Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podivné skvrny na povrchu převařené vody

Od: lenka* odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
máme doma nerezový hrnec a všimla jsem si, že po převaření vody se na povrchu vody objevují malé bílé stopy.
Když s hrncem mírně zastřesu, zůstanou na krajích hrnce takové malinké bílé částičky jako mini zrníčka.
Hrnec je už mnohokrát umytý, děkuji.
Nesetkal se s tím prosím někdo?

Podivné skvrny na povrchu převařené vody

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Myslim ze by to mohl byt vysrazeny vapnik, zvlaste jestli mate tvrdsi vodu
lenka*
hodnocení

Jestli je to vysrážený vápník mohu zkusit třeba na starém dobrém smaltovaném hrnci.
Ten vápník je na závadu, když tu vodu všichni pijeme i děti?

Vápník ničemu nevadí.

hodnocení

4x

To dělá tvrdá voda. Máme to také. Ničemu to nevadí.

hodnocení

2x

Děje se to i v jiné nádobě?

hodnocení

2x

Je to vápník, jak už psali výše. Také mívám bílé hrnce.

hodnocení

0x

Pokud chcete mít jistotu, co to vlastně je, dejte udělat rozbor vody... třeba , protože neznáme vaši polohu; jinak zadejte..."rozbor pitné vody"

lenka*
hodnocení

Dobrý den,
tak jsem zkusila vodu převařit v jiném nerezovém hrnci a ty skvrny se neobjevily.
Není možné aby se něco uvolňovalo z hrnce?

Na hrncích se to objeví většinou až po vaření již převařené vody (tedy až je koncentrace minerálů ještě vyšší). Po prvním vaření to nebývá patrné, a to ani u nás, kde je opravdu velmi zásaditá voda. Popř. to může vzniknout i tehdy, když necháte vodu téměř vyvařit (tedy dost plný hrnec vody, na který zapomenete a sundáte ho z plotny, až když je skoro prázdný).

lenka*
hodnocení

Dobrý den,
já jsem převařovala vodu přímo z kohoutku, která před tím převařená nebyla, nechala v bodě varu 1 minutu.
Nedokážu si pořád vysvětlit, proč to dělá jen ten jeden nerezový hrnec objemu 2.5l.
Hrnec smaltovaný o objemu 1litr to opravdu nedělá.

Mně se to také stává jen u nerezových hrnců (teď už ani jiné nemám), nejspíš to prostě na takovém povrchů lépe ulpívá. Ale je to 100% vápník a opravdu to ničemu nevadí.

hodnocení

0x

Jen malé upřesnění - není to vápník. Jsou to vysrážené vápenaté, případně hořečnaté soli.

lenka*
hodnocení

Ještě vyzkouším jestli to dělá jiný nerezový hrnec a napíšu tu.
Neškodí to ani malým dětem?

Neškodí to vůbec nikomu - je to běžná složka vody. Některý hrnec může mít trochu více poškrábané stěny a lépe se to tam chytá. Opravdu není nutné se tím trápit.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud se vyskytuje i jiný minerální prvek,zjistíte rozborem vody na hygieně.Jsou přísady,které mohou být i škodlivé.Děti někdy koupání v takové vodě odnesou vyrážkou,nebo po pití i průjmy.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]