Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké potraviny jsou nejlevnější?

Od: matiseli® odpovědí: 24 změna:
Dobrý den, jaké potraviny jsou prosím nejlevnější a alespoň relativně zdravé? Nejlépe i nízkokalorické, ale ta cena je primární.
Děkuji za odpověď

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

8x

Luštěniny a kroupy

hodnocení

7x

Vždycky, ve všech stoletích, byly brambory a zelí nenahraditelné, nezastupitelné. A také nejzdravější. Když se neurodilo, byl hladomor. Bez brambor a zelí se žít dost dobře nedá. Bereme je jako samozřejmost a ani nám nedochází, jak důležité jsou.

ja4
Na Valašsku se říká"Erteple a zelé, živobytí celé" (erteple-brambory)

pb®
hodnocení

6x

Zdravé a levné lze, zdravé a nízkokalorické už méně. Ale zase kdo je tlustý a zároveň má hluboko do kapsy, ten si sníží porce.

Základ levného stravování jsou luštěniny - obzvlášť cizrna je skvělá, brambory, mouka, jáhly, pohanka. vločky. Bílkoviny dostávat více než z masa z luštěnin, vajec, tvarohu, maso omezit a jíst levnější jen kvůli potřebným aminokyselinám. Vepřové se dá sehnat v akci za 70-80Kč/kg, původ zanedbám. Celé kuře rozporcovat a mám prsní řízky, dvě stehna na pečení, ze zbytku se udělá vývar a maso obere se do rizota, kůže lze naplnit nádivkou a upéct. Vnitřnosti jsou hodně levné, játra, srdíčka, kuřecí žaludky. Ne každý vnitřnosti jí, každopádně když se to namele hodně najemno a dobře okoření, zapečené s bramborem by to asi šlo.

Ze zeleniny je nejlevnější zelí, cibule, mrkev, z ovoce jablka, v akci se dají koupit banány nebo pomeranče do 20Kč/kg. Ovoce roste i zadarmo a i ve městech. Špendlíky, jablka, bezinky - marmeláda z plodů, čaj z květů, lze najít i ořechy, švestky, třešně, hrušky, v lese ostružiny, maliny, borůvky, brusinky, jahody a houby.

Nejlevnější ochucovadlo je cukr, sůl, skořice. Vitamíny se dají levně získat z naklíčených semen - nejznamější je fazole mungo ale klíčit se dá všechno.

Asi budeme jíst jednoduše jako naši prarodiče, nicméně některá jednoduchá jídla jsou pochoutka. Ráno ovesná kaše s ničím, kdo se chce rozšoupnout, dá si do ní domácí marmeládu z ovoce nasbíraného u cesty. Čočka na kyselo s vajíčkem, chleba se škvarkama, brambory pečené i se šlupkou s tvarohem, bramborové placky, palačinky s cukrem a skořicí, krupicová kaše, vařená cizrna s osmaženou cibulkou a mrkví, domácí kysané zelí, vařená pohanka s mungo klíčky, z pohanky se dá udělat třeba "škvarková" pomazánka. Jedlý plevel do salátu. Čaj z nasbíraných bylin - lipový bezinkový,kopřivový, šípkový.

hodnocení

Velice děkuji!

rhol
hodnocení

5x

Řekl bych, že nejlepší poměr cena / salubrious nabízí kysané zelí. Půl kila za dvacku, denně deset deka...

rerfgdfga
hodnocení

5x

Nejvelnější a možná aji nejzravější je to, co si sami vypěstujete. Třeba šnitlich za oknem.

jendad
hodnocení

5x

Brambory .

liska5
hodnocení

3x

V řeznictví jsou levné vnitřnosti. Srdce, jazyky, pak kuřecí ořez /kostry/ na polévku mají docela masa. Koupit syrové sádlo a vytavit si škvarky a sádlo do skleniček.. Mně přišly zdarma jablka na křížaly, šípky, jeřabiny a vlašské ořechy. Na výletech jsem si nasbírala na mezích.

Ony už i dříve levné droby jsou dneska drahé. Mívala jsem ráda uvařený vepřový jazyk s hořčicí a křenem. Stál pár korun. Dneska se už koupí kolem stovky za kilo, když se občas v akci poštěstí, je tak za 85. Podobné je to se srdíčky. Býčí žlázy jsem viděla za 90 Kč. Ledvinky, které jsem kupovala ještě zhruba před rokem kolem 30 Kč, jsou dneska už za 75 a občas i víc. Nejvíc mě překvapily hovězí dršťky. Byly sice zřejmě povařené, stočené v takové síťce, ale kilo za 135 Kč. A bývalo to za pár kaček, prostě podřadnější. Vepřové droby /hovězí ne/, máme rádi, ale ty ceny jsou už mnohdy stejné, jako u masa.

Jinak @babkazov - na Moravě se prý říkávalo: BRAMBORY A ZELÉ - ŽIVOBYTÍ CELÉ. A byla to pravda. Jaga.

pravymoravak

BRAMBORY A ZELÉ - ŽIVOBYTÍ CELÉ

Na Moravě se neříká slovo Brambory, když už tak jabka, zemňáky, zemáky, erteple, jablóčka, možná ještě kobzoly z lašska, ale ne brambory, to slovo je ryze čechistické. Preferoval bych Zemáky a zelé, živobytí celé.

evapeskova
Souhlasím...erteple...to na Valašsku nepoužíváme.Zemáky a zemňáky..Erteple na Moravě to ano , ale rozhodně ne na Valašsku.

minsk
26.02.22 09:19
hodnocení

2x

Mrkev.

jardaaa
hodnocení

2x

Metrák pšenice za 300,- dva roky zpátky. (3-5/ kilo)

Rýže (25/ kilo)

...

