Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
při přání k narozkám jsem dostala velikánský koš ovoce. Ocenila bych sice spíš jitrnice, tlačenku, prejt, sulc, uzené, šunku a další zdravé dobrůtky, ale uznávám, že vzhledem k mému věku a zdrav. stavu to dárci se mnou mysleli dobře. Takže mě to potěšilo.
Jak jíst jahody, pomeranče, mandarinky, banány, ananas, jablka, hrušky, kumquaty, to vím. Horší je, že jsem dostala i ovoce, se kterým si nevím rady.
1/ Veliké granátové jablko. Nikdy jsem ho nejedla. Prý se vybírají zevnitř jen červená semínka, dává se to hlavně do limonád /grenadina/. Jak to sníst, abych si pochutnala?
2/ Mango - také jsem nikdy neměla. Na omak je hodně tvrdé. Mám ho nechat uležet, změkne? Pokud ano, tak ho normálně rozkrájet a konzumovat?
3/ Pomelo red. Pomelo jsem jednou měla, nenadchlo mě, pomeranče a mandarinky mi chutnají víc. Rozpůlila jsem ho a vybírala lžičkou. Ale sním ho i teď. Není už úplně tvrdé. Pokud ho nechci jíst hned, ale později, třeba za týden, mám jej nechat zatím v té igelitové folii, nebo ji mám už teď sundat? Jak mi pomelo vydrží déle?
Děkuji za rady. Já vím, darovanému koni se na zuby nehledí, ale některé to ovoce mě opravdu přivedlo do rozpaků. Jaga.
Granátové jablko k jídlu vyklepávám tímto stylem:
Někdo má raději samotnou šťávu, tak jablko rozpůlí a vylisuje jako pomeranč. Šťáva je osvěžující, lehce nahořklá. Pozor na "hranaté"kusy, bývají otlačené. Zrnka z otlačené strany mají jinou barvu a nejsou dobrá. Ale přesně, jak píše @suzymon, nejlepší chuť má čerstvé ovoce v krajině, kde roste. Dovážené k nám už je úplně jiné. Taky jsou různé odrůdy granátového jablka, proto je někdy temná šťáva a jindy světlejší. Co se týká pomela - pokud někdo užívá léky, které se nesnášejí s citrusovým ovocem, neměl by citrusy raději vynechat (např. ATB, na tlak, na srdce, urologické atd.). Dokud je pomelo ve fólii, vydrží šťavnaté, bez obalu brzy vysychá.
Jago, jak se krájí mango, máš tady, ale s jedinou připomínkou. Jakmile to mango otočíš a máš z něho toho "ježka", tak pak se už od té slupky neodkrajuje nožem, protože by na slupce zůstalo dost té chutné dužiny, ale vyjídá se malou lžičkou, kterou krásně odřízneš tu kostičku a všechnu dužinu od slupky. Tak je to i servírované v restauracích ve světě, pokud si ho objednáme třeba jako dezert. Odkrajuje se jenom kvůli dalšímu zpracování, třeba na zmrzlinu, nebo do ovocných salátů a i v tom případě je lepší použít lžičku a obsah dobře vydlabat. Ale pozor, mango musí být zralé a na omak podajné. A já se obávám, že mnga, která se prodávají u nás, jsou sklízená hodně nedozrálá a už nikdy nedozrají tak, aby si člověk opravdu pochutnal. Nebo dokonce i shnijí. Ale Ty nemáš na výběr, mango je tvrdé a v tom případě se stejně nedá jíst. Tak ho nech někde na lince v kuchyni dozrát. Ale ne v lednici, tam by nedozrálo a uvnitř by zčernalo. Já manga miluji, ale tady jsem je přestala už dávno kupovat, protože i když se mi podařilo nechat některé jakž-takž dozrát, jeho chuť se tomu mangu, na které jsem byla zvyklá, podobala jen velice vzdáleně. A pravou chuť manga u nás znají jenom lidé, kteří hodně cestují a mají možnost ho ochutnat jinde. A to granátové jablíčko už víš, že máš vydlabat ta červená zrníčka, jde to docela snadno, to uvidíš, pokud je ovšem zralé. A vyhni se té bílé dužině co je okolo, ta je hořká. Tak i kdyby ti do talířku vypadala, vyber ji. Já už jsem se odvykla u nás tohle ovoce kupovat, protože jsem tu správnou chuť znala a tak jsem byla vždycky jenom zklamaná.
