Nejste přihlášen/a.
Nemusí se namáčet. Ale když se namočí, klidně třeba hned ráno, vaří se potom kratší dobu.Také záleží, jaká, která čočka. Mohu dát nevyžádanou radu? Jestli té čočky uvaříš více, než s ní cokoli budeš ještě dělat, uber jí sítkem nebo dětavou naběračkou do misky. Když pak k ní přidej zeleninu, klidně syrovou, nastrouhanou na malých sltičkách, okurek a buď majonezu nebo jogurt nebo zakysanku, budeš mít skvělý salát.
U klasické hnědé velkozrnné čočky je namočení nutné, nejlépe je to přes noc a nemusí to být samozřejmě v lednici. To by se asi muselo dělat jenom v tom případě, že by u nás panovala taková horka, že by čočka v tom vedru přes noc začala kvasit. No a pak existují jiné druhy čočky, které se namáčet vůbec nemusí. Ale vždy je to napsáno na pytlíku, tak je tady nebudu všechny vyjmenovávat.
Namáčení - Luštěniny: Nadýmání je způsobeno výskytem oligosacharidů, které se nacházejí především ve slupce. Stejně tak působí bílkoviny lektiny (pro autoimunitně citlivé). Pokud luštěniny necháte několik hodin ve vodě, snadno se z nich velká část vyplaví. Nutno (vy)měnit vodu, proplachovat. Problémům s nadýmáním také předejdete konzumací loupaných luštěnin, například půleného hrachu nebo červené čočky.
Nadýmání ale není jediný důvod, proč luštěniny poctivě namáčet. Další výhodou je rychlejší doba vaření. Během namáčení se voda dostane i pod slupku. Zamezíte tak tomu, aby se vám vnější část rozvařila, zatímco vnitřní bude stále tvrdá. Čočce stačí 2 hodiny, fazolím 12 hodin namáčení. Při vaření přidejte saturejku (protinadýmající).
Tak já jí dávám na noc namočit ne do lednice. Jíšku sádlovou cibulovou a místo octa hořčici, naučil mne to jeden kuchař. Je vynikající.
Luštěniny se namáčejí proto, aby do nich pronikla voda a změkly. Obsahují totiž bílkoviny, a ty se vařením srazí a brání prostupu vody. Čili - pokud hodíte čočku do vařící vody, nemůže voda dovnitř a čočka neměkne.
Je ovšem možné, že dnes už jsou odrůdy, u kterých je to jinak. Ovšem zase možná neobsahují ty cenné bílkoviny, kvůli kterým se čočka jí.
Kdoví, v době, kdy se jahody "kříží" s rybami, aby jim nevadilo ležet v blátě ..
A nebo je na krabičce napsáno "Předvařená čočka", že ..
Je to přesně ja píšete.Čert ví co je to za "zmutovaný" odrůdy a vyzkoušel jsem drahý i levný.Čočku mám rád už jí ani nenamačím protože jak ji namočím je je za chvíli měkká až rozvařená.Když jí nenamočím tak se má vařit cca 40 min a to ani náhodu za chvíli je měkká
Již jsem tu psal -obyčejná čočka se doporučuje namáčet-když ji namočím den doředu , je pak uvařená co já vím (nepočítal jsem) za poloviční dobu než nenamočená, Většinou namáčím ráno (V cca8:00) a dávám vařit vcca11:00 tak v poledne mám hotovo se vším všudy , mnohdy i včetně komzumace. Nenamočím, pak dávám vařit cca o půl hodiny dříve.Jinak červená čočka se nemusí vůbec namáčet..Stejně jako hrách-žlutý půlený nenamáčet a zelený celý nejepší namočut den předem.
Máte pravdu a navíc, čím déle se pak čočka vaří, tím méně má pak chuti. je asi pravda, že některá i hnědá čočka se dá vařit i bez namáčení, když to tady jiní píší, ale já jsem to jednou zkusila z nedostatku času a nebyla vůbec dobrá. A To jsem ji dokonce máčela, ale asi jen 2 hodiny a dlouho nebyla tak měkká, jak jsem zvyklá a i když pak za delší dobu uvařená byla, tak byla uvařená nějak divně. Jíst se to dalo, ale byla taková tvrdá-netvrdá, a měkká- neměkká. Něco jako "Chytrá horákyně". Ani to, ani ono...
Ano, ta oranžová a žlutá se nenamáčí, ale třeba mně vůbec nechutná. Sice je doma mám, ale používám je pouze v nouzi, kdy nemám čas vařit a mám fakt hlad jako vlčice. V tom případě hodím na máslo mraženou zeleninu, přidám své koření a přihodím tu oranžovou, nebo žlutou čočku, trochu osmahnu a zaleju vodou. Ta čočka se za chvíli rozvaří a mám polévku jaksi zdravě zahuštěnou.
Čočka loupaná ne, čočka neloupaná je lepší na pár hodin namočit, jinak by se déle vařila. Jestli je nebo není loupaná je napsané na obalu.
Starší lidé namáčejí, protože dřív byla jenom neloupaná.
Hněhou, černou, zelenou - namáčet, červená se nemusí, ani já nevím jak dlouho se vaří, není to důležité... prostě ochutnám a buď ju zdělám nbo nechám ješčě chvilku vařit
Tak to teda nemáte pravdu, protože právě ta "černá" čočka Beluga, a zelená francouzská čočka se namáčet nemá a hlavně nemusí. A tyto druhy se dokonce ani nerozvaří, jako například ta červená, nebo žlutá čočka, které se za krátkou dobu úplně rozvaří a dokonce z velké části ztratí i barvu, což se při vaření Belugy a zelené čočky nestane. Čočka Beluga a zelená francouzská, jsou sice o poznání dražší, ale jsou výborné a mají opravdu jinou chuť, než hnědá čočka, nebo ta oranžová a žlutá.
Tak jedna se máčet má, druhá ne ,čert aby se v tom vyznal Čočka je čočka. Já vařím BEZ NAMÁČENÍ v tlakáču .
Spu, to je to samé jako byste řekl, že chleba je chleba, že rýže je rýže, že dort je dort, že mouka je mouka, že čaj je čaj, fazole jsou fazole, a tak dál... Čočky je více druhů a každý druh chce jiný postup vaření a každá také jinak chutná. Ale všimla jsem si, že trovna Vy máte svůj originální přístup k potravinám. Ale raději všeobecně bych se Vašemi radami moc neřídila.
Ale nevyčítám Vám to, každý má nárok na názor. A je docela možné, že i Vy ten svůj časem upravíte.
A vařit čočku v "tlakáču", se Vám může stát osudným. Zrníčko vklouzne do toho otvoru na odpouštění páry a tlakáč vybouchne. To už si dělám legraci, to se v moderních tlakových hrncích už snad stát nemůže. Ale já na takový případ pamatuji. Ale to je už 50 let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.