Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moravská kuchyňa

Od: danaelielia odpovědí: 9 změna:

Jaký je rozdíl meza lokšema a herteplákama? Oba dvá se dělajó ze zemáků a mouky, že by to jenom v názvu? Děkuju

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Lokše, jinak spisovně česky těstoviny, konkrétně široké nudle se dělali jen z mouky a vajíčka-těsto se pak vyválelo na tenoučkou plachtukterá se po uschnutí krájela-na jemné neudličky jako zavářka do polévkynebo na široké a pak se vařili a jedli jen sypané mletým mákem a cukrem a polité sádlem nebo v lepším máslem

Ertepláky nwn ale soudil bych že jsou to pro změnu bramborové placky, které se asi povětšinou pekli přímo na plátu kamen, peroutkou (mašlovačko) potřené sádlem, pak si každý sám mazal placky marmeládou nebo džemem.

Oboje vejce a mouka, u placek + uvařené pomleté, rozšťouchané. brambory. Pro upřesnění -Prostějov , tehdy Krasice.

hodnocení

3x

Lokše říkají bramborovým plackám na slovenském Záhorí. V naší dědině - přesňáky a ve vedlejší - patenty

Lokše jsou bramborové placky z vařených brambor pečené na sucho na plotně. Původem slova na slovensku. Ertepláky tam, kde se bramborám říká erteple. Jinde jsou zase bramborové placky klasické bramboraky ze syrových brambor smažené na tuku.

slovnik
hodnocení

2x

u naší moravské babičky:

lokše ..nudle do polívky, ale jen mouka, vajíčko, voda, žádné brambory

hertepláky ..to jsem nikdy ani neslyšel, ale erteple se říkalo bramborám, starší lidi to možná ještě znají, myslím že to pochází z němčiny jako řada jiných slov

Určitě. Erteple - manželova maminka říká bramborám zemsky jabka. Zemáky. Německy země je Erde, jablka jsou Äpfel, foneticky epfl, Erde Äpfel - erteple...

mate59
hodnocení

0x

Jenom v názvu,rozdíl žádné.U nás se jim taky říka laty.

hodnocení

0x

Trošku mě ten dotaz zarazil, tak jsem se musel podívat na internet proč by měly být lokše ze zemáků... můj otec tak odjakživa říká těstovinám... neptejte se mě proč. *nevi*

krtek6
hodnocení

0x

lokše jsou polívkové nudle...to druhý jsem v životě neslyšel...ale bude to něco se zemákama...takže rozdíl podle mě těstovina x brambor

Taky to znám jako nudle, proto mě to zarazilo... Internet tvrdí, že se jedná o bramborové placky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]