Nejste přihlášen/a.
Jediný původní český a Moravský sýr, tedy typ a unikátnost druhu ! ! Drtivá většina čechů a bohužel i morávaků vůbec netuší, že Tvarůžky vznikly na širokém území Hané, zejména "Holomoocka" jako selský sýr už ve 14. století a původně se vyráběli masově pro vlastní potřebu na každém druhém selském stavení, postupně nabízeny na trzích ve městech a nakonec vznikly manufaktury v okolí Olomouce, Hněvotín atd. Průmyslová velkovýroba v Lošticích přišla až konecem 19. století ve dvou továrnách J&D a A&W. Tvařůžky co dneska vyrábí a prodávají jsou v drtivé většině silně nedozrálé (ve středu bílé-tvarohové ještě) Pravý tvarůžek musí silně "lepit" mazovatět, to je nejlepší a nejchutnější konzistence, kdy už celý tvarůžek začíná měknout. V tomto stavu je také nechutnější v tradičním "prostém" selském podávání s křupavým vypečeným chlebem s máslem, kmínem a regionálním pivem např. Litovel. Paradoxně a je to logické, byly ještě tvarůžky za socíku chutnější, zrály totiž tradičně na dřevěných prknech samozřejmě z části nasáklých tisíci předchozích genreací tvarůžek a tím jim částečně předávali buket a taky zejména čas na zrání před prodejem. Dne vše na nerezu a z výroby rychle do prodeje, takže se prodávají napůl tvarohové ještě.
Já je mám nejradši na půl krajíce chleba máslo, tvarůžky po stranách nalepit sypkou papriku. A tvarůžky doma nechávám dozrát, jím je zhruba den před koncem spotřeby. Tvarůžky uchovávám v lednici, ale když už se blíží doba spotřeby, vytáhnu je ven, zhruba týden je mám ve sklenici na lednici.
Dříve bývaly už z obchodu syrečky pěkně rozleželé, mazlavé. Dneska to většinou jsou tvrdá kolečka, po rozkrojení uvnitř bílá a ta i při sebelepší péči prostě "nedojdou." Zůstanou tvrdá i v teple, ve sklenici přímo na lince a tím stáním jen ztvrdnou a seschnou ještě víc. Poslední dobou jsem je několikrát byla nucena vyhodit. Zvláště takové ty kousky v kelímku byly jako kameny. / dělají se s kmínem, paprikou, česnekem, kořením/. Dát za krabičku 40 korun /dneska už možná víc/ a pak to vyhodit, to opravdu nemá cenu. Raději si nechat zajít chuť. Ty mazlavé, rozleželé, jako kdysi, už stejně asi nikdy nebudou. Kdoví, z čeho se to vůbec dneska dělá. Jaga.
Na tvarůžku dám z obou stran Poličan ,nebo Vysočinu a obalím v těstíčku a dám na pánev.Salám je tam z důvodu aby tvarůžka moc teplem nevytekla.Příloha brambůrky a tatarka. Je to lepší jak smažák.
Teď jste mne zmátl /-a. Já myslela, že to je TEN tvarůžek.
Jedna tvarůžka mi připadá hodně divné...Ale recept zajímavý!
Já ji považuji za Ta tvarůžka a ne ten tvarůžek,,,,připadá mi to divné U nas na Moravě se tomu takhle říká...
Jsem na Moravě. A s tvarůžkami mi rve uši, to bude asi něco místního.Dám to do sekce školství.
ale fuj tajxl...moje oči...je to TEN tvarůžek, TEN Tvargl...jako TEN Olomouc to samý jak když někdo řekne, že je to TA oplatka a ne TEN oplatek
Kdo syrečky rád, může z nich udělat takřka všechno. Dcera mi vyprávěla, jak před časem navštívili syrečkovou restauraci v Lošticích, kde se tato pochoutka vyrábí. Měli tam z nich jde co, dokonce i tvarůžkovou ZMRZLINU. Ale dcera říkala, že ta nebyla nic moc. V jednom časopise mě před pár dny zaujal recept na polévku se syrečky, dávala se tam 4 kolečka. Jestli chcete, pohledám a pošlu. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.