Chtěla bych bydlet s dcerou sama, utáhnu pronájem? Budu mít nárok na příspěvek?
Od:snezenkaodpovědí:4změna:
Zdravím vás a prosím o vaše rady a zkušenosti. Jistě jste některá z maminek tuto situaci řešila. Chci si pronajmout malý byt a bydlet s dítětem sama. Rozvedená zatím nejsem, ale žijeme odděleně již půl roku (nyní bydlím s dítětem přechodně u známého, ale nemáme tu soukromí, proto bych ráda do vlastního pronájmu). Jsem zaměstnaná, ale do práce dojíždím autem-náklady na dojíždění mám nyní cca 4 tisíce, z platu mi tedy zbyde 16 tisíc. Po zaplacení pronájmu s energiemi by mi skoro nic nezbylo. Měla bych tedy nárok na příspěvek od státu? Má někdo představu, kolik by to asi tak mohlo být? Děkuji předem za každou radu a info
Vyřídíte si příspěvek na bydlení. Ten doložíte smlouvou s pronajímatelem bytu, od letoška na byt nemusíte mít dekret. Příspěvek na byt zajímá, kdo v domácností bydlí a tedy se podílí na nákladech a kolik platíte nájem, vodu, plyn a elektřinu. A až budete mít odsouhlasenou výšku příspěvku, pak s tím můžete na sociálku, kde vám, podle tabulek, přispějí na živobytí. nevím, jak dalece je komplikací, že nejste rozvedená a máte-li nějak ošetřenn alimenty. To však neplatí o bydlení, ty jsou mají jiná kriteria.
Jen dodám, že prakticky u všech příspěvků se musí dokládat příjmy. Pokud nemáte s bývalým mužem vypořádané alimenty soudem a řešíte to nějakou dohodou "per huba" budete těžko dokládat kolik vám dává na dítě, jak často a jak pravidelně. Můžete sice doložit výpis z účtu ale nevím jestli to úředníkům bude stačit. Dejte mi pak vědět jak jste dopadla. Dcera je ve stejné situaci a nemůžu ji dohnat k tomu aby si na úřady došla protože na to co dostává od bývalého partnera na děti nemá žádný glejt.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.