Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pečete plecník?

Od: babkazov® odpovědí: 11 změna:

Dnes známý vyprávěl, že bude péci "plecník". Neznám to, ale pochopila jsem, že se jedná o slaný závin s uzeným a klobáskou, z kynutého těsta. Nějak jsem nepochopila, jestli kousky masa zapracuje do těsta nebo zabalí tak, jako třeba jablka do štrúdlu. Uzené? Třeba uzený krček na plátky nebo na kostky? A co ještě? Kečup? Hořcici? *palec* To, jak o tom mluvil, tak se sbíhaly sliny a já bych ráda upekla. Prosím, kdo znáte a máte vyzkoušeno, poraďte. Děkuji a hezký večer přeji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Zdravím , toto úplně neznám a nedělám , ale v těžké nouzi když nestíhám a má přijít návštěva, tak koupím hotové listové těsto , natřu ho kečupem , posypu kukuřicí z konzervy, pokladu sýrem a šunkou a dám péct jako štrůdl . Musím to jen doporučit *ua* . Hezký den
Mario
hodnocení

Děkuji. Přesně tohle peču, když má přijít vnuk. Co nesní, nezme domů v krabici, podělit se s bráchou a tátou. ;) Kdyby nebyly tvarůžky a Romadur tak šíleně drahé, prubla bych s nimi. Láká mě to. Na ty tvargle sice mám, ale bolela by mě kolena, jak tam mám vyvrtané díry, co koruna, to vrt. *smich2*

liska5

Taky ráda improvizuju. Jen mne zaskočil ten název. Od čeho je asi odvozen? Josip Plečnik byl tuším architekt, že by tu po něm zústal taky nějaký pekařský výtvor? *smich*

@liska5 - Máte to v mé první odpovědi - plecovník od plecka, resp. plece ;)

liska5
hodnocení

2x

Neznám, ale dala bych tam sekaný nebo mletý uzený bůček osmahlý na cibulce a pak aj zelí. A asi jako roládu. A na ochucení nějakou paprikovou kořenící směs..

hodnocení

2x

Velmi často peču slaný závin. Z kynutého těsta jsem sice ještě nikdy nepekla, ale pokud máte se sladkým kynutým závinem zkušenosti, bez obav do toho. Já peču většinou z těsta listkového, někdy z jogurtového. Tam nic nenabyde a vím, kolik náplně je potřeba. U kynutého bych si tak jistá nebyla. Ale první pokus by mě poučil.

Kladla bych buď tenké plátky uzeného, nebo nakrájené na kostky. Na to tu klobásu a zabalit. Rozhodně bych nic nemíchala přímo do těsta. A hořčici nebo kečup (já tedy kečup v žádném případě :)) bych si nechala až ke konzumaci.

Do svých slaných závinů dávám vařená vejce (dvakrát překrájená kráječem), plátky tvrdého sýra nebo nastrouhaný sýr, nějakou uzeninu - plátky šunky, kolečka salámu, párek, kostičky uzeného... Často dávám místo uzeniny sardinky. A pak posolím a něčím okořením. Čubricou, provensálským kořením, v poslední době jsem přišla na chuť kurkumě.

Slaný závin má tisíce variant, nic se nemůže pokazit. Dejte se to toho a dobrou chuť.

hodnocení

2x

Podle toho, co píšete jde o "plecovník" - v podstatě se jedná o bochní(če)k z chlebového těsta naplněný vařeným uzeným (pleckem) a klobáskami vcelku. Teď už ne, ale když jsem pekla chleba, dělala jsem 2-3 menší plecovníčky.

Hm, chleba. Často peču jakýsi italský chléba. Jmenuje se "stromboli". Podle originálního receptu se do něj má zabalit mozarela, posekaný česnek a lístky čerstvé bazalky. Postupně jsem do něj začala balit všechno možné. Pokaždé je to dobré.

Takhle peču slaný štrůdl ze zbytků :)

hodnocení

2x

Z kynutého těsta občas peču sladký i slaný závin. Rozválím těsto,trochu pomastím, někdydám trochu hořčice,pokladu plátky anglické nebo toho,co zrovna mám, někdy nadrobno pokrájené vejce,okurku atd., na plechu potřu vejcem s mlékem a sypu většinou mákem a sezamem,před dopečením dám trochu nastrouhaného sýra. Může se jako náplň dát i špenát, rajče, paprika, jako co se dává na pizzu. Sladký je taky moc dobrý, náplň jako do buchet ,když dělám malé záviny jako větší rohlíky, tak dám proužek čokolády na vaření a na plechu sypu drobenkou, do které přidávám většinou skořici. Nebojte se přiměřeně kořenit, ,dejte tam, co zrovna máte a co máte ráda, určitě se to povede.

hodnocení

Děkuji všem. Zítra pána uvidím na dialýze a nechám si ten jeho recept vysvětlit naprosto detailně. ;) Hezký sluníčkový den přeji všem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]