Nejste přihlášen/a.
Víte, co je to " solanin"? Vyskytuje se v bramborových slupkách a těsně pod nimi. Takže zdravé to asi zrovna nebude. Ovšem na otrvu byste toho musel snít poměrně hodně.
Autora toho receptu z Vašeho odkazu by měli zavřít za veřejné ohrožování.
Solanimn se vyskutuje v celé bramboře i když pod slupkou je vyšší koncentrace. Jinak tento pak likviduje kmín při vaření brambor. A takové "americké"brambory se běžně pečou a konzumují i se slupkou.
Jinak slupky se běžně konzumovali přepasírované přes prasátko. Pro prase se vařili brambory zvlášť celě a pokud zůstali sluky z kuchyně-přidali se k nim.
Ale dělat čipsy ze slupek? to by mne ani ve snu nenapadlo!
My jsme jedli brambory vždycky, nejvíce na loupačku , měli jsme rádi i pečené na plechu se slupkou, to byla a je pochoutka ! To mi připomíná dobu, kdy máslo bylo pomalu jed a doporučovaly se jedině tuky, pak zase se mělo jíst 1 vejce týdně, no s těmi bramborami to taky vidím jinak. Jedna stará paní - představte si, že jí letos bude 96 let ! - kdysi říkala, jak její snacha okrajuje syrové brambory, než je dá vařit ! Ona jen vykrojila místo, kde brambora začínala klíčit a vařila. Já to dělám taky tak a navíc, protože mám brambory svoje, je většinou jím i se slupkou. Nedávno jsem četla, že slupka obsahuje mnoho prospěšných látek, článek jsem si ale , bohužel, neuložila, protože mi to připadlo samozřejmé. A jak myslíte, že brambory chemicky ošetřují? U všech postřiků je ochranná lhůta. To byste musela loupat úplně všechno - ovoce - i třešně - zeleninu, nemohla byste jíst mouku -obilí se taky ošetřuje, prostě byste musela všechno pěstovat.
Pečené zemáky se také dělají se šlupkou. Není to zdraví škodlivé. Téměř fšecky zemáky se špléchajó proti mandelince. Chemie proti klíčení jsou sajrajty, i z EU ale tam možná toho bude trochu míň, než od jinud. No ale zase jíst scvrklé naklíčené zemáky, to také není moc zdravé. Asi si nevyberete v tuhle dobu, přes zimu zemáky nerostou. Není nad naše čerstvé moravské zemáky.
Tohle bych z kupovaných brambor nejedla kvůli tomu, že brambory, které jdou do supermaketů, se běžně ošetřují chemicky proti klíčivosti, aby déle vydržely ve skladištích a nezačaly tam klíčit a ztrácet obsah vody a svrkávat se, jak to známe u domácích brambor. Proto se také kupují "sadbové brambory", které nejsou chemicky nijak ošetřené a ty jsou dražší než ty běžně prodávané právě proto, že u nich je právě ta klíčivost přímo nutná. Tím pádem se prodávají jenom v určité době, jinak by je mohli vyhodit, protože takové brambory by v regálech začaly hnít.
V receptu se uvádí, že se mají omyté slupky dát na hodinu do vody s ledem, ale nevidím žádný logický důvod, proč ten led. Tak jestli si autor receptu nemyslí, že tím se ze slupek vyplaví ta chemická vrstva. Což se mi teda vůbec nezdá reálné. To je to samé, jako když se doporučuje chemicky ošetřené citrony pořádně omýt před strouháním kůry do těsta. Tu chemii z té kůry neumejete ničím, ledaže byste si vzal drátěnku a všechnu kůru pečlivě a dokonale odrbal, ale pak už by nebylo co strouhat, protože by zbyla jen ta hořká část a ještě není jistota, že se ta chemie dostala až tam. Takže já raději koupím chemicky neošetřené citrony, i když jsou dražší a jsou málokdy k dostání. A docela by mne zajímalo, jestli opravdu používají výrobci chemicky neošetřené ovoce, při výrobě sušené strouhané citronové kůry, která je běžně k dostání. Moc tomu teda nevěřím, protože to ovoce je dražší a v dnešní době se každý snaží co nejvíce vydělat a to, jestli je to zdravé, to už je vedlejší. Bohužel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.