízkopříjmový. Částku si lze každé 3 měsíce měnit.

wyllou*
hodnocení

0x
Dobrý den, mateřská dovolená je max 28tydnu, pokud máte jedno dítě. U dvojčat, trojčat je to dýl. Tj. Na mateřskou jděte 6 nebo 8tydnu před porodem a je celkem těch 28tydnu. Před tím, než Vám skočí mateřská si pozadate na úřadu práce o rodičovský příspěvek, ten vyplácí stát po dobu max 3 let 300.000 tisíc. Na internetu je plno informací k tomu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]