Granátové jablko rozpůlíte, hranou nad misku a na vršek poklepávat třeba vařečkou, zrníčka vypadnou do misky. Je to moc dobré třeba do zeleninového salátu s kuřecími kousky, na zmrzlinu, já ho mám ráda jen tak samotné. Pomelo se dokonce má nechávat doma odležet pár dní, já bych ho z obalu vyndala. Mango nevím.
Milá Jago, mango si kupuji poměrně často, když se povede, je to lahoda. Musí být zralé a rozdělím ho podélně kolem pecky na dvě poloviny, seříznu šlupku a nakrájím na kousky. Smůla je v tom, že už se mi několikrát stalo, že když dozrálo, bylo uvnitř hnědé a nedobré, letělo do koše.
Granátové jablko taky musí být pěkně zralé, aby kuličky, které se konzumují, byly dobré. Připomínají mi rybíz. Doma si ho nekupuju, jenom na dovče v Egyptě jsem si ho dopřávala.
A pomelo nesnáším.
Tak ať vám ovocíčko chutná
Děkuji všem. Pomelo nechám v obalu. Bála jsem se, aby v něm nezačalo hnít, ale asi to byla hloupost. Mango je tvrdé jako kámen, počkám. A na to granátové jablko se docela těším. Zatím jím to ostatní, včera jahody, dnes chci rozkrojit ananas. Děda nechce takřka nic, snad prý jen banán. Vyrostli jsme oba jen na jablkách a hruškách, tak na ty novinky moc není.
Mě to ale docela potěšilo, je to ovoce, které bych si sama asi jen tak nekoupila, tak proč ho neochutnat? Jaga.
Granátové jablko z mého hlediska chutná zhruba jako trochu méně ostrý červený rybíz (který zase tak moc nemusím). Ale rozhodně je velice zdravé.
Ildiko, tady koupené tak asi opravdu chutná, ale kdybyste ho jedla v zemích kde roste, tak byste cítila, že má úplně jinou chuť než rybíz. Je zvláštně voňavé a navinulé chuti. Není jenom kyselé, nebo jenom sladké. To se težko popisuje. To je to samé jako s ovocem marakuja, neboli mučenka. Já to ovoce kdysi kupovala ve Francii a stačil jeden plod, aby ovoněl a změnil chuť obyčejného ovocného míchaného salátu, na opravdovou exotickou pochoutku. Tady jsem ho dlouho v prodeji vůbec neviděla, až letos, když u nás otevřeli Lidl. Nadšeně jsem si ho koupila, i když levné teda nebylo ani náhodou. No a už asi tušíte, jak to dopadlo. Ano, přesně tak, vůbec to chutí nepřipomínalo pravé ovoce mučenky. Ani vlastně nevím jak to chutnalo, jenom kysele. Žádná vůně, nic. Jen trochu kyselý obsah a vůbec nevím, proč za něco takového vůbec chtějí platit. Ale když jsou tady lidé, kteří nikdy neměli možnost to všelijaké exotické ovoce ochutnat někde v cizině, tak si musí říct, že nechápou, co je na tom tak drahého a proč to lidé vůbec kupují. Ale pozor! Dá se i u nás koupit některé toto ovoce s tou originální a pravou chutí, ale myslím si, že jenom v Praze v Sapě, v těch jejich menších obchodech, které jsou spíše určeny pro jejich populaci. Oni to ovoce důvěrně znají a nemohou si dovolit mezi sebou prodávat to, co se koupí v našich obyčejných supermarketech. Dováží to pro sebe a vědí kde to koupit. Tak jedině kupovat u nich a nejenom ovoce, ale i různou zeleninu. Ale každý nemá možnost tam nakupovat každý týden, protože bydlí daleko, jako třeba já. Ale když tam jedu 2x do roka na velký nákup, tak si tam vždycky nějaké to exotické ovoce koupím.
A ještě dodám, že pokud by tady někdo do té Sapy náhodou nakupovat šel, tak určitě nenakupovat v tom obrovském velkoobchodě "Tamda Foods". Tam jsou zásobováni úplně jiným způsobem, pro české obyvatelstvo. To říkám ze své zkušenosti, tam nakupovat možná levněji nějakou tu drogerii, nebo jiné, ale pokud by někdo chtěl koupit opravdové exotické zboží, tak jedině v těch malých soukromých obchodech, které jsou tam na jednom místě pohromadě. Já tam nakupuji různé omáčky, koření, oleje, octy, čaje, rýžové nudle, voňavou rýži a mnohé další. A vždycky jsem velmi spokojená.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.