Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci sezeptat co je lepší.Oázka předmět.Ja dělám ve vodě ale slyšel sem že se taky dělají na páře.Moje známa to dělá na páře 30-40 minut.Je to rozumné a proč.Děkuji za odpověd.
Jestli bych 40 minut měla čekat na párek, nebudu zvyky měnit. Ve vodě je za deset minut prohřátý, ale pozor, bez pokličky a nevařit, nebo popraská. Těsně před nástupem varu vypnout.
Bez problému na páře s použitím běžného pařáku na ohřívání knedlíků, který asi je v každé domácnosti. Proti ohřívání ve vodě potřebuji vody jen minimum = jsou ohřáté rychleji, asi 3 minuty /vyzkoušejte/, rozhodně ne 30-40 minut, to je asi překlep... Občas koupím hotovky, v Penny, Lidlu či Kauflandu /v Albertu jsou drahé!/ bývají tak jednou za 2 týdny v akci za velmi rozumnou cenu a jsou kvalitní. A knedlíky neohřívám na obalu doporučeným způsobem, ale zvlášť na páře, jsou lepší a nevysuší se jako v mikrovlnce. Doporučuji!
Už jsem to sem kdysi dával. Nejrychlejší ohřev párků je tento, trvá cca 4 vteřiny. Je ovšem téměř jisté, že párek během ohřevu praskne. Zuhelnatělé konce je pak lepší odkrojit. Párek musí ležet na suché, nevodivé podložce a nesmíte ale na něj během ohřevu sahat
( už by ho pak nemusel mít kdo jíst
).
Neelektrikářům důrazně nedoporučuji!
O zdravotní nezávadnosti takhle ohřátého párku jistě nikdo nepochybuje ![]()
jenyk - ten obrázek je jen ilustrační. My na montážích používali šroubováky ![]()
![]()
![]()
Ano, běžný vojenský způsob ohřívání párků a klobás. Jen jsme měli místo příboru hřebík. Kus drátu, dva hřebíky a skutečně je to vteřinová záležitost.
Taktéž ponorný vařič z kusu drátu, dvou střenek příborového nože, dvou sirek a kousku nitě. Kýbl vody ohřátý během pár minut. Jen se musely vyztužit pojistky. ![]()
![]()
Párky ohřívám ve vodě, jak píše Maky. Dát do studené vody, zapnout plotýnku, dát pokličku, při započetí varu vypnout a odstranit pokličku. Pak chvíli nechat. Ony ty mršky moc rády praskají.![]()
Na pařáčku ohřívám obvykle knedlíky. Párky by šly také, proč ne, ale v žádném případě 30-40 minut. Od varu vody pod pařákem si myslím, že by 5-6 minut bohatě stačilo. Jaga.
Na páře jsem nezkoušel, dnes párky (osobně ) max 2-3x za rok, tedy s výjímkou taliánů nebo Prantlovo špekáčků,ale přijdou mi, že z vody jsou několikrát chutnější než ohřívané v MVT. Jinak dám do kastrůlku, zaleju horkou vodou z rychlovarky a nechám vodu dojít k varu-tenké vypímám jak začne vařit, tlusté přiškrtím plamen a nechám vařit cca5? minut.
Tak párky jsem kdysi měla docela ráda.Chutnaly mi a když jsem je tenkrát ohřívala, tak určitě ne tak dlouho. Párek je přece už uvařená potravina, netřeba ji znova vařit, ale pouze ohřát. Můžete jak v páře, tak ve vodě, ale rozumnou dobu. A také ne vařit klokotem a rychle, to prasknou a neprohřejí se. Maximálně bych ohřívala tak 5-8 minut na mírném ohni. Ale moje zkušenosti jsou z dob, kdy ještě byla tato uzenina kvalitní. Už jsem je minimálne 15 let nekoupila. Ale tenkrát jsem dávala přednost ohřívání ve vodě, ne v páře.
Mimochodem tohle samé má i s jitrnicemi. Kdysi jsem je milovala, pěkně opečené,se zelím a bramborem
. Ale tuto potravinu už také mnoho let nekupuji, všechny prasknou, a do pánve se rozteče nedobrá divná hmota.
Ohřátí ve vodě zajistí, že je párek omytý a částečně zbavený dusitanů, dusičnanů, některých barviv a jiných specialit ...
Za časů mých studií byla v Praze na Karláku vedle ČVUT jídelna řečená TAMOTUA (z ulice se to četlo AUTOMAT).
A tam, když jsem k večeru zašel na párek, dostal jsem zaručeně zdravý párek barvy khaki ..
Mimochodem - pokud koupíte párky v balení po více kusech v igelitu a oranžové vodě, omytí bych dost doporučil.
Já myslím, že teoreticky by to mělo být v té páře lepší, protože ve vodě děláte tak trochu párkový vývar. Ale v praxi je rozdíl minimální a složitost a doba přípravy o dost větší.
Ty v tom igelitu by se, pokud vím, měly před ohříváním oloupat a pokud jsou v přírodním střívku, tak to vodu propustí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.