Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapisování masa do kalorickych tabulek

Od: radka10 odpovědí: 10 změna:
Zdravím, potřebuji poradit jak mám zapisovat maso…zda za syrova nebo nebude vadit když ho zapíšu uvařené…na internetu jsem se dočetla, že vše zapisovat za syrova, ovšem jak mám zjistit gramaz masa za syrova, když si vařím na 4 dny dopředu? Po uvaření maso mění svou hmotnost, a hmotnost 100 g za syrova neodpovídá hmotnosti 100 g uvařeného masa. Existuje na to nějaká kalkulačka nebo tak něco?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cichin
hodnocení

0x
Do kalorických tabulek si můžete přece zapisovat tepelně upravené maso. Kdyz zadáte název masa - třeba kuřecí stehno, automaticky to nabídne kuřecí stehno pečené. Pokud v kuchyni neděláte čáry máry, co nikdo nezná, tabulky vám našeptají samy, jenom si to zpracované maso zvažte, ať víte gramáž :)

hodnocení

0x
V kalorickych tabulkách máte možnost volby. Takže maso můžete zvážit i po upečení či uvaření a vybrat v tabulkách možnost vepřové maso vařené/pečené

hodnocení

0x
Nějak nerozumím otázce. Syrové se váží lépe i bez váhy doma. V Řeknete si u řezníka u půl kila masa a víte. Nebo vaničky v obchodech mají váhu uvedenou. Pokud to myslíte vážně, Kupte si váhu a važte. Já vážím za syrova vše, i přílohy. Také vařím dopředu, dělám si třeba krůtí maso se zeleninou a bulgurem, k tomu 10g másla, 5 ml olivového oleje, tak si to vše odvážím syrové a uvařené to už jen dělím na od oka na poloviny, třetiny atd. Vařené vážím jen když si to nechám dovézt uvařené. Na Kaloricke tabulky cz obvykle jsou hodnoty jak syrového, tak vařeného - ale ty beru velmi orientačně. Když si restuju krůtí prsa, tak zapisuju jako krůtí prso 200g, olej 5 ml. I když se dá dohledat hodnota rovnou pro krůtí restované prso.

joudic*
hodnocení

0x
kaloricke tabulky jsou dobre pro prehled, abyste vedela ze volske oko z 5-6 bilku je obrovske zradlo na cely den, ktere ma stejne kalorii jako 2-3 cela vejce, ze kterych se clovek na cely den nenaji.. to je cele, denni pocitani jidel je nesmysl, digitalni vaha vam ukaze jestli prasite nebo jite normalne. S masem stejne budete hubnout az do pristiho roku, pokud se nejedna o keto, a pak vam jsou kaloricke hodnoty stejne jedno.
Pán bude znalec. Když o něčem nic nevím, tak se k tomu nevyjadřují.
nika
@joudic® No ty jsi mamlas. Kalorické tabulky jsou nejlepším pomocníkem k trvalému hubnutí či nabírání, co se týče stravy. ;) Každý, kdo chce úspěšně hubnout, by měl vědět, kolik za den přijmout kalorií a kolik kterých makrozivin.. Měl by ses řídit svatým "mluviti stříbro, mlčeti zlato..", minimálně u témat, o kterých víš zjevně kulové. :)) Pěkný den. ✌

liska5
hodnocení

0x

Váhu porce v hospodě počítají ze syrového.

Jestli sis koupila půl kila kuřecích prsíček, tedy 500 gramů a z toho sis nadělala tři hotové porce, tak si započítej jouly z těch 500g syrového najednou.

V případě kuřecích prsíček bez kůže je 100g asi 340 joulů. Celý pětisetgramový kus bude mít tedy 5 x 340 joulů. To je 1700 J. Tak si za tři dny masité starvy započteš 1700 J. Vyděl třemi dny. Na den tedy jedna porce vychází na 566 joulů.

Absolutně přesně to zrovna v případě masa nelze. Jednou má trochu víc vody, jindy koupíš o trochu tučnější.

doplněno 14.04.22 00:06:

Pokud maso uvaříš, tak bude mít méně kalorií, než když ho usmažíš na tuku.

Pokud ten příklad chceš v kaloriích, tak je na internetu kalkulačka převodu. Pak to, co jsem tam uvedla, by bylo v kaloriích tak, že celá půlkilovka syrových kuřecích prsíček by měla asi 406 kcal a jedna porce z těch tří by měla 133 kcal.

liska5

Malý překlep! Opr.: Poslední číslo má být 135 kcal.

rv®
hodnocení

0x

Jen bych doplnil naučit se počítat kalorie, ne jouly. Všechny ne česky mluvící země počítají kalorie. A by nedošlo k mýlce, kcal znamená kilo kalorie. Tedy tisíc kalorií. Ale běžně (zejména v anglicky mluvících zemích) se bere 1 kcal jako kalorie. Takže když má něco 100 kalorií na porci, je tím myšleno 100 kcal. Někdy to může hodně mást.

liska5

Taky jedu podle kcal. Ale bylo takové debilní období. kde se vše jedlé udávalo jen v joulech. Mám z těch dob takovou kuchařku / knížku/, kde jsou tabulky z té doby jen v Joulec, tak proto jsem začala v odpovědi od Joulů a nakonec to pomocí kalkulačky převedla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]