Nejste přihlášen/a.
Ubírat masová jídla pomalu, ne nárazově.
Týden je moc, za tři zcela dny bez masa se vrhnete na řezníka a okoušete mu ucho.
Hodně luštěniny, kroupy, pohanku, jáhly a zeleninu.
Dopručuji zelí, dýně, mrkev, houby, celer atd.
Nejlepší na bezmasé jídlo je pomalu osmažená cibulka /hodně cibulky/ dodá vůni, chuť.
Pokud máte ráda, tak Tofu, sojanézu a nedám dopustit na Tempeh - uzený, či smažený.
A doplnit kvašenou zeleninou pickles.
Konkrétní jídla neuvádím, vařím jednoduše - směsi zeleniny + přílohy, a hlavně zeleninové a luštěninové polévky.
Není to ryze veganské, protože občas sádlo, občas vejce. Ostatně náhle změnit tak zásadně stravu není dobrý nápad. Chudák trakt. Já bych to nejdřív střídala.
Pohankové karbanátky. To si přes noc namočím lámanku - pohanku, uvařím v mírně osolené vodě a nechám vychladnout. Vznikne polotuhá kaše konzistence, jako mleté maso. A do ní dám vše, co do karbanátků. Sekanou cibuli, rozklepnu vejce, majoránku, česnek, pepř, kmín, pár lžic hladké mouky, případně dosolím. Tvořím placičky a smažím. Já na sádle. Dobré jsou k bramb. kaši.
Nebo si přes noc namočím červenou čočku. Do ní 1 bobkový list, lžičku majoránky, tak trochu česneku Druhý den to nabobtnané uvařím, pak teprve solím a ochutím lákem z okurek. K ní třeba grilovanou mrkev petržel a celer.
Hlívovou dršťkovou. Pokrájenou hlívu podusit na oleji na cibulce,sůl, česnek a několik lžic červené mleté papriky, vmíchat hlad. mouku. Až se oprančí, tak zalít vývarem nebo vodou s kostkou bujónu a pak provařit.
Vařené jáhly / propláchnout předem vařicí vodou/ třeba s pečenou paprikou nebo nasladko.
Rizoto z bulguru a pak vmíchat podušené žampiony, kratičce povařený hrášek s mrkví z mrazeného, a třeba uzené tofu. Koření kari nebo to na americ. brambory...
Zapečené brambory, hokkaido ap...Na to jsou kuchařky / knihy/.
Já být Vámi, nechám si ryby a vajíčka.
Jarine, musím se k vám přidat. Viděl jste video, jak pan Vaněk, ten kuchař, provází kameru pěstírnou rajčat? Foliovníky, ve kterých v roztoku rostou rajčata. Nikdy neviděla hlínu, nikdy neviděla sluníčko, déšť, vítr. Totéž platí o salátu, květáku a jiné zelenině. Neříkám fůůůj, neodsuzuji jen septám, proč tyhle "výpěstky" jsou lepší a zdravější než maso? Asi to, při tak velké populaci lidí jinak nejde? Ale proč je něco horší a něco lepší? Proč lidé, kteří žijí zdravě a přírodně dosáhli života v chatrčích, s kalnou vodou a šamanem? Proč jejich vývoj ustrnul? Neříkám, že je to horší. Jen se zamýšlím.
Ano je to tak. Já si velmi vážím lidí, co přemýšlí, co jedí. Ale to není případ těch, co "musí" rostlinné párky a rostlinné maso. Já taky můžu být svůj, nebo se můžu rozhodnout hrát si třeba na Madonnu. V tom druhém případě mě to bude stát neuvěřitelné úsilí a stejně budu vypadat blbě a trapně. A úplně stejně je to s těma "párkama".
Díváte se někdy na Itala v kuchyni... s Emanuelem Ridi? Pokud ne, je to hrozná škoda. Nebo pan Pohlreich. Nemusíme ho mít rádi, ale to co dělají a ukazují je geniální. Z několika kvalitních, čerstvých surovin dokáží vykouzlit něco, co je naprosto boží, jednoduché a zdravé. Přesný opak hodně "šmakulád" z těch fotek.
Tyhle rostlinné uzeniny jsou trochu kontroverzní věc. Někteří ortodoxní vegetariáni či vegani na ně hledi s nelibostí, ale jiní je berou jako něco, co může někomu pomáhat v přechodu od masné stravy, jak psychologicky, tak chuťově. Ne každý se dokáže vzdát masa ze dne na den. Nemá smysl to lámat přes koleno a dopadnout jako militantní ex-vegani, kteří se stali militantními anti-vegany.
Já jsem přesvědčená, že je to jen a jen tvé, ničím nepodložené, rozhodnutí. Všichni vědí, že chodím na dialýzu, je to v podstatě oddělení geriatrie, a tam je spousta zákazů v dietě. Třeba ovoce a zelenina. Na maso, které je v jídelníčku prioritou, se už nikdo z nás, nemůžeme ani dívat. Ale proč to píšu. Protože se covid k nám přiblížil jen symbolicky. Z 50ti lidí mělo jen 5. A sestřičky, sanitářky i lékařky, všechny covid prodělaly. Mám vnuka, 14 let a ten nejí ovoce a zeleninu jen v sebeobraně. A to tak, že ani v puse nikdy něměl. Jen jako mimino nastoruhé v kaši. Je zdravý a zase bude vyznamenání. Ve školce jsem měla několik dětí, které maso prostě nejedly. Ne, že se rozhodly, ale nechutnalo jim a nedělalo jim dobře.
Moje rada? Nedělej to, co není tvou přirozeností jen proto, že je to módní a všichni o tom mluví a v lesklých ženských časopisech o tom píšou. Jez to, co se tvému tělu líbí a prospívá mu.
Já osobně mám ráda maso, ale každý den ho nevařím. Myslím,že stačí zařadit do jídelníčku dost zeleniny,mléčných výrobků - mám ráda tvaroh - různé luštěniny / ochutnala jste fazole v protlaku? / hodně používám různé vločky, semínka, houby, vejce atd. To se dá navařit takových vynikajících jídel ! Hodně taky jím kysané zelí , to nejvíc jím trošku oslazené a zakápnuté čerstvou smetanou. Naposledy jsem zkoušela karbanátky z mrkve - jen jsem mrkev jemně nastrouhala, přidala namočené vločky, vejce, sůl, česnek a majoránku, trošku celozrnné mouky, vonělo to jako bramboráky, k tomu jsem měla bramborovou kaši a bylo to výborné. Ráda vařím taková jídla. A snad všechny omáčky jde udělat bez masa, včetně svíčkové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.