Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Lze jíst slupky od brambor, když nejsou domácí (jsou tedy napuštěné chemikáliemi

Od: matiseli® odpovědí: 14 změna:
Dobrý den,
zalíbil se mi recept na brambůrky ze slupek od brambor ( zachranjidlo.cz/... Ale netuším, zda to není zdraví škodlivé, pokud se to udělá z chemicky ošetřených brambor.
Děkuji za názor.

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar magdon

Víte, co je to " solanin"? Vyskytuje se v bramborových slupkách a těsně pod nimi. Takže zdravé to asi zrovna nebude. Ovšem na otrvu byste toho musel snít poměrně hodně.


doplněno 06.03.22 10:49:

Autora toho receptu z Vašeho odkazu by měli zavřít za veřejné ohrožování.

zaseja

Pokud je bude chroupat celý den u televize, tak jich nesní zrovna málo

Solanimn se vyskutuje v celé bramboře i když pod slupkou je vyšší koncentrace. Jinak tento pak likviduje kmín při vaření brambor. A takové "americké"brambory se běžně pečou a konzumují i se slupkou.

Jinak slupky se běžně konzumovali přepasírované přes prasátko. Pro prase se vařili brambory zvlášť celě a pokud zůstali sluky z kuchyně-přidali se k nim.

Ale dělat čipsy ze slupek? to by mne ani ve snu nenapadlo!

 

hodnocení

1x

My jsme jedli brambory vždycky, nejvíce na loupačku , měli jsme rádi i pečené na plechu se slupkou, to byla a je pochoutka ! To mi připomíná dobu, kdy máslo bylo pomalu jed a doporučovaly se jedině tuky, pak zase se mělo jíst 1 vejce týdně, no s těmi bramborami to taky vidím jinak. Jedna stará paní - představte si, že jí letos bude 96 let ! - kdysi říkala, jak její snacha okrajuje syrové brambory, než je dá vařit ! Ona jen vykrojila místo, kde brambora začínala klíčit a vařila. Já to dělám taky tak a navíc, protože mám brambory svoje, je většinou jím i se slupkou. Nedávno jsem četla, že slupka obsahuje mnoho prospěšných látek, článek jsem si ale , bohužel, neuložila, protože mi to připadlo samozřejmé. A jak myslíte, že brambory chemicky ošetřují? U všech postřiků je ochranná lhůta. To byste musela loupat úplně všechno - ovoce - i třešně - zeleninu, nemohla byste jíst mouku -obilí se taky ošetřuje, prostě byste musela všechno pěstovat.

 

zaseja
hodnocení

0x

Tady si počti

jimejinak.cz/...

No tak tenhle článek je zase přehnaně zaujatý. Autor je zřejmě fanatický odpůrce brambor. Kdyby to bylo až tak zlé, polovina lidstva by dávno vymřela. Já konzumuji brambory poměrně často (tedy bez slupek a klíčků) už dost přes 1/2 století a žádné následky nepozoruji ;).

 

max2
hodnocení

0x
Slupky nejlepe prohnat kominem, vycistite si spalinove cesty. Popel pak na zahradu. Znicite tim to chemicke osetreni, v kompostu by vam zustalo.
jabraka*

Slupky od brambor i ostatní zeleniny i ovoce se krátce povaří a slepice jsou po nich kjako divé.Udělal jsem pokus,zamíchal jsem do toho ještě suché kůrky z chleba.Rozmixoval vše na hustou kaši,vyrobil granule a tyto dával celou zimu slepicím.

JB

 

sfdgsdfg
hodnocení

0x

Pečené zemáky se také dělají se šlupkou. Není to zdraví škodlivé. Téměř fšecky zemáky se špléchajó proti mandelince. Chemie proti klíčení jsou sajrajty, i z EU ale tam možná toho bude trochu míň, než od jinud. No ale zase jíst scvrklé naklíčené zemáky, to také není moc zdravé. Asi si nevyberete v tuhle dobu, přes zimu zemáky nerostou. Není nad naše čerstvé moravské zemáky.

 

nila*
hodnocení

0x
Muzete definovat “napusteny chemikaliemi”? Pokud vím postřik se dělá na nadzemní části rostliny. Nejedná se o postřik například rajčat a samotných plodu. Nemyslím si že se moc chemikálií dostane až dolů do hlízy. Vůbec bych si s tím nedělala starosti,Zvláště ne ze slupek tepelně upravených.

 

riva
hodnocení

0x

Proč by měly být šlupky brambor chemicky ošetřené? Proti klíčení se někdy ošetřují ozářením, ale to vadí jen těm, kteří o tom nic neví.

 

hodnocení

0x
avatar aja1946
Obcas si je pecu a z kupovanych

 

hodnocení

0x

Tohle bych z kupovaných brambor nejedla kvůli tomu, že brambory, které jdou do supermaketů, se běžně ošetřují chemicky proti klíčivosti, aby déle vydržely ve skladištích a nezačaly tam klíčit a ztrácet obsah vody a svrkávat se, jak to známe u domácích brambor. Proto se také kupují "sadbové brambory", které nejsou chemicky nijak ošetřené a ty jsou dražší než ty běžně prodávané právě proto, že u nich je právě ta klíčivost přímo nutná. Tím pádem se prodávají jenom v určité době, jinak by je mohli vyhodit, protože takové brambory by v regálech začaly hnít.

V receptu se uvádí, že se mají omyté slupky dát na hodinu do vody s ledem, ale nevidím žádný logický důvod, proč ten led. Tak jestli si autor receptu nemyslí, že tím se ze slupek vyplaví ta chemická vrstva. Což se mi teda vůbec nezdá reálné. To je to samé, jako když se doporučuje chemicky ošetřené citrony pořádně omýt před strouháním kůry do těsta. Tu chemii z té kůry neumejete ničím, ledaže byste si vzal drátěnku a všechnu kůru pečlivě a dokonale odrbal, ale pak už by nebylo co strouhat, protože by zbyla jen ta hořká část a ještě není jistota, že se ta chemie dostala až tam. Takže já raději koupím chemicky neošetřené citrony, i když jsou dražší a jsou málokdy k dostání. A docela by mne zajímalo, jestli opravdu používají výrobci chemicky neošetřené ovoce, při výrobě sušené strouhané citronové kůry, která je běžně k dostání. Moc tomu teda nevěřím, protože to ovoce je dražší a v dnešní době se každý snaží co nejvíce vydělat a to, jestli je to zdravé, to už je vedlejší. Bohužel.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]