Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Recepty s tvarůžky

Od: maylin* odpovědí: 26 změna:
Jsem velký milovník tvarůžků. Kupuji si jak olomoucké tak i jejich méně zapáchající variantu v lidlu-handkäse. Nejvíce mi chutnají jakoliv zapečené-v toastu, nebo jen na chlebu (na pár sekund do mikrovlnky) a také smažené :-P. Znáte ještě nějaké dobré recepty s nimi?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olo
hodnocení

5x

Jediný původní český a Moravský sýr, tedy typ a unikátnost druhu ! ! Drtivá většina čechů a bohužel i morávaků vůbec netuší, že Tvarůžky vznikly na širokém území Hané, zejména "Holomoocka" jako selský sýr už ve 14. století a původně se vyráběli masově pro vlastní potřebu na každém druhém selském stavení, postupně nabízeny na trzích ve městech a nakonec vznikly manufaktury v okolí Olomouce, Hněvotín atd. Průmyslová velkovýroba v Lošticích přišla až konecem 19. století ve dvou továrnách J&D a A&W. Tvařůžky co dneska vyrábí a prodávají jsou v drtivé většině silně nedozrálé (ve středu bílé-tvarohové ještě) Pravý tvarůžek musí silně "lepit" mazovatět, to je nejlepší a nejchutnější konzistence, kdy už celý tvarůžek začíná měknout. V tomto stavu je také nechutnější v tradičním "prostém" selském podávání s křupavým vypečeným chlebem s máslem, kmínem a regionálním pivem např. Litovel. Paradoxně a je to logické, byly ještě tvarůžky za socíku chutnější, zrály totiž tradičně na dřevěných prknech samozřejmě z části nasáklých tisíci předchozích genreací tvarůžek a tím jim částečně předávali buket a taky zejména čas na zrání před prodejem. Dne vše na nerezu a z výroby rychle do prodeje, takže se prodávají napůl tvarohové ještě.

Ano, tak s tímto jsem s Vámi zajedno. Také jsem je měla moc ráda, ale vadí mi ta "nedodělanost". Tak už je nekupuji, protože jsem jednou zkoušela je nechat dozrát, ale nešlo to.

*palec*Já správným "tvarglím" tedy správně zralým říkám, že mi musí jít na talířku naproti !

max*
hodnocení

2x
Tak pect v mikrovlnce muze opravdu jen fajnsmekr.
Tady mate par receptu, staci googlit.
tvaruzky.cz/...

Paráda! Děkuji. Věřím, že v létě, až se bude větrat, najdu kam jsem si to uložila a půl léta budu žít na tvarglích *mnam*

guma
hodnocení

2x

Tvarůžky už nekupuji. Předražené a nekvalitní. V letních měsících plíseň, nebo nevyzrálé bílé.

Jinak jsem si dělal topinku s tvarůžkem. Topinku s tvarůžkem jsem vložil na + - 1 minutu do mikrovlnky. Jak se roztekl tak se konzumoval.

doplněno 22.01.22 21:25:

Také hrozný obal odrazuje od koupi.

hodnocení

1x
Přímo recepty asi ne, jen zrovna minulý týden manželce zbyla tortilla a současně došlo v ledniče k nehodě, kdy do netěsného obalu tvarůžek natekl kefír a manželka je chtěla vyhodit. Takže jsem si tvarůžky zapekl v torille a mňamka.
Potom ješté máme rádi tvarůžkovou pomazánku v kelímku, kterou mïvají třeba v Tesku. Ale nějak tam dávají čím dál tím víc mastného margarýnu a míň tvarůžek. Až se nám z toho navalovalo. Takže teď k té pomazánce rovnou kupuji jedny tvarůžky, které najemno nakrájím a vmíchám. S chlebem, nebo celozrnnou bulkou super.
No a pak asi znáte tvarůžky uvařené s pivem. Jmenuje se to kvůli smradu ku..., no prostě jako ženské přirození :-D, nebo aspoň já to tak znám. Ale manželka ten smrad nedävá, takže už jsem to dlouho neměl.

liska5
hodnocení

1x

Tvarůžkový salát:

Tvarůžky nakrájet na kostičky, nasekat nadrobno cibuli, popepřit a vmíchat majonézu. Jí se s rohlíkem. Nelze skladovat. Sůl postupně majonézu "vyžere" a pak už to není ono.

