Dobrý den, pekla jsem mazanec podle tohoto receptu.( google.com/... Paní na videu ho má krásný, nepopraskaný, ale mě popraskal a ještě je kůrka strašně tvrdá. Nevíte proč? (Před tím, než jsem ho strčila do trouby jsem ho potřela bílkem a mlékem)
Krásný den,nemůže být problém v tom potření bílkem? Bílek zaschne a udělá krustu. Já potírám pouze žloutkem s trochou mléka. Po vytažení z trouby ještě horký potřu máslem smíchaným s rumem. Je to krásná vůně . JISKRA
Asi se pekl zpočátku moc rychle. Větší kusy se musí pomaleji. A pak možná zůstal v troubě delší dobu, aby se dopekl střed, což kůrku vysušilo..Počkáme na další názory.
Zdravím, popraskání se často dá předejít tím, že mazanec před pečením naříznete - uděláte nahoře křížek - tím naříznutím má kudy utéct pára. Ale není to 100%, může prasknout i tak. A že je kůrka tvrdá - to může být možná teplotou.
Na funkci to nemá vliv, jestli je dobrý, snězte ho A jestli vás ten tvar vážně trápí, můžete z něj udělat žemlovku, sladké tousty z tvaroem, dát si na něj marmeládu...
I v receptu se potírá mazanec celým neředěným vejcem. Já to také tak dělám. Na jakou teplotu a jak dlouho jste mazanec pekla? Není univerzální postup, každá trouba peče jinak. Já 10 minut na 170 st., zakryji alobalem a dál 15o st. 15 až 20 minut. Před pečením propíchám špejlí.
Dělávám z úplně stejného receptu už 40 let a rozhodně před vložením do trouby mazanec nastřihnu nůžkama do kříže. Shoduju se s ostatními, že asi šel to moc vyhřáté trouby a pak se dlouho tzv. sušil.
Mazanec při pečení praská když je těsto špatně promíchané. Já dělám těsto v domácí pekárně, program hnětení - kynutí. Trvá 1,5 hod. Pak těsto vyndám, propracuji a dám do mísy kynout asi tak na hodinu. Vytvaruji bochánek, na plechu nechám znovu kynout asi 1/2 hodiny. Na bochánku udělám nůžkami křížek, potřu rozšlehaným bílkem nebo celým vejcem, posypu plátky mandlí a dám péct do vyhřáté trouby na 175 st. C. a po 15 minutách snížím na 150 st. C. Špejlí zkusit, zda je těsto propečené.
Potírá se celým vajíčkem, ne pouze bílkem, pak se stane to, co popisujete. To nechápu, proč to v receptech píší. Asi chtějí žloutek ušetřit nebo co. Příště nařízněte do křížku a potřít rozkverlaným celým vajíčkem s trochou mléka, nebo pouze žloutkem a trochou mléka, ale ne samotným bílkem a mlékem.
Tohle udělá pečivo, dyž se na kynuté těsto spěchá. Když se dobře vypracuje. V době kynutí ještě jednou přemíchá a pak se ještě nechá na plechu cca 20 minut kynout, nabude ještě dříve, než pečením kůrka ztvrdne. A když se vytáhne z trouby, je fajn ho ještě jednou přetřít. Mléko, studená voda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.