Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vejce s 2 žloutky

Od: delina® odpovědí: 24 změna:

Koupila jsem vejce na on line obchodě Košík v platě z farmy Kosicky. Byla uvedena XL. To, co přišlo, mě vyrazilo dech. Vejce byla jednak bílá, to by nevadilo. Ale jejich velikost byla skoro jako kachní vejce. Vůbec se nevešla do mřížky na vejce v lednici. Ještě více jsem koukala, když jsem jich rozklepla několik do jídla. Všechna měla 2 žloutky. Vím, že někdy se to stane, ale aby někdo ve velkém vyrobil tisíce vajec se dvěma žloutky, to nevím. Sousedka je taky koupila a to samé. Jde o chemicky podporované vejce\? Farma tvrdí že ne.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Jestli Vám vyrazí dech vejce se dvěma žloutky, tak je mi Vás líto a nechápu, jak můžete vůbec přežit v době pandemií a války *smich*

Než s Vámi paranoia definitivně praští o zem, mohu Vám jen tak mimochodem potvrdit, že je to celkem normální, zejména u nových slepic, které teprve ,,trénují´´ snůšku. My máme už mnoho let malý chov slepic, pochopitelně jim nikdo necpe žádnou chemii, nebo hormony, ale prostě občas se najde vejce se dvěma žloutky. Mohu Vás ujistit, že pokaždé byla zkonzumována bez jakýchkoliv následku na komkoliv.

jp

Tazatelku nepřekvapilo jedno vejce, ale celé plato dvoužloutkových vajec. Že se občas objeví dvoužloutkové vejce to snad ví každý.

Ano, když mám pět slípek, mám dvoužloutkový vejce třeba jednou měsíčně. Pokud jde o velkochov o desetitisících kusů je pravděpodobnost ,,poněkud ´´ větší, že ... *smich*

hodnocení

4x

Je to normální, že slepice občas snese dvoužloutkové vejce. /některá žena také porodí dvojčata ;)/. Stávalo se mi to občas i v domácím doma. Není to ale dobře. Vejce je hodně velké a slepice se pak může "strhnout."

Když si uvědomíte, že v tom ohromném komplexu v Kosičkách jsou tisíce a tisíce slepic, je jasné, že i ta abnormální vejce se nashromáždí ve velkém množství. A tak je pak prodají jako XL. Zajímalo by mě, kolik stojí.

Tchyně pracovala v drůbežárně. Při sběru vajec často narazily ženské na tyto velké vejce, nebo na tzv. "postřepky", vejce jenom v bláně. To do prodeje jít nemohlo. Proto prodávali oba tyto nestandardní druhy "za hubičku" zaměstnancům. Ty postřepky stály 10 haléřů kus, tedy proložka za 3 koruny, dvoužloutkové po 30 haléřích, tedy 9 Kč za proložku. Bylo to prima, jen ty v bláně se musely brzy spotřebovat, obsah rychle vysychal. Jaga.

doplněno 28.02.22 09:51:

Omlouvám se, má být "v domácím chovu."

hodnocení

6ks stojí 39,-. Spíž mi jde o to, co takové slepici dají sežrat za hormony, aby se tohle stalo trvalým stavem

jardaaaa

Jo a pak ještě antibiotika, steroidy a jine :)

Lidi vás ve škole neučí moc používat kritického myšlení, že ne? Víte kolik by to stálo?

Najdi si složení krmné směsi N1 a hned budeš vědět, co papají

Ježiš to pravděpodobně vůbec nejsou vejce od jedné slepice vycpané hormony. Jsou to shromážděná nestandardní vejce z celé drůbežárny.

Jsou to určitě vejce sebraná z celé drůbežárny, jak už zaznělo výše. Jinak existují i slepice, pro které je toto skutečně trvalým stavem- rovněž jsme takovou měli. Snášela obden, ale vajíčko bylo vždy dvoužloutkové. Dnešní drůbežárenské nosnice snášejí stabilně 1,5 vejce denně (jsou tak vyšlechtěné). Tedy 3 vejce během dvou dní. Tam už se může relativně běžně stávat, že dvě z nich se spojí do jednoho.