liska5

Dneska jsem je takto udělala s pórkem najemno krájeným místo cibule. A všem chutnalo!

hodnocení

1x
Pěkný den, tvarůžek v bramboráku. Mňamka. Nebo tvarůžkova pizza

isildur
hodnocení

1x

Já je mám nejradši na půl krajíce chleba máslo, tvarůžky po stranách nalepit sypkou papriku. A tvarůžky doma nechávám dozrát, jím je zhruba den před koncem spotřeby. Tvarůžky uchovávám v lednici, ale když už se blíží doba spotřeby, vytáhnu je ven, zhruba týden je mám ve sklenici na lednici.

Dříve bývaly už z obchodu syrečky pěkně rozleželé, mazlavé. Dneska to většinou jsou tvrdá kolečka, po rozkrojení uvnitř bílá a ta i při sebelepší péči prostě "nedojdou." Zůstanou tvrdá i v teple, ve sklenici přímo na lince a tím stáním jen ztvrdnou a seschnou ještě víc. Poslední dobou jsem je několikrát byla nucena vyhodit. Zvláště takové ty kousky v kelímku byly jako kameny. / dělají se s kmínem, paprikou, česnekem, kořením/. Dát za krabičku 40 korun /dneska už možná víc/ a pak to vyhodit, to opravdu nemá cenu. Raději si nechat zajít chuť. Ty mazlavé, rozleželé, jako kdysi, už stejně asi nikdy nebudou. Kdoví, z čeho se to vůbec dneska dělá. Jaga.

Já kupuji ty německé a hezky se mi rozloží..musím je hlídat,dozrají

krtek6

Přesně tak...chleba, máslo, kolečko tvarglu...já to ještě sypu paprikou...a je to kouzlus mňamózus...dobrý tvargle prodává Kaufland..*palec*

hodnocení

1x

Na tvarůžku dám z obou stran Poličan ,nebo Vysočinu a obalím v těstíčku a dám na pánev.Salám je tam z důvodu aby tvarůžka moc teplem nevytekla.Příloha brambůrky a tatarka. Je to lepší jak smažák.

liska5

Teď jste mne zmátl /-a. Já myslela, že to je TEN tvarůžek.

Jedna tvarůžka mi připadá hodně divné...Ale recept zajímavý!

Já ji považuji za Ta tvarůžka a ne ten tvarůžek,,,,připadá mi to divné U nas na Moravě se tomu takhle říká...

liska5

Jsem na Moravě. A s tvarůžkami mi rve uši, to bude asi něco místního.Dám to do sekce školství.

krtek6

ale fuj tajxl...moje oči...je to TEN tvarůžek, TEN Tvargl...jako TEN Olomouc;)*smich* to samý jak když někdo řekne, že je to TA oplatka a ne TEN oplatek*smich*

Já říkám TA oplatka a nadále budu říkat i Ta tvarůžka.Tvarůžek je pro mne zdrobělina tvarohu,,A je to haha

liska5

Krtku, je TA Olomouc!

hodnocení

0x

Kdo syrečky rád, může z nich udělat takřka všechno. Dcera mi vyprávěla, jak před časem navštívili syrečkovou restauraci v Lošticích, kde se tato pochoutka vyrábí. Měli tam z nich jde co, dokonce i tvarůžkovou ZMRZLINU. Ale dcera říkala, že ta nebyla nic moc. V jednom časopise mě před pár dny zaujal recept na polévku se syrečky, dávala se tam 4 kolečka. Jestli chcete, pohledám a pošlu. Jaga.

liska5

V tvarůžkové hospodě v Lošticích v rohu náměstí jsme si dali tvarůžkové řízky. No, mohly být lepší... Jinak naproti v té prosklené prodejně je velký výběr tvarůžků s různým kořením. Dárkové kazety, ap. Nejvíc mne zaujal venku automat na tvarůžky, když je obchod zavřenej.

hodnocení

0x

Já si ho někdy nastrouhám do poctivé česnečky*mnam*

sametka
hodnocení

0x

Po návštěvě muzea syrečků v Lošticích jsem si koupila malou knížku - kuchařku se spoustou receptů.

liska5
hodnocení

0x

Někdo tvarůžky rád na chlebě s máslem s hořčicí a cibulí, tak jako škvarky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]