Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojím se večer sama

Od: hanickaa odpovědí: 20 změna:

Ahoj,

jsem ještě studentka VŠ a našla jsem si brigádu, od 14-19:00... Ale když si tak uvědomím, mám strach jezdit takto večer sama. Vím, že sedm večer ještě není nějáká extra noc, ale přecejen houfy lidí to také nejsou a mám dost strach, tedy z mužů a tak. Máte nějáké rady, jak se případně bránit, tedy lépe jak předcházet, co u sebe nosíte atd.

Možná bych chtěla i uklidnit... Nevím, proč my ženy musíme zažívat takový strach hned když je venku tma, ráda bych se cítila bezpečně :/

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

6x

Dovedu si představit, když někdo číhá ukrytý a skočí zezadu. Tak chodit dál od krajů. A jestli byste nemohla strachy křičet, tak píšťalu, jako rozhodčí, a písknout silně, to snad půjde. Pepřák nemám, ale už se tu jednou probíralo, že třeba lak na vlasy...

Já mám na tohle pro klid duše startovní pistoli. Mám ji v kapse, a kdyby cokoliv, tak vystřelím do nebe. To je taková prda s bleskem, že se chlípník počůrá...

Nebo si berte trekingové hole. Já se s nimi cítím bezpečněji, když jdu nějakou cestu lesem...

Utocnik nemusi vobec skakat na tmavom mieste z krikov. Pojde pokojnym krokom oproti, bude sa tvarit, ako si pozera nieco v mobile a ked sa budete minat, necakane zautoci, napr tym sprejom. Ak je to uplny magor stylu roznych na dozivotie odsudenych znasilnovacov a vrahov, tak vas tesne po minuti vezme obuskom po hlave a v bezvedomi toho vela neporiesite.

Utok moze prist aj doma, kto ma silny zaludok, nech si najde meno Ondrej Rigo.

rajskyprotlak

Ale toto tazatelka nejspíš číst nechtěla. Nebo máte pocit, že jste pomohl?

Těch "znasilnovacov a vrahov" po Česku zas tak moc nechodí, to slečnu spíš srazí auto na přechodu, než že potká takového magora. U znásilnění se často jedná o chlapa, který před tím nikoho neznásilnil, ale nemá to v hlavě v pořádku a bylo jen otázkou času, kdy mu rupne v makovici a udělá to. Ale praštit ženskou obuškem do hlavy je nesmysl, ještě jsem nikde nečetl, že by znásilnění proběhlo takto.

alenm
@orion nikdy nevite, co koho nepadne...lepsi byt pripraven nez prekvapen

hodnocení

4x
Já se nebojím, chodím celý život domů kolem lesa přes kilometr a nočními temnými uličkami podél potoka, takže úplně asi nebudu schopna pochopit Váš strach. Ale řeknu to asi takhle- buďte ráda,že bydlíte v Čechách,tady se toho zase tolik neděje. Náhoda je sice blbec,ale nemá smysl abyste se bála úplně moc. Je fajn být připravená a vědět,že se něco takového může stát,ale nesmí Vás to sežrat. Být sebevědomá a normálně oblečená je fajn, mít v ruce mezi prsty klíče je taky bezva. Pepřák nebrat bez předchozího nazkoušení- většina žen ho sice má pro svůj dobrý pocit,ale neumí s ním správně zacházet. V žádném případě netelefonovat,ani hovor nepředstírat- odvádí to Vaši pozornost od okolního dění. Nejúčinnější pro psychiku je naučit se základní prvky sebeobrany a vědět kde se nachází vitální body.

hodnocení

4x
Nechci vás strašit (ale vím, že budu), ale "lovec" váš strach vycítí a hecuje ho k útoku. Stejně tak s tímto přístupem budete snadnou obětí nějakého ožralu či skupinky, pokud neumíte na jejich testovací provokaci zareagovat.
JestŁi budete obětí, nebo ne, o tom z 90 % nerozhoduje, že jste fyzicky slabá žena, ale váš mozek, vaše osobnost, řeč vaseho těla, to, jak sebevédomé dokážete reagovat.
Takže
1. Určitě by vám neuškodilo chodit do kurzu, kde vás na tyto situace připraví. Nebudou pak pro vás nové a je větší šance, že nebudete ochromena.
2. Držet se poblíž "normálních" lidí. Ve škole z vás vytloukali předsudky, rasismus a xenofobii. To ale nedělali pro vaše dobro, ale pro dobro těchto skupin. Tyto "předsudky" jsou zkušeností a přirozeným pudem, který vás chrání. Tak se ho minimálně v tomto případě nezbavujte a skupinkám menšin a cizinců se vyhýbejte.
3. Pokud se ustrašeně otáčíte a zrychlujete krok v okamžiku, kdy máte pocit, že vás někdo sleduje, tak tím ho ještě víc ponoukáte.
4. Když už by v MHD, nebo na ulici došlo k tomu, že je někdo příliš dotěrný, nikdy se na okolí neobracejte slovy "Pomozte mi někdo.", protože to si každý řekne, ať vám pomůže někdo jiný. Oslovte se žádostí o pomoc konkrétní osobu, tohle málo kdo odmítne.
5. Neberte body 1..4 tak, že venku je divoká džungle a nejbezpečnější je nevycházet z domu. :)
bmbxx
Souhlasím s bodem, že je potřeba nevypadat jako slabá ustrasena snadná oběť. Jít raznym energetickým krokem, narovnana, v ruce něco, co vyvolá dojem zbraně - deštník, hůlky. Nemít podpatky a úzkou sukni, ve které se nemůžete hnout a každý to už z dáli vidí.
Jinak bych ta nebezpečí taky neviděla tak žhavě, každopádně je rozumné vědět, co se kolem vás děje.

