Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na halušky?

Od: babkazov® odpovědí: 19 změna:

Přiznám se, ještě nikdy jsem nevařila halušky a dnes na vedlejší posteli o nich povídala paní tak, že se mi sbíhají sliny. Poklikala jsem na netu a našla tak rozdílné recepty, že mě to velice znejistělo. Od mouky s vajíčkem a vodou, o tom jsem byla přesvědčená, že tak vypadají špecle. Přes nastrouhané a vymačkané syrové brambory nebo půl syrové a půl uvařené a nastrouhané, tak dělávám chlupáče. Hrubou nebo polohrubou mouku? *mir*Jak vaříte halušky vy? A pak se špekem, brynzou, Nivou, se zelím a s uzeným?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

5x

Strouhaný nevařený brambory , mouka, sůl. Nic víc tam nepatří. K tomu zelí a špek.

hodnocení

5x
Recept přímo z východního slovenska je mouka, vejce, syrové brambory. Ten brambor se klasicky nestrouhá, ale utře na takovou tu jemnou kaši - je na to speciální struhadlo na brambory. Do vroucí vody zkusíte nahodit kousek těsta a pokud se rozpustí, přidáte mouky k zahuštění. Mouku můžete zkusit různou, hakušky pak mají jinou texturu. My dáváme polohrubou s trochou hrubé. Se solí opatrně, těsto se pak má tendenci rozpouštět. Příloha je variabilní dle chuti - cibulka, škvarky, uzené, zelí, bryndza, tvaroh. My děláváme nejčastěji s smaženou cibulkou,hrudkovým tvarohem, opečenýma škvarkama nebo slaninkou. Na házení do vody je super takové plastové velké síto(třeba v Orionu), které se položí na hrnec a pěkně se propasíruje těsto.
spu

Vajíčko do halusek nepatří.

A kdo to konkrétně zakázal? :)

Já dávám vajíčko taky:)

spu

Chcete tradiční recept , nebo vařít jako pejsek s kočičkou?

Pro moji ženu pocházející z východu je tradiční recept s vajíčkem.

Já mám taky recept od slovenského kuchaře z východního Slovenska.

hodnocení

Do chlupáčů a do bramborových placků babička a ani stařenka také nedávaly vajíčko, prý je to škoda. Ale maminka a já ano. Dávám. Zas takovou bídu nemám.

rajskyprotlak
hodnocení

4x

Tak teď jste mi ale nadělala chutě! :-D Kdyby nebylo tolik hodin, hned bych se do nich dal. :) Moje babička po nastrouhání brambor vymačkala vodu, kterou nechala stát chvíli v hrnku, vrátila tam pak jen škrob usazený na dně hrnku, přidala vajíčko, sůl a hladkou mouku. Pak lžící odkrajovala kousky hmoty a házela do vroucí vody. Se špekem a brynzou...*ua*

liska5

Tu vyždímanou vodu ze strouhaných brambor vypijte. Výborná na žaludek! Jinak těsto nenechávejte stát, řídne.

Já teda dávám vajíčko, a hladkou mouku + sůl. Hustotu od oka, jako na noky. A do osolené vroucí /ne moc bublající/ vody uždibuji a "zakulacuji" lžicí fofrem kousky.

Mňam! Zítra běžím pro brynzu, jak mne to vzalo *smich*

jano123

Keď budu hotové, takna vrch tej bryndze dajte ešte

trochu opraženej udenej slaniny...*mnam*

liska5

To je snad jasné. Už se těším, jak si to poleju a posypu tou vyprážanou slaninkou...

Někde jsem četla, že vmíchat trochu škrobu rozpuštěného ve studené vodě do vody na vaření, že se pak nerozpadají. Nevím. Dělám je jen do osolené vody a větší, než ty pasírované.

rajskyprotlak

:-D No teda, vy umíte člověka vybudit! Zítra jdu na ně! Už se těším, jak budou krásně plavat v omastku ze slaninky! :-D

liska5

To není žlučníková dieta, ale žráááádlo. Zatím funguju bez Cholagolu *smich*

hodnocení

4x

Recept od východňara. Zemiaky sa postrúhajú na strúhadle na zemiaky alebo moderne sa hodia do mixéra a rozmixuju. Zoberieme asi 5 väčších zemiakov,rozmixujeme, pridáme hladkú múku podľa toho aké husté chceme cesto,poprípadne prilejeme vody trochu na rozriedenie,jedno vajíčko a soľ. Vajíčko sa pridáva preto,aby sa halušky nerozvarili.

hodnocení

2x

No tak abych pravdu řekla, také bych si dala říct. To musí být děsně dobré s tím voňavým špekem a bryndzou. *mnam*Ale odpustím si to, stačí mi o tom tady jenom "snít". Jinak bych musela jít, a půl dne běhat kolem kurníku kolem dokola.*bezim*K Labi nepůjdu, neboť tam jsou blbí pejskaři a nemají pejsky na vodítku a mně se s nima nechce hlasitě polemizovat. *smich* Tak si musím o této mňamce nechat jenom zdát. *plac*

inspa*
hodnocení

2x

Já na halušky zajedu vždy do Buchlovic, když mám cestu na Slovácko, do Maca :) Bože tam je maj dobrý. haluskarnamaco.cz/... Doma jsem to dělat nezkoušel, nechutnajím mi tak dobře ani když si je dám někde jinde.

hodnocení

Příště, až tam budete, vzpomeňte si na mě. Šťukne se mi a budu vědět, že halušky se opět povedly. :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]