Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je pravda, že sušené evoce má stejnou nutriční kompozici jako to čerstvé?

Od: sisolpes odpovědí: 2 změna:

Respektive že je pouze "zhuštěná" - tedy například že zatímco v čerstvém černém rybízu je 14.6 mcg vitamínu K, zatímco ve variantě sušené je, řekněme, 50 mcg. (Zřejmě je to blbost, ale jen pro příklad.)

Děkuji za odpověď


doplněno 01.03.22 09:57:

Například jsem našel tuto informaci, která naznačuje, že nutriční kompozice sušeného ovoce je skutečně pouze "zhuštěná", tedy že dochází k relativně souměrnému nárůstu všech živin, stejně jako že žádná živina (např. nějaký vitamin) nesníží své množství.


Je pravda, že sušené evoce má stejnou nutriční kompozici jako to čerstvé?

 

 

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

5x
avatar totak
Několikrát jsem viděl upozornění nutričních terapeutů, aby lidi byli se sušeným ovocem opatrní. Poměr cukrů vůči váze je v něm obrovský a člověk to díky zmenšenému objemu snadno přestřelí. Co se týče vitamínů, tak většina je háklivá na vysoké teploty a vy u sušeného ovoce nevíte při jakých teplotách se sušilo. Třeba vitamín C po zahřátí přes 40°C degraduje za několik minut až o 90%

 

liska5
hodnocení

1x

Vitamíny třeba ne, především ne Céčko a některé enzymy, ale v sušeném se bude koncentrovat nejen cukr, ale i minerály/ Mg, K, Zn, Fe, Ca ...Takže na 100g toho bude v sušeném víc. Nevím, jak v tabulkách, já jen logicky po selsku.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]