Nejste přihlášen/a.
Jediný původní český a Moravský sýr, tedy typ a unikátnost druhu ! ! Drtivá většina čechů a bohužel i morávaků vůbec netuší, že Tvarůžky vznikly na širokém území Hané, zejména "Holomoocka" jako selský sýr už ve 14. století a původně se vyráběli masově pro vlastní potřebu na každém druhém selském stavení, postupně nabízeny na trzích ve městech a nakonec vznikly manufaktury v okolí Olomouce, Hněvotín atd. Průmyslová velkovýroba v Lošticích přišla až konecem 19. století ve dvou továrnách J&D a A&W. Tvařůžky co dneska vyrábí a prodávají jsou v drtivé většině silně nedozrálé (ve středu bílé-tvarohové ještě) Pravý tvarůžek musí silně "lepit" mazovatět, to je nejlepší a nejchutnější konzistence, kdy už celý tvarůžek začíná měknout. V tomto stavu je také nechutnější v tradičním "prostém" selském podávání s křupavým vypečeným chlebem s máslem, kmínem a regionálním pivem např. Litovel. Paradoxně a je to logické, byly ještě tvarůžky za socíku chutnější, zrály totiž tradičně na dřevěných prknech samozřejmě z části nasáklých tisíci předchozích genreací tvarůžek a tím jim částečně předávali buket a taky zejména čas na zrání před prodejem. Dne vše na nerezu a z výroby rychle do prodeje, takže se prodávají napůl tvarohové ještě.
Já je mám nejradši na půl krajíce chleba máslo, tvarůžky po stranách nalepit sypkou papriku. A tvarůžky doma nechávám dozrát, jím je zhruba den před koncem spotřeby. Tvarůžky uchovávám v lednici, ale když už se blíží doba spotřeby, vytáhnu je ven, zhruba týden je mám ve sklenici na lednici.
Dříve bývaly už z obchodu syrečky pěkně rozleželé, mazlavé. Dneska to většinou jsou tvrdá kolečka, po rozkrojení uvnitř bílá a ta i při sebelepší péči prostě "nedojdou." Zůstanou tvrdá i v teple, ve sklenici přímo na lince a tím stáním jen ztvrdnou a seschnou ještě víc. Poslední dobou jsem je několikrát byla nucena vyhodit. Zvláště takové ty kousky v kelímku byly jako kameny. / dělají se s kmínem, paprikou, česnekem, kořením/. Dát za krabičku 40 korun /dneska už možná víc/ a pak to vyhodit, to opravdu nemá cenu. Raději si nechat zajít chuť. Ty mazlavé, rozleželé, jako kdysi, už stejně asi nikdy nebudou. Kdoví, z čeho se to vůbec dneska dělá. Jaga.
Na tvarůžku dám z obou stran Poličan ,nebo Vysočinu a obalím v těstíčku a dám na pánev.Salám je tam z důvodu aby tvarůžka moc teplem nevytekla.Příloha brambůrky a tatarka. Je to lepší jak smažák.
Teď jste mne zmátl /-a. Já myslela, že to je TEN tvarůžek.
Jedna tvarůžka mi připadá hodně divné...Ale recept zajímavý!
Já ji považuji za Ta tvarůžka a ne ten tvarůžek,,,,připadá mi to divné U nas na Moravě se tomu takhle říká...
Jsem na Moravě. A s tvarůžkami mi rve uši, to bude asi něco místního.Dám to do sekce školství.
ale fuj tajxl...moje oči...je to TEN tvarůžek, TEN Tvargl...jako TEN Olomouc![]()
to samý jak když někdo řekne, že je to TA oplatka a ne TEN oplatek![]()
Kdo syrečky rád, může z nich udělat takřka všechno. Dcera mi vyprávěla, jak před časem navštívili syrečkovou restauraci v Lošticích, kde se tato pochoutka vyrábí. Měli tam z nich jde co, dokonce i tvarůžkovou ZMRZLINU. Ale dcera říkala, že ta nebyla nic moc. V jednom časopise mě před pár dny zaujal recept na polévku se syrečky, dávala se tam 4 kolečka. Jestli chcete, pohledám a pošlu. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.