hodnocení

3x

Voci fyzicky zdatnemu muzovi, ktory pozna tie spravne chvaty nema sancu ubranit sa ani chlap, ak je utok uplne necakany, napr vedeny odzadu. Nehovoriac o tom spreji (slzak, peprak) ktory tu odporucate ako obranu. Ak ho totiz necakane pouzije utocnik, nedokazete pouzit vlastny sprej, pistalku, mobil, palice, teleskopicky obusok ani nic podobne.

hodnocení

2x

Do kapsy pepřový, nebo plynový spray.

hanickaa
hodnocení

Už jsem několikrát četla, že když se takto ženám přihodí něco nepříjemného (a to na ně někdo třeba jen křikne pojď šu@@@) tak stojí jako opařené. Jsem stejný případ, jsem si naprosto jistá že bych stála jako opařená a nevěděla co mám dělat, sprej je možná pro lepší pocit a ve skutečnosti ho polovina neumí použít...

Pravda je, že jsem ho nikdy použít nemusela, ale večer jsem ho v kapse v pohotovosti měla vždy.

hodnocení

2x
Peter má sice pravdu, ale tazatelka spíše potřebuje radu, jak si zvednout sebevědomí a potlačit strach. K tomu jí tady radí právě ty pomůcky, jako jsou různé spreje, paralyzéry a pod.
Podle starého rčení: předem připraven, lépe vyzbrojen...
Není vhodné ji ještě více vystrašit!
Např. pár možností k výběru
extrashop.sk/...
Zajímavý je ten za 13,90€

hodnocení

1x

Lepší než pepřák je paralyzer, ale jestli se neumíte bránit, tak si pořiďte kvalitní zvukový alarm. Umí to udělat opravdu velkej kravál a případného útočníka to na 90% odradí. Zmáčknout tlačítko určitě svedete. Jen ještě dodám, že napadení ženy není zas tak častý zločin, aby z toho ženská nechodila večer ven, ale každopádně je samozřejmě lepší vyhýbat se zkratkám přes park apod., zkrátka problémům nechodit naproti.

hodnocení

1x

Já chodm z práce kolem 23.00. To už lidi nejsou vůbec, sem tam někdo. Pepřák mám taky u sebe, ale ne v kapse, ale mám jej v ruce. Když vystoupím z mhd, tak si jej hned "našteluju" tak, abych jej případně mohla použít.

hodnocení

0x

Na té brigádě jsi sama? Nemůžeš jít alespoň část cesty s někým dalším?

ino
hodnocení

0x

Zdravím, já vás chápu, takže rada "tak se večer nepohybuj venku," není na místě. Pořiďte si pepřák, dají se koupit malinké, lehké, co moc nestojí. A noste ho v kapse, kde ho můžete hned nahmatat.

Jak předcházet - ono se předcházet nedá. Říká se, že násilníci poznají "slabý kus," tak snad chodit sebevědomě. A pokud možno chodit mezi lidmi.

Ono se říká, že "měla výstřih, provokovala," ale to jsou kecy. V Americe před asi třemi lety vznikla výstava What Were You Wearing? zobrazující skutečné oblečení obětí sexuálního násilí - a bylo tam k vidění obyčejné triko s džínami, tepláky a triko, pracovní uniforma, pyžamo... Rozhodně často nešlo o oblečení říkající "chci tě, kocoure." - A i kdyby ano, NIKDO nemá právo kohokoli slovně/fyzicky obtěžovat. Problematice sexuálního násilí se u nás věnuje mj. organizace Konsent, zkuste kouknout na jejich soc. sítě

hodnocení

0x

Zdravím. Možná by Vám pomohl mobil. Volat rodičům nebo nějaké kamarádce, mluvit s nimi, než dojdete do bezpečí, kde už se nebojíte (nebo občas třeba jen předstírat, že s někým mluvíte). Dnes, když se na mobil dá vše nahrávat, natáčet atd.by to také mohlo případného otravu odradit.

nn
hodnocení

0x

Vyhýbat se kritickým místům, sledovat okolí, udržovat si odstup od potenciálně problematických osob, v ohrožení hlasitý křik a rychlý útěk. Všechny ty pomůcky lze obrátit proti obránci, pokud s nimi neumí zacházet. Měly by být do poslední chvíle skryté.

U nás je ale ve srovnání se západní Evropou či USA zatím bezpečno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]