Nejste přihlášen/a.
Hezkou neděli přeji, v poslední době mám takovou záhadu, připadá mi, že vaření brambor trvá snad dvojnásobek doby oproti dříve. Týká se to brambor kupovaných /Kaufland, Lídl/. Pozorujete to někdo také? Nebo se mi to zdá? Celý život se držím toho, že když kousek napíchnu na špičatý nůž a sjede sám zpět, je již uvařeno. Ted to ale neplatí, stále jsou tuhé.
To mě také docela zaujalo, protože celý život člověk slyší, brambory oloupat a hned vařit. Dlouhým máčením se vyplavuje vitamín C.
Jinak mám brambory od českých dodavatelů z malého obchůdku, tak vaření celkem ok.
Ona ta brambora se na nás prý podepisuje i bolestmi kloubů.
Člověk chce ušetřit a krmí se bramborama každý den a nakonec si vlastně ubližuje. Bolí Vás klouby? Nejezte lilkovité - brambory a rajčata. Ach jo, mouka je také špatná, bílá rýže též. Budeme vařit tuříny? Zdravý jako tuřín. Letos udělám na zkoušku řádek. Máte někdo zkušenosti s pěstováním?
Co se týká toho máčení, tak nové brambory bych určitě nemáčela, ale tyhle staré, jen ať se pěkně vymáčí vše, co nám ubližuje. Koncem zimi tam již stejně nejsou žádné vitamíny. Při vaření starých brambor je dobré přidat kousek něčeho zeleného a nebo kápnout ocet, přidat kmín, abychom snížili právě tu škodlivost. Brambory vařené, pečené, kaši, knedlíky, všechno to milujeme.
K tomu tuřínu, Minsku, vypěstovat ho je snadné. Postupuje se jako u ředkviček. Vysejí se semínka, pak se rostlinky vyjednotí. Já je protrhávám nejprve na vzdálenost 3 až 5 cm (co kdyby náhodou slimáci) a později, když jsou pěkně velké, tak na vzdálenost 10 až 15 cm. Narostou z nich opravdu překrásné a veliké bulvy. Před jídlem se omyjí a musí se i oloupat. Syrové tuříny mají chuť téměř stejnou jako mladé kedluby. V kuchyni mají různé využití, opět podobně jako kedluby, v polévkách, omáčkách k masu, nebo jako zelí. Nutno dodat, že rčení "zdravý jako tuřín" já osobně nepodepisuji, protože jsem zjistila, že některý tuřín může být uvnitř klidně i červivý, což se ovšem může vyskytnout třeba i u mrkve.
Jen pro zajímavost uvedu, a je to pravda pravdoucí, vedly jsme hovor s dcerou o tom, že můj energetický potenciál během léta a podzimu na chalupě velmi, až neuvěřitelně stoupl, co bolelo, bolet přestalo a tak. A bádaly jsme nad rozdíly ve stravování, jako co přibylo, nebo ubylo a tak. Vyšlo nám, že neubylo nic, ale přibyla konzumace tuřínu od časného léta do podzimu. Tuřín byl tou jedinou výjimkou. Takže za mě tuřín doporučuji, i když může jít o úplnou náhodu, nebo shodu různých okolností.
UAU, tak to děkuji mockrát za zkušenosti ze života. Hned jak půjdu okolo zahradnictví, koupím semínka a vyčlením záhon na tuřín.
S bramborama už počítat nebudu, za tu námahu mi nestojí a rajčátka jenom tak 4 kousky.
Tuřín a dýně hokaido, ty se mi vyvedly a mám tam asi ještě 4 kousky. Už je skoro nemohu ani vidět.
Oloupejte brambory, zalijte vodou a nechejte přes noc. jsou mnohem chutnější. Doba vaření je odlišná oproti jiným druhům ale to je maličkost.
To je pravda, když jsem měla brambory oloupané a namočené ve vodě přes noc, byly o mnoho chutnější.
To je ono, na povrchu jsou stále tuhé, ale ve skutečnosti jsou již k jídlu. Tak moc to nevadí, jen mi to bylo divné.
Přesně to mne včera taky napadlo, vařila jsem brambory 35 minut a pořád to nebylo ono. Raději jsem z nich udělala kaši. Stalo se mi to už podruhé.
Moc let uvařím brambory do 5ti minut v MVT se 3 lžícemi vody, sůl, kmín. Poslední dobou musím asi 2 minuty přidat. Jsou to koupené brambory kdekoliv, takže asi každá jiná odrůda, ale všechny se musí vařit déle.
To jsem ráda, že to nepozoruji jenom já. Celý život vařím stále stejně, už to má člověk v oku, vím, že až zaleji kytky třeba nebo něco jiného udělám, tak už budou vařené, ale oni nejsou a nejsou, rýpu do toho a nejsou, ochutnám a jsou, ale tváří se, že nejsou.
Jestli jste třeba koupila hladkou mouku "babiččinu", tak bych se nedivila. Totiž co má kvalitu pod psa, na to se dá nálepka "babiččina" a lidi to pak kupují, jako diví. Ale jinak, někdy mám "divné" knedlíky a dělám je stále stejným způsobem, pracny se mi poslední roky nechtějí vyklápět z plechových formiček a tak by se dalo pokračovat. Výrobní proces je zmodernizovaný a hlavně urychlený, tu hotovou mouku je potřeba nechat určitý čas odležet a pak teprve ji dát do prodeje, ale na to není čas.
Konzum uvádí asi pět nejznámějších odrůd brambor.Nejčastěji kupujeme brambory salátové,pak na kaši a běžné konzumní.Na kaši jsou uvařeny do 15 min,na salát se vaří déle a zůstávají tuhé.Ranné se vyznačují jemnou slupkou.Na hranolky jsou také speciální odrůdy.
Prodejci by měli vědět,co prodávají.
JABRAKA
Brambory v marketech jsou kapitola sama pro sebe. Co ty hodně "pupínkové", co se teď objevily, co to je?
Držím se rady: brambory kupuj ty zablácené, je naděje, že jsou z ČR. Zatím to kvalitou vychází, jsou lepší.
Vařit 30 minut akorát.
Tyto pupínky, jeto zdravé? eurozpravy.cz/...
Tyto "puntíkované" brambory také občas v prodejně vidím, ale nikdy je nekupuji, tím pádem ani nevím, jak vypadají pod tou kropenatou slupkou a také by mne zajímalo, zda jsou potlučeny od krup, chytily nějakou dětskou nemoc, nebo co to vlastně je?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.