No zrovna maso bych v páře nezavařovala, nemuselo by to dobře dopadnout, protože tam hrozí, že bude obsah napaden bakteriemi, které vyprodukují botulotoxin a ten je smrtelný. A navíc to nepoznáte ani podle chuti, ani podle zápachu. Držela bych se osvědčeného a spolehlivého receptu.
Delam to leta tak, ze ho sklenici varim na 100 15 min, necham schladnout pri pokojove teplote, neochlazuji vodou rychle jako se dela zelenina a za 24 hodin delam opakovanou sterilizaci a po te schlazuji vodou rychle, vydrzi to nekolik let, brali jsme to i na stanovani
A to Vám ty sklenice při tom ochlazování neprasknou? Nebo jak to děláte? Také hodně zavařuji a tohle neznám, tak bych se ráda přiučila něčemu novému. Děkuji.
Na ivysilani čt se dá dohledat recept kuchařů "kluci v akci" ten mám vyzkoušený. Je s tím trochu víc práce protože se to před zavářením peče aby se vyloučilo nebezpečí otravy z botulotoxinem. Výhoda je, že se potom maso zaváří jenom jednou. Není to sice tak neobvyklé řešení jako zaváření v páře ale funguje to, je to bezpečné a chutná to výborně.
Pára nemá vyšší teplotu, jak voda, tedy pokud není natlakovaná např. v papiňáku. Zato má horší tepelnou vodivost, takže zahřívání sklenic trvá podstatně déle.
Při zavřování masa by se měla dosáhnout teplota aspoň 130 stC.Je jasné,že vodní pára při vaření při normálním atm. tlaku to nedosáhne.Je lépe sklenice zavařit v troubě,nebo mikrovlnce.
Maso ve sklenici se zavařuje už někde od napoleonských válek. Myslíš, že tenkrát měli mikrovlnky a troubu v každé kuchyni?
Vtip je v tom, že se maso zavařuje 2x . První den zabiješ živá clostridia a další den to pojistíš varem abys zabil ty co se vylíhly z "vajíček"( asi spóry že? biolog nejsem ) které stihly naklást než jsi je zabil. jde v podstatě o pasterizaci a pasterizační teplota je něco málo přes 80, žádných 130.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.