Nejste přihlášen/a.
Cukráři všechny ingredience do těst přesně váží, i vajíčka. Jen by mě zajímalo, jestli to je se skořápkou nebo už vykleplá.Včera mluvila v rádiu cukrářka, že takové průměrné vejce váží 5 dkg. Tak jsem vzala 10 nejmenších vajec od našich slepic a váha byla 61 dkg. A právě to mě vede k podání tohoto dotazu.
Kdysi, dávno tomu...Když pekla babička nebo maminka piškot, tak to dělaly tak, že prvně zvážily vejce i se skořápkou
a podle toho kolik ta vejce vážila, dávaly stejný poměr cukru a mouky.
Tak je to správně
Píši to poprvé-některá kuchařka musí vážit, některá NEMUSÍ. Moje mamka to dělal od oka a vždy byl OK.
Jinak vážit vejce se skořápkou má význam jen tehdy, pokud pak ještě zvážím hmotnost skořápky a odečtu od celkové hmotnosti nevykleplého vejce! A Včil mudrujte jaký by to mělo mít smysl něco váži i s obalem?!
Neslyšela jsem o tom, že by se vajíčka do těsta vážila. Vždycky je recept: mouka, cukr, 3 vejce...případně: mouka, cukr, 3 žloutky, následně ze 3 bílků sníh... Proto vajíčka nevážím, přidám jen správný počet.
Ovšem po babičce mám několik receptů, kde se píše následující:
Co váží 5 vajec, tolik dejte mouky, co váží 3 vejce, tolik cukru...Tyto recepty jsem dělala a bylo to v pohodě. Vejce jsem vybrala k vážení velká, pěkná, aby těsta bylo dost, žádné prťavé kuličky. Zvážila jsem je ve skořápce a podle toho dodala ostatní přísady.
Takže jen tady jsem vážila vejce, abych zjistila, kolik dát toho ostatního. Jinak ne. Jaga.
tady píšete, že vaše babičky pekly a vařily bez vah, já taky a taky jsem babička co peče kynuté buchty všeho druhu bez vah. Jen jsem se ptala na cukrařinu, tam je nutné vážit např. vánoční cukroví apod. Však kdo se dívá na Peče celá země vidí, že v cukrařině to není, že se tam toho nakydá jen tak od oka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.