Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Xanthanová guma

Od: ool odpovědí: 3 změna:
Na co se používá v receptech xanthanová guma?

 

 

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

0x
avatar juraja

Používá se na přípravu bezlepkových potravin, je to přírodní stabilizátor a emulgátor.

 

hodnocení

0x
Lze použít do bezlepkového těsta (cca 1-2 g gumy na 1 kg suchých surovin - nutno ozkoušet poměry v receptech) jako surovinu, která ho drží pohromadě (náhrada lepku). Obecně k zahuštění, když nechcete používat mouku. Některým lidem ale vadí na trávení, tak to musíte ozkoušet.
K zahuštění nebo jako částečnou náhradu lepku lze použít též ovesné vločky rozmixované na jemno. Já třeba klasickou mouku už přes rok vůbec nekupuji (jen na Vánoce do cukroví :)), jinak špaldovou celozrnnou a míchám právě kvůli zlepšení vlastností těsta s pohankovou nebo s rozmixovanými vločkami.

 

hodnocení

0x

Nebo při výrobě domácích "gumových medvídků", nebo jiných želé bonbónů.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]