Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vážit vajíčka

Od: sametka odpovědí: 23 změna:

Cukráři všechny ingredience do těst přesně váží, i vajíčka. Jen by mě zajímalo, jestli to je se skořápkou nebo už vykleplá.Včera mluvila v rádiu cukrářka, že takové průměrné vejce váží 5 dkg. Tak jsem vzala 10 nejmenších vajec od našich slepic a váha byla 61 dkg. A právě to mě vede k podání tohoto dotazu.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Já bych řekl že netto, tedy čistá váha obsahu bez skořápky. Vážím přece jen to, co do těsta reálně dám :)

hodnocení

8x

Kdysi, dávno tomu...Když pekla babička nebo maminka piškot, tak to dělaly tak, že prvně zvážily vejce i se skořápkou
a podle toho kolik ta vejce vážila, dávaly stejný poměr cukru a mouky.
Tak je to správně *cteni*

Kdysi dávno, jak babička, tak mamka váhy vůbec nepoužívaly. Vše od oka a to byla pokaždý lahůdka.
Zřejmě budu muset specifikovat přesná léta.
Pro mě je např. kdysi dávno i 30 let.
V té době jsme váhy měli.
Vy ne? :-D
---
Ještě dodatek - Piškot se vážit musí!
19.04.22 12:34

Babička je již třicet let po smrti.
Váhy měly, několikery. Ale prostě vařily od oka. A dost dobře.
Představte si, že mé babičky byly široko daleko ty nejlepší kuchařky a pekařky.
Bez váhy se taky obešly.
Ale suroviny na PIŠKOTOVÉ TĚSTO se prostě vážit MUSÍ!
Píši to podruhé :-D

Píši to poprvé-některá kuchařka musí vážit, některá NEMUSÍ. Moje mamka to dělal od oka a vždy byl OK.

Jinak vážit vejce se skořápkou má význam jen tehdy, pokud pak ještě zvážím hmotnost skořápky a odečtu od celkové hmotnosti nevykleplého vejce! A Včil mudrujte jaký by to mělo mít smysl něco váži i s obalem?!

Nevím jak to dělaly, ale pekly cokoliv. Bez vah.
Od oka.
@diesel
Na dortovou formu s průměrem 26 cm by mělo stačit 6 vajec, přibližně 300 g polohrubé mouky, asi 300 g cukru krupice a rovná lžička kypřicího prášku. Proč je u mouky a cukru ono „přibližně“? Můj děda byl cukrář, a kdykoli pekl piškot, řídil se vahou vajec. Šest vajec položil na váhu, zvážil je i se skořápkou a potom se řídil poučkou „kolik vajec – tolik mouky – a tolik cukru“. A to je pravidlo, které je osvědčené desetiletími!
----
Včíl mudrujte zas vy *smich*

Zdroj od pravého cukráře si najděte sám *smich*

Proč bych to hledal? Ještě vysvětlete jaký smysl vážit vejce i se skořápkou a zbytek od oka totální nesmysl a proti logice (i když hoooodně žen logiku nemá!)

Někdo z toho dělá vědu a někdo ne Vy děláte vědu většina žen nikoliv !

hodnocení

4x

Druhá babička vajíčka váží, ale jen u jednoho spešl receptu. Já beru vajíčko = jedna lžíce. :-D Myslím si, že stačí aby mouka byla "nějaká podivná" a to se občas stane a pak množství upravím.

hodnocení

2x

Neslyšela jsem o tom, že by se vajíčka do těsta vážila. Vždycky je recept: mouka, cukr, 3 vejce...případně: mouka, cukr, 3 žloutky, následně ze 3 bílků sníh... Proto vajíčka nevážím, přidám jen správný počet.

Ovšem po babičce mám několik receptů, kde se píše následující:

Co váží 5 vajec, tolik dejte mouky, co váží 3 vejce, tolik cukru...Tyto recepty jsem dělala a bylo to v pohodě. Vejce jsem vybrala k vážení velká, pěkná, aby těsta bylo dost, žádné prťavé kuličky. Zvážila jsem je ve skořápce a podle toho dodala ostatní přísady.

Takže jen tady jsem vážila vejce, abych zjistila, kolik dát toho ostatního. Jinak ne. Jaga.

hodnocení

0x
Podle mě bez skořápky.
Ale vážit vejce mě přijde takový, no, dost zbytečný. Když bude vejce těžší, ubereš bílek, nebo žloutek?

Rozklepnu další vajíčko a opakuji to, dokud nenarazím na jedno přesně vážící.

Ringo, fajne! Fajny napad! *smich2*

sametka
hodnocení

No a co pak, když zpočátku receptu zpracovávám nejdřív žloutky a pak sníh z bílků?

hodnocení

0x

Sametko 61dkg to je pštrosí vejce nebo nespletla jste se a máte tam překlep? Jedno vejce 0,61kg nebo jinak 610g? Prostě je skoro nesmysl aby slepičí vejce vážilo přes půl kilogramu!

Deset nejmenších vajec vážilo 61 deka.
liska5

Píše o deseti, že vážily něco přes půl kila, Diesel se přehlédl. Dobře je to...

Aha. To mi opravdu nějak uteklo !*hi* Sametko *mir*

sametka
hodnocení

tady píšete, že vaše babičky pekly a vařily bez vah, já taky a taky jsem babička co peče kynuté buchty všeho druhu bez vah. Jen jsem se ptala na cukrařinu, tam je nutné vážit např. vánoční cukroví apod. Však kdo se dívá na Peče celá země vidí, že v cukrařině to není, že se tam toho nakydá jen tak od oka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]