Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Petržel, petrželka? Petrželová nať?

Od: ad01 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den

prosímvás můžete mi někdo vysvětlit (jako pro blbce) rozdíly mezi petrželí/petrželkou/petrželovou natí?

Včera jsem koupila petržel (taková ta bílá mrkev) s těma listama jak to roste ze země, a myslela jsem, že to zelený je to, co se dává třeba do vývaru, ale pak jsem viděla že se prodává v květináči taky petržel ale to je bylinka. Jak to tedy prosím je, proč se to jmenuje stejně a jaké je využití těchto dvou? *alene*

Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

5x

Sázíme,sejeme.

Petržel kořenovou,pro kořen,i nať.Vysévá se brzy na jařepodle počasí koncem března.Nať se používá podle potřeby plynule během roku.Vyset můžeme petržel,kudrnku.Ta kořen vytváří omezeně,hustá kudrnatá nať do polévek plynule během roku.Na podzim oba typy nati sušíme,.

Kořen Pastináku,je další typ petržele,-kořen je velmi mohutný.

JABRAKA

hodnocení

5x

Petržel je název celé rostliny - bílého kořene i natě. V obchodě koupíte petržel bez natě nebo s natí. V receptech na svíčkovou, na bramborovou poélvku, zeleninový vývar, bramborový salát najdete slovo petržel. Z petrželové nati zpravidla používáme nejčastěji jen ty konečky. Ale i holé stvoly můžete dát vyvařit do polévky nebo přidat k pečené rybě atd. A klidně i sníst. Pokrájené konce dáváme do uvařené polévky, drobnou snítkou zdobíme talíře s pokrmem. Slovo petrželka používáme právě pro ty konce. Pěstuje se petržel kořenová, ta má kořen i nať. Petržel listová kořen netvoří, pěstuje se jen na nať. Hladká a kudrnatá. Není potřeba z toho dělat vědu. A možná to v obchodě a v některém receptu někdy není zcela jasně uvedené, pak se řídíme citem a zkušenostmi.

liska5
hodnocení

3x

Koupila jste kořenovou, jejíž nať se může dát do polévky, stejně jako petržel naťová, co ji prodávají vysetou do kelímků, jako bylinku. Tahle je vyšlechtěná, aby kořen netvořila. Obě zelené jsou petrželky a obě velmi zdravé...

hodnocení

2x

Asi názvy budou krajové. U nás byla petržel kořen, petržel s natí je zelenina.*hej* Petržilka je nať, listová nebo kudrnka, to už mi přijde jako bylinka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]