Ale z textu dotazů, kde je dobrý protimluv (Nejlépe i nízkokalorické) už jsem pochopil, že tazatel vůbec neví, o co jde a co chce. Patrně si chce zaplácnout levně žaludek :))

id

Metrák pšenice pod 500,- snad ani nejde sehnat u soukromníka. Žijete mnoho let zpátky.

jardaaa

Ano bylo to v roce 2020. A cena to byla družstevní.

dnes vidím tržní cenu 5 Kč za kilo jak říkáte zvirata.bazos.cz/...

jinak krmné brambory z družstva 2 Kč za kg zdobnice.cz/...

Moje hobby je minimalismus, takže i tyto věci mě zajímají. Dokážu vžít se dvěma stovkami na měsíc ;)

Samozřejmě jsem si to přepočítával i na kalorie a objem, který je třeba sníst, když se člověk udržel při životě a zdraví.

Nicméně dnešní generace a plyne to i s dotazu tazatele, vyhledává potraviny nízkokalorické, tedy aby si mohli napchat žaludek, nezdá se to zvrácené?!

200,- na měsíc? Vy se hlavně štípněte vzbudte se z toho snu a vyjděte z jeskyně ven na světlo a rozhlédněte se kolem sebe...200 na měsíc je jídlo cca za 6,80 den.To ale nežijete ale přežíváte.

Můžete mi prosím napsat v kostce a bodech rozvrh Vašeho měsíčního jídelníčku?

Hlavně nepište labužnické menu typu.Snídaně kostička chleba,oběd 2 brambory a hlt mléka a večeře suchar z vodou.

Jinač děkuji za meníčko.

jardaaa
Znovu: "Moje hobby je minimalismus"takže je to čistě za účelem: vyzkoušet, že to jdeNe že na tom žiju celý rok, prostě to mám jenom vyzkoušený a dal jsem tady nejlevnější varianty co znám, mimo toho uvařit si kukuřici z pole a nebo nasbírat v lese plody.Chápete, že se tady bavíme o životním stylu? Já to tedy nikomu necpu. Pokud vás zajímá jídelníček? Tak vám řeknu že jedu IF a jím jenom jednou denně, je to neskutečně prospěšné :) Ale o tom tady fakt diskuse není. To si do hledej kdyžtak peklo na talíři havlíček a spousta jiných a jiných zdrojů. já vím, někteří lidé žijí aby jedli, jiní jí aby žili, většina je na škále někde mezi... já rozhodně nejsem ten, co bude někomu cpát anebo tvrdit co je správné.

hodnocení

2x

Proč nízkokalorické? Buď chcete živiny nebo nechcete.

ra, jasně že nízkokalorické! Těch se dá sníst bez následků mnohem více. Více si narvat teřich! "Rozeprane" žaludky, břicha, hladové oči. Když je nabídka tak lákavá. Ne?! Není to tak? Proč jeden kousek, když je břuch tak veliký a vejde se do něho tolik?!

Když už jsem u té ostravštiny, náš "stařyk", taky šlachovity chlopek, snídal celý život v půllitrovém hrnku nakrájený chleba, lžičku sádla, stroužek česneku, zalité vařicí vodou. Na šachtu dostal kus chleba, kus špeku a bile kafe v konevce. Kusek chleba a kusek špeku do kouta dal pro permoniky a ulil trochu kafe. Zkorumpoval je, aby nerobyli zavaly. *mir*jen tak, vzpomínka.

tebi
hodnocení

1x
Jsou lidé, dobrovolně jedí 1x denně- to vyjde nejlevněji.Ráno kaše, v poledne polévka ze skeletu,večer maso a zelenina a brambor, třeba mleté maso - i malá porce se zeleninou je parádní a levné jídlo. Nekupovat pečivo, sladkosti a nápoje, to je nezdravé a drahé.

fram
hodnocení

0x

Malinký kousíček sádla = cca lžička másla. Kalorie stejné, cena rozdílná hodně. Na smažení jedině. Tvaroh = mléko, vápníku v tvarohu vícero? Citrony vymačkané do vody. Ve slevě. Ovesné vločky.

Vaříme-li: Brokolice (ve slevě) = těžší vydání květáku. C vitamín a jiné vit.. Kuřecí maso, uvařené ve formě polévek. Kapří hlavy = rybí polévka. Králičí hlavy = králíčí polévko/omáčka (se zakysanou smetanou) s bramborem. Luštěnina - čočka - už je dražší.

ck

Zkuste to bez drátů... masa, milý Marconi. :)

liska5
hodnocení

0x

Sádlo, co si doma vyškvařím, vyjde levněji a ještě mám čerstvé škvarky. Teď byla levná vajíčka v Bille..Asi 2.50 za jedno. Tak na to číhat. Jinak ze tří kačeních krků celkem za 25 Kč byla polévka pro 6 lidí. Trocha kořenové zeleniny, nudlí a koření, tak jedna porce vyšla asi na 7 kč. Možná líp je na tom z kuřecího skeletu neboli ořezu. A nebo pórková s vločkama, když se sežene pórek v akci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]