Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové skvrny na vypraném prádle

Od: misazap odpovědí: 14 změna:

Když vyperu prádlo, tak na některým se objeví nové skvrny. Vidět je to nejvíc na bílým, ale barevné to chytá asi taky. Jsou to takové větší žluté skvrny a vypadá to, jako by to prádlo chytalo snad od pračky (je tam "kresba" jak bylo v pračce pomačkané). Mám 4 roky pračku bosh maxx, peru v různých prášcích, teď je to bonux. Filtr je čistý. Prádlo se vypere hezky, dobře vyždíme, ale na některých kusech se objeví tyhle skvrny. Vůbec netuším co s tím a od čeho by to mohlo vznikat, ale 100% to vzniká v pračce (podezírala jsem koš na prádlo, věšák, .. ale kontroluji prádlo už při vytažení z bubnu a už tam ty skvrny jsou, a jsou tam pokaždé, ale jen na něčem).

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nezačala Vám téct rezivá voda?Třeba ze starších kovových trubek?Zkuste pročistit pračku calgonitem,nebo stačí octem,či savem a nechat projít program na prázdno...Zkuste to a uvidíte.

misazap
hodnocení

Máme celkem novou rozvodnou síť, trubky jsou všude plastové. Na umyvadlech, wc ani jinde se mi takové ty kovové fleky nedělají, leda by byla nějaká zrezlá trubka v tý pračce. Zkusím ten ocet, případně calgonit. Díky.

alaska*
hodnocení

1x

Na vině mohou být bílkoviny. Tělní tekutiny obsahují bílkoviny. Obzvláště pak produkty pohlavních orgánů jsou bílkovina téměř stejná jako bílek ve vajíčku. Rozpustit jej lze jen ve studené vodě. A není to hned, dost dlouho to trvá. Proto se prádlo dříve namáčelo třeba přes noc. Vlákna nabobtnala, špína a obzvláště pak látky bílkonnného původu (také krev a obsah kapesníku) se uvolnily. Pak se prádlo vymáchalo a v jiné vodě pralo. Může se stát, že v pračce se bílkoviny zavaří do prádla, nebo se částečně uvolní a vzniklé flundry se nalepí se na jiné prádlo. Automatky navíc používají málo vody a rychle ohřívají. Tím je to jen horší. Zkuste teda prát s předpírkou v úplně studené vodě a bez prášku. Na hlavní praní zkuste enzymatický prostředek. Enzymy jsou na bílkoviny nejlepší. S bílkovinami je to přesně tak, jako s vajíčkem. Čím déle ho vaříte, tím je tvrdší.

jajjj
hodnocení

0x

mám úplně stejný problém. Nejprve jsem podezřívala pračku, že je v ní něco zrezlého a chytá se to na prádlo. Poté, co mi servis vyměnil kompletně celý vnitřek (naštěstí byla v záruce) se vůbec nic nezměnilo. Nakonec jsem přišla, že je to vodou. Používáme vodu z vlastní studně, a ta je hodně železitá. Sama o sobě dělá mapičky hlavně na textiliích, které schnou pokrčené a pomalu (např. hadra položená na vaně), pověšené a rychle usušené jsou většinou beze skvrn. Je to tím, že železo ve vodě reaguje s kyslíkem a jejich oxidací vzniká rez. Dalším problémem jsou oxidační činidla obsažené ve většině pracích prášků. Ty způsobují, že voda reaguje už v pračce. Nejhorší, co jsem doposud zažila, bylo použití vanishe nebo sava perex (silná oxidační činidla), z pračky jsem táhla kusy prádla jakoby vymáchané v kávě :(. Naštěstí u bílého prádla se dá problém řešit ponořením do roztoku potravinářské kyseliny citronové a vody, dokud flekance nezmizí. Nejhorší je, že na čím vyšší teplotu peru a čím je prádlo špinavější (hlavně tam, kde zůstane lidská špína, jako límečky, podpaží), tím je to prádlo flekatější a žlutější. Nejlepší zkušenosti mám s tekutými prášky (woolite na barevné), nejhorší s Arielem, i když se jedná o jeden z nejkvalitnějších pracích prášků. Je to obsahem oxidů. Zatím jsem neobjevila prášek, ve kterém bych mohla prát bílé prádlo, snad jen tak, že ho vyperu pomoci marseillského mýdla a pak jen vymáchám a naavivážuju v pračce. Ale dovede si představit, že prát hromadu bílého v ruce je celkem naprd. Bílé prádlo vozím vyprat k mamince nebo tchýňce :(. Jedním z řešení by mohl být ještě nějaký eko prášek, bez oxidantů, ale to jsem nezkoušela, protože jsou dost drahé.

