Nejste přihlášen/a.
* za mě je v supermarketu v pohodě, jen si vzadu přečti zda kupuješ opravdu mletinu a z jakého masa anebo výrobek s už přidanými solemi aj.
* u řezníka jedině pokud to semele přede mnou
* a doma mleté? Tak až nebudu mít co dělat anebo toho budu potřebovat velmi mnoho nebo dělat domácí zabijačky, ale abych si to mlel, pokud maso koupím v supermarketu a chci toho 0,5 kg za měsíc, tak to ne. Ale každý si cení čas jinak.
Kupuji mleté maso , hlídám, aby nebylo ochucené a osolené a bylo jen třeba z plece. S tím nemám problém. U řezníka zase, pokud mele před mletím zvážené maso, nevíte, kolik zůstalo v mlýnku a maso u řezníka je hodně drahé. A doma,přestože mlýnek mám i robot,nemlela jsem už dávno, stačí mi mýt strojek po cukroví. Ale opravdu si hlídám složení.Píšou i obsah tuku.
V životě jsem mleté maso nekoupila. Ani si nedala semlít u řezníka, protože semele neumyté, oválené. Mám elektrický mlýnek a doma si namelu svoje podle potřeby a vím, co melu.
balený masný výrobek, masný polotovar – smí obsahovat přídatné látky a vodu, veškeré použité složky musejí být vyznačeny ve složení
balené mleté maso – smí být přidána pouze kuchyňská sůl v množství max. do 1 %, přídavek soli musí být uveden na obalu
Navíc se při mletí maso zahřívá a tím se v něm množí bakterie, divím se, že je to vůbec povoleno prodávat. Ale v dnešní době se může všechno.
Vzpomínám, byla jsem malá holka a mamka donesla domů mleté maso. Od řezníka, vybrala si kus a on jí to pomlel. Bylo by to v pohodě, ale ten kujón do toho pomlel i to fialové razítko, které měl vykrojit. Barva sice určitě není jedovatá, ale v sekané mít fialové kousky by asi nebylo to pravé. Mamka seděla celý večer nad masem, hubovala a vybírala a vybírala. A od té doby raději mlela doma. Jaga.
Mleté ze supermarketu - nedůvěřuji tomu, že je tam jen čisté maso, pokud se to namele najemno, schová se tam kde co.
Mleté u řezníka - neomyté maso, semele to i s "křupkama" a nevím zda měl čistý mlýnek nebo před jakou dobou mlel někomu jinému.
Mleté doma - před mletím si maso omyju, přivoním zda není načatý a vykrájím křupky a vím co jím.
Ale tomu někomu jinému mlel přece zase jenom to maso, které si ten dotyčný koupil. A možná, že i lepší druh. tak toho bych se teda vůbec nebála. A navíc si myslím, že v tom velkém stroji,co používaji v masnách, toho moc z předešlého mletí nezbude, leda tak pár gramů v těch dírkách, a možná, že ani to ne. Mně teda tato diskuze hodně zaujala a pokusím se nějak zjistit, jak to s tím mlýnkem v masnách teda opravdu je, protože tady žádný řezník není, a tak nám to nemůže vysvětlit.
Jasně že mlel maso, které si někdo přede mnou koupil, ale třeba to bylo ráno a mě ho mele večer a věřte, že v tom mlýnku mu vždy zůstane nějaké maso a nejen v dírkách, ale i ve šneku. Proto doma po mletí prejedu mlýnek suchým rohlíkem.
Ale pro mě jsou hlavním negativem ty křupky. Mám vždy po chuti, když v karbenátku pravidelně koušu křupky.
Také to tak doma dělám. Teda s tím rohlíkem. No a vidíte, já zase ty křupky miluji a v nich je nejvíc kolagenu, takže jsou ještě k tomi i zdravé. Ale chápu, že někomu to nechutná.
Tak tohle není všude stejné. Já chodím do řeznictví Rabit a tam mají ten stroj na mletí přímo za pokladnou. Maso si vyberu a nechám umlít přesně to, co jsem si koupila. Koukám na to. Je vyloučeno, aby do toho něco přidávali, protože to mele asi tak metr a půl ode mne. A v tom stroji toho od minulého mletí zbyde pár gramů, protože váha vždycky souhlasí s tím, co jsem koupila a navíc vidím, co z toho mlýnku leze. A také kupuji plecko na mletí, nevyhledávám jenom libové maso, to pak nemá žádnou chuť, asi jako to mleté krůtí.
suzimon : kdysi jsem vařila i šunku, ale to už mě dávno přešlo. Vy si děláte salám, párky, nebo to vůbec nejíte? Kdyby měl být člověk tak hrozně opatrný, to by si v lese ani borůvku neutrhl, na zahradě malinu, ze záhonu jahodu. Jsem dost opatrná, ale nic se nesmí přehánět.
