Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na internetu o této problematice není téměř nic napsáno. Jen jsem našel, že vejce má prý obsahovat lutein a zeaxanthin. Ale určitá studie naznačuje, že obsah fytonutrientů se liší v závislosti na stravě nosnic. Je to tedy tak, že ten luten a zeaxanthin se vyskytuje ve vejci nezávisle na stravě, zatímco ty ostatní fytonutrienty závisejí na stravě? Pokud ano, tak ten luten a zeaxanthin se vyskytuje ve žloutku, anebo v bílku?
Děkuji za odpověď
Lutein a zeaxantin jsou karotenoidy, které se vyskytují hlavně v listové zelenině / kapusta, špenát, brokolice,...i mrkev, paprika, cuketa,../. Ve vejcích jsou jen ve žloutku / žlutá barva/, ale v mnohem menším množství. Přesto právě ze žloutku si je naše tělo vezme snáze, protože jsou rozpustné v tucích a s nimi se výborně vstřebávají. A žloutek má tuku určitě 30% své hmoty. Pokud se slepice pase na zeleném, tak má těch karotenoidů ve žloutku víc.
My karotenoidy potřebujeme na dobrý zrak, na kvalitu oční sítnice. V těle fungují jako antioxidanty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.