hodnocení

4x

Slepice naprosto běžně snášejí dvoužloutková vejce; navíc některé (konkrétní kusy) k tomu mohou být obzvlášť náchylné - potom klidně snášejí pouze taková. Vejce jste koupila tříděná, tedy tam vybrali ta největší. Nic jiného v tom nehledejte. ;)

jardaaa

No hlavně je třeba podotknout, že takové ty pověry typu hormony a chemie a antibiotika, že to je nesmysl, protože by to nikdo nezaplatil. Donedávna ta krmná směs a krmná pšenice stála naprostý pakatel, já pamatuju vejce za 0,99 v marketech neni to tak dávno

hodnocení

2x

Mám domácí slepičky a také se občas stane, že mám vejce dvoužloutkové. Žádnými hormony je teda zaručeně necpu, nejsem blázen. Když jsem ještě vlastní slepice neměla, chodila jsem vejce kupovat do jednoho obchodu, který vykupoval vajíčka, která neprošla nějakým měřením a prodával je dokonce levněji. Tam bylo dvoužloutkové vajíčko naprosto běžné. Já se ho na to tenkrát ptala, proč tomu tak je a on mi odpověděl, že prostě ta vajíčka nějak prosvěcují a třídí podle velikosti a prý automaticky vyřazují ty dvoužloutkové. Což mi bylo tenkrát dost divné, ale víc jsem po tom nepátrala. Ale to už je určitě víc jak 5 let zpátky. Dneska je možná prodává naopak za cenou dvojnásobnou, když mají dva žloutky. :-D

hodnocení

1x
To uz se mi stalo mockrat, nepremyslim, spapam

hodnocení

1x
Poměrně běžná záležitost. Vejce se třídí podle velikosti a díky tomu se vám sešly ty dvoužloutkové. Buďte ráda, takové vajíčko vydá za dvě malé. Já dvoužloutkové neviděl ani nepamatuju, dnes jsou v obchodech samé pidi velikosti i u M, L je po málu...

Tak nad tímhle jsem také už přemýšlela. Kde berou ta prťavá vajíčka? *co*A vždycky, když je ta jejich "úžasná" akce, tak to jsou ta malá vajíčka, kdy musí člověk použít dvě, Takže to ve finále ani levněji nevyjde. Vajíčka sice nekupuji, pořád mi ještě snáší ta moje Hanzelka a ta jedna z mých starých slepiček, ale jsem zvědavá opice a vždycky se dívám do krabiček a vidím jak jsou prťavá. :)

Malá vejce bývají od začínajících nosnic.

Ano, i ty moje, když začínají nést, tak mají vajíčka menší. Ale takhle prťavá teda ne. Tak jestli třeba nekrmí ta kuřata nějakými hormony, aby začaly snášet co nejdříve a proto jsou ta vejce tak malá, protože se asi ten "slepičí snášecí systém" nevyvíjel přírodní cestou. Ale to mne jen tak napadlo, nic o tom nevím. Akorát je mi to divné. *co*

Můžou být opravdu i úplně maličká, záleží to i na plemeni.

jardaaa
hodnocení

0x

V kosickach mají holt nový geneticky upravený slepice. Ne dělám si srandu, ale samozřejmě že to je všechno nosný hybrid F1, v první generaci. Ty nosnice dávají zhruba 330 vajec za rok. Nedávno tam museli vybít celý chov kvůli ptačí chřipce

Ale prodej vám i vynesený slepice jestli chcete

ps: takže vy máte větší vejce je než je obvyklý, a ještě si stěžujete? Já bych to teda moc neřešil :) Koupila jste si XL a ty maji nejake parametry. Vajíčka rna může velikost vajec měřit pouze propadem přes síto :) tak je logický, když si objednám velký vejce, že budou prostě velký.

hodnocení

0x

Já myslím, že je to znamení. ;)

Třeba že bude válka. :(

...nebo že přiletěj Marťani. Případně, že zítra bude pršet. *bzum*

liska5

Tomkk: Třeba bude válka...*sok* Vy jste věštec!*zmateny*:(

hodnocení

0x

Já před pár roky koupila v Lídlu 10 vajec a všech 10 mělo 2 žloutky! Ještě bych možná někde dohledala fotku. Uvařila jsem je tenkrát všech 10 na vajíčkový salát a nestačili jsme se divit! ;)

hodnocení

0x

Já jsem si kdysi dávno koupila 10 vajec a nebyly ani moc velké,uvařila jsem je všech 10 na vajíčkový salát a všech 10 mělo 2 žloutky :--))

hodnocení

0x
Já koupil 10ks v Tescu a nebylo ani jedno

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]