Nejste přihlášen/a.
Pokud v domácí pekárně a ze žitné mouky, tak jsou nejlepší obyčejné čerstvé kvasnice. Chleba jenom ze žitné mouky bude hodně těžký a takový hutný. Tak pozor na to, abyste pak nebyla převapená, že je chleba nedobrý. Ono je něco jiného, když ze žitné mouky pečou velké pekárny, které na to mají vybavení. V domácích podmínkách ten žitný chleba moc dobrý není. A to chleba peču celé roky a mám ho moc ráda. Ale když dostanu chuť na žitný, tak si ho koupím a stejně ho nesním. Prostě si na něm nepochutnám.Ono se všude hlásá, že žitná mouka je zdravější a tak dál, ale on bude zdravější asi hlavně proto, že není dobrý, takže ho člověk sní krajíček a má toho dost.
Už dělám asi dva roky chleba kváskový a v troubě a to Vy nechcete. Ale napíšu Vám jak jsem ho dříve dělala v pekárně. Jenomže jsem nedávala vůbec žitnou mouku a když, tak jenom asi tak 200g.
Takže napřed nalejete do pekárny 550ml vody, kávovou lžičku soli, 2 pol, lžíce olivového oleje, nasypete 500 g chlebovou pšeničnou mouku a 200 g žitné chlebové do mísy a společně prosejete a pak vsypete do pekárny na tu vodu. Navrch rozdrobíte půlku kostičky čerstvého droždí a lžičku cukru. Trochu postříkáte vodou a zahrnete zlehka do mouky. Na pekárně si vyberete si jak tmavou kůrku a zapnete program "klasik", já mám pekárnu Eta Harmony, ale tu už mám v garáži a nechce se mi tam jít hledat. Ale myslím, že to byl program "klasik". Ale stejně se musíte řídit tím, jakou máte pekárnu Vy. Necháte hníst a v třetí fázi míchání nasypete kmín, a různá semínka. Já dávám slunečnicová, sezamová, mleté lněné semínko, a někdy také mák a dvě lžíce ovesných vloček. Ale to je na Vás, a nakonec ty semínka můžete přisypat už ve druhé fázi hnětení, nic se nestane. No a necháte už pracovat pekárnu, nic víc. Chleba byl vždycky moc dobrý a vydržel týden. Nikdy jsem nekupovala hotové směsi, to je šmejd. Vždy jsem dělala z chlebové mouky.
Můžete upéci irský chléb, do kterého přijde jedlá soda.
A jak už tady někdo píše, tak s čerstvými anebo sušenými kvasnicemi.
Já peču chléb se sušeným žitným kváskem /dr. Oetker/ a přidává se sušené droždí.
Podle návodu z půl kila mouky a vydrží mi celý týden. Míchám tedy 3 druhy mouky + semínka.
Kvásek jsem si zkoušela vypěstovat, ale kvůli nízké teplotě se nezadařilo. Možná až v létě, je potřeba vyšší teplota.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.