Lenulakr, také mám ten šunkovar a také jsem si tu šunku už několikrát vařila doma. Ale je s tím dost práce a já na tyto potraviny moc nejsem. A ano, já si uzeniny nekupuji. Žádné párky, ani salámy nejím. Občas jsem si koupila tu anglickou slaninu, ale i tu už jsem nekoupila tak rok. Já ji totiž nikdy nedojedla, nechutnalo mi to. A upozorňuji, že nemám zase až tak "hluboko do kapsy" a na mém zdraví mi záleží, aby si tady zase někdo nemyslel, že jsem kupovala to nejlevnější a přesto mi to už nechutná. Asi před 40 lety jsem měla ráda ten šunkový salám, nebo debrecínku, ale když jsem si to pak po letech znova koupila, tak už jsem tu samou chuť nepoznala. Bylo to nedobré, nebo jsem se nějak "zmlsala", to nevím. Ale nebudu kupovat něco, co je jenom slané a jinak téměř bez chuti, nebo jsou ty chutě u všeho nějak stejné. A to jsem měla kdysi ráda i obyčejné špekáčky a třeba i točený salám, ale dneska bych to do pusy nedala. A ze zahrady jím naopak úplně všechno a kolikrát si to ani neumeju, třeba ředvičku si jen otřu od hlíny . Takový maniak nejsem.
Já občas uzeninu koupím,ale sleduji obsah masa. jen jsem ale chtěla říct, že si myslím, že mleté maso, pokud je to 100%,nemusí být nutně horší než třeba uzenina. Já jím hodně zeleninu a miluji kysané zelí, ale hlavně to, co si nakládám. Kupuji různé druhy zeleniny a mám ráda téměř všechnu -dost si vypěstuji - a na všechny způsoby. Jo, a mám hodně ráda různé ryby. Jen na okraj - chodím na delší procházky se psem a se známými,které pravidelně potkáváme, hlavně "vaříme".
karel21 : a řezník maso před mletím umyje? A ve výrobnách a v kuchyních ho myjí? Myslíte, že když si koupíte nějaký masný výrobek, že maso bylo důkladně omyté? No, to bych pochybovala.
Maso si melu sama, nebo si v masně vyberu a nechám si umlít před očima to, to co jsem koupila. Ale minulý týden jsem neodolala a koupila v Tescu mleté krůtí maso v té misce. Byla to nějaká akce a kilo toho mletého masa stálo "jenom" asi 150 korun, což je na krůtí málo. Jenomže z toho masa se nedal udělat ani karbanátek, nevím co to bylo za směs a z čeho to bylo a co do toho bylo přimícháno, ale když jsem to dala do mísy, přidala koření, vajíčko a chtěla to promíchat na karbanátky, tak to vůbec nešlo, to maso se spojilo v takovou mazlavou hmotu, už vůbec nebyla vidět žádná struktura toho masa, slepilo se to no prostě hrůza. Vyhrabala jsem obal, abych se podívala, jestli jsem nekoupila to mělněné maso, ale ne, BYLO to mleté. Takže nevím, do čeho bylo to maso před tím mletím namočené, aby třeba nabylo na objemu a pak to sice umleli na tom stroji, takže to na pohled opravdu vypadalo jako mleté maso. No nevyhodila jsem to hned, protože mi to přišlo líto, tak jsem 3 karbanátky "uplácala" a osmažila. Nebylo to jídlu. Nemělo to chuť žádného masa, byla to jenom jakási osmažená hmota, která chutnala pouze tím kořením, které jsem do něj dala a bylo to opravdu divně tuhé. Až do smrti už nikdy nic takového nekoupím. Dala jsem ty karbanátky a ten syrový zbytek slepicím.
Myslím si, že to jenom takový předsudek, protože když koupím určité množství masa a prodavačka ho umele a stroj se zastaví, tak pak už ho samozřejmě znova neváží a normálně ho zabalí a dá mi ho. No a já jsem si ho kolikrát doma sama převážila a vždycky to odpovídalo tomu, co jsem měla na účtence. Takže je vyloučeno, aby ve stroji byly nějaké zbytky, protože to by přece neodhadla. A když si melete maso sama doma, tak v tom strojku také nezůstanou takové zbytky masa, které by stály za pozornost a oni mají sofistikovanější stroje, než nějaký domácí elektrický mlýnek na maso.
Jak jsem psala, hlídám si složení masa v krabičce . Občas si koupím i salám, jednou za čas párek,to si všichni dělají párky doma? To si přece nemyslíte, že v uzenině to je jinak ! To by člověk nemohl jíst nic, co si nevypěstuje, neodchová, neudělá. Snažím se kupovat kvalitní potraviny, ale omezuje mě výše důchodu. Moc bych o tom nepřemýšlela, pokud je to např. 100% plec, klidně bych koupila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.