Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
prosímvás můžete mi někdo vysvětlit (jako pro blbce) rozdíly mezi petrželí/petrželkou/petrželovou natí?
Včera jsem koupila petržel (taková ta bílá mrkev) s těma listama jak to roste ze země, a myslela jsem, že to zelený je to, co se dává třeba do vývaru, ale pak jsem viděla že se prodává v květináči taky petržel ale to je bylinka. Jak to tedy prosím je, proč se to jmenuje stejně a jaké je využití těchto dvou?
Děkuji.
Sázíme,sejeme.
Petržel kořenovou,pro kořen,i nať.Vysévá se brzy na jařepodle počasí koncem března.Nať se používá podle potřeby plynule během roku.Vyset můžeme petržel,kudrnku.Ta kořen vytváří omezeně,hustá kudrnatá nať do polévek plynule během roku.Na podzim oba typy nati sušíme,.
Kořen Pastináku,je další typ petržele,-kořen je velmi mohutný.
JABRAKA
Petržel je název celé rostliny - bílého kořene i natě. V obchodě koupíte petržel bez natě nebo s natí. V receptech na svíčkovou, na bramborovou poélvku, zeleninový vývar, bramborový salát najdete slovo petržel. Z petrželové nati zpravidla používáme nejčastěji jen ty konečky. Ale i holé stvoly můžete dát vyvařit do polévky nebo přidat k pečené rybě atd. A klidně i sníst. Pokrájené konce dáváme do uvařené polévky, drobnou snítkou zdobíme talíře s pokrmem. Slovo petrželka používáme právě pro ty konce. Pěstuje se petržel kořenová, ta má kořen i nať. Petržel listová kořen netvoří, pěstuje se jen na nať. Hladká a kudrnatá. Není potřeba z toho dělat vědu. A možná to v obchodě a v některém receptu někdy není zcela jasně uvedené, pak se řídíme citem a zkušenostmi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.