Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč je mazanec tvrdý?

Od: lindi odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, pekla jsem mazanec podle tohoto receptu.( google.com/...
Paní na videu ho má krásný, nepopraskaný, ale mě popraskal a ještě je kůrka strašně tvrdá. Nevíte proč? (Před tím, než jsem ho strčila do trouby jsem ho potřela bílkem a mlékem)

Proč je mazanec tvrdý?

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x

Krásný den,nemůže být problém v tom potření bílkem? Bílek zaschne a udělá krustu. Já potírám pouze žloutkem s trochou mléka. Po vytažení z trouby ještě horký potřu máslem smíchaným s rumem. Je to krásná vůně . JISKRA

 

liska5
hodnocení

2x

Asi se pekl zpočátku moc rychle. Větší kusy se musí pomaleji. A pak možná zůstal v troubě delší dobu, aby se dopekl střed, což kůrku vysušilo..Počkáme na další názory.

 

manani
hodnocení

2x

Zdravím, popraskání se často dá předejít tím, že mazanec před pečením naříznete - uděláte nahoře křížek - tím naříznutím má kudy utéct pára. Ale není to 100%, může prasknout i tak. A že je kůrka tvrdá - to může být možná teplotou.

Na funkci to nemá vliv, jestli je dobrý, snězte ho :) A jestli vás ten tvar vážně trápí, můžete z něj udělat žemlovku, sladké tousty z tvaroem, dát si na něj marmeládu...

 

id
hodnocení

1x
I v receptu se potírá mazanec celým neředěným vejcem. Já to také tak dělám. Na jakou teplotu a jak dlouho jste mazanec pekla? Není univerzální postup, každá trouba peče jinak. Já 10 minut na 170 st., zakryji alobalem a dál 15o st. 15 až 20 minut. Před pečením propíchám špejlí.

 

sametka
hodnocení

1x

Dělávám z úplně stejného receptu už 40 let a rozhodně před vložením do trouby mazanec nastřihnu nůžkama do kříže. Shoduju se s ostatními, že asi šel to moc vyhřáté trouby a pak se dlouho tzv. sušil.

 

hodnocení

1x

Mazanec při pečení praská když je těsto špatně promíchané. Já dělám těsto v domácí pekárně, program hnětení - kynutí. Trvá 1,5 hod. Pak těsto vyndám, propracuji a dám do mísy kynout asi tak na hodinu. Vytvaruji bochánek, na plechu nechám znovu kynout asi 1/2 hodiny. Na bochánku udělám nůžkami křížek, potřu rozšlehaným bílkem nebo celým vejcem, posypu plátky mandlí a dám péct do vyhřáté trouby na 175 st. C. a po 15 minutách snížím na 150 st. C. Špejlí zkusit, zda je těsto propečené.

 

hodnocení

1x

Potírá se celým vajíčkem, ne pouze bílkem, pak se stane to, co popisujete. To nechápu, proč to v receptech píší. Asi chtějí žloutek ušetřit nebo co. Příště nařízněte do křížku a potřít rozkverlaným celým vajíčkem s trochou mléka, nebo pouze žloutkem a trochou mléka, ale ne samotným bílkem a mlékem.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Tohle udělá pečivo, dyž se na kynuté těsto spěchá. Když se dobře vypracuje. V době kynutí ještě jednou přemíchá a pak se ještě nechá na plechu cca 20 minut kynout, nabude ještě dříve, než pečením kůrka ztvrdne. A když se vytáhne z trouby, je fajn ho ještě jednou přetřít. Mléko, studená voda.

 

ltz
hodnocení

0x
Do rána povolí a změkne.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]