jandy*
hodnocení

0x

Jsem moc ráda, že jsem zde narazila na tento dotaz, protože mám úplně stejný problém. Poslední cca půlrok se mi stává, že také na některém prádle po vyprání objevím neidentifikovatelné skvrny. Už jsem z toho zoufalá, protože mám dost hezké oblečení zničené a dokonce i manžel se začíná zlobit, že mu likviduji jeho oblíbené kousky, "protože asi neumím prát"! Považte po 20 letech manželství! Marně jsem hledala příčinu a teď už asi vím, čím to bude. Používám převážně Ariel, ale občas i jiné lepší prášky. Dokonce i zmiňovaný Bonux. Zkusím tedy tekuté a nějaké bez oxidantů. Moc děkuji!

amlim*

Příčina jsou prášky-složení- obsahují fosfáty a různá plnidla,která ulpí ve tkanině. Sežeňte si a vyzkoušejte SA8 premium a další z řady.Bude po problému.

refik*
hodnocení

0x

Chci poradit jak odstranit skvrny z bílého prádla.Nasypte k pršku na pradlo 5 zrníček KRTKA.(čistič potrubí)

papene*

;)A to fakt funguje i mastnota a hlavně šmír?

refik*

Ano,ale opravdu jen 5 zrníček dejte a samozdřejmě prášek na praní.Mám to vyzkoušené,když bylo dítě malé,tak od borůvek i od banánu,no od všeho říkali i v práci ženské,tak snad i na šmír.Vyzkoušejte a krtek se vždy hodí, na odpady je super.

papene*

Až budu prát montérky tak to vyzkouším a dám vědět.

Kéž kdyby to fungovalo.;)

alaska*

Čistič Krtek je vlastně louh sodný, také hydroxid sodný. Pro vyvářku se používá v množství 2-3% z váhy suchého zboží. Louh lze nahradit sodou 4% z váhy suchého zboží. Platí pro lázeň bez dalších přísad. S kombinací pracího prostředku opravdu opatrně. Asi tak podle rady výše uvedené. Bavlna louh snáší dobře, viskoza bobtná a ztrácí pevnost ve vyšších koncentracích. Vlna se rozpadá. S Krtkem opatrně, louh je žiravina.

doplněno 05.11.09 18:47:

Na montérky od šmíru by možná pomohlo namočení ve vodě s trochou jaru aspoň do druhého dne. Potom teprve prát v pracím prostředku. Jen ještě dodávám, že výrobci pracích prostředku "jedou na hranu", to znamená aby prášek co nejlépe vypral, ale ještě nepoškodil prádlo. Každé další experimentování sice může ještě lépe vyprat, ale také poškodi. Můžete také příště vyprané prádlo naškrobit, škrob pak zamezí pronikání špíny do vláken a snadněji se pak vypere. A neodpustím si něco pro experimentátory. Pro mastný šmír velmi vhodné. Po praní aplikovat tzv. oleofobní úpravu. Použít se dá silikonů ve směsi s kysličníkem hlinitým. Těmito prostředky mohou být např.fluorové deriváty monokarbonových kyselin. Vyrábí se přípravek Texafob FC. Ale nevím, jestli se vyskytuje v obchodech.

tigrine*
hodnocení

0x

Dobrý den, tyto skvrny se mi dělaly na prádle vždy, když jsem omylem do prádla přidala silonky.Ty mrchy se nezdají, ale jednou jsem si namočila jemné prádlo do škopíčku - silonky a krásné nové bílé prádlo... myslela jsem, že se zkácím druhý den...*ee**zed*Tak třeba jestli to není od silonek...

alaska*

Zdravim Vás. Zajímavá záležitost. Docela by mě zajímalo, kdo silonky vyrobil, z jakého materiálu, jakou měly barvu, jestli potom zesvětlaly a jestli skvrny vznikly delším dotykem s prádlem.

doplněno 08.11.09 18:11:

Jen tedy doplním všeobecně. Jako materiál se používá nylon, polyamid. Povětšinou výrobci nepoužívají vlákna probarvená, ale punčochy se barví až když jsou upletené. Je tedy téměř jisté, že prací prostředek, který používáte na bílé prádlo není na silonky vhodný, barvu narušuje a ta pak skvrny způsobuje.

tigrine*

Byly to klasické silonky v tělové barvě.Výrobce nevím.Stály kolem 50,- Ale pančocháče to fakt nebyly :-D .Prádlo bylo namočené přes večer a ráno tohle... :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]