Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám dotaz ,
jak se správně dělá dušená rýže ,hledám i starý recept kdy se rýže dávala dojít do peřin?
Děkuji za recepty ,ale napadlo mě že jsem se měl rovnou zeptat i na jiné recepty z rýže ,ať se nám zase zbíhaj sliny
Nevím,jestli je to správně,ale já dělám rýži takto-Propláchnu rýži v cedníku studenou vodou,na pánvi s vyšším okrajem rozpustím kousek másla,nato dám okapanourýži,rycle orestuji,aby se zrníčka obalila máslem a zaliji vařící vodou z konvice.Jednou tolik,než je rýže,neboť se vyvaří a vstřebá...Pak přidám oloup.cibuli,do které zapíchnu 2 hřebíčky-koření,a osolím.přikryju poklicí a asi 15 minut vařím,podle druhu rýže,já mám ráda parboiled,Pak tak 5 minut nechat dojít a podáváme...dobrou chuť.
Přidám recept na rizoto.Uvařím rýži,jak jsem popsala...Na jiné pánvi zesklovatím cibulku na tuku,přidám domácí vepřovou konzervu-ty kupované jsou fuj...,pak trochu červ.papriky,pepře a na másle v jiné pánvi orestnu zeleninu-kukuřici,mrkev,hrášek-vše z mrazáku...potom vše smíchám s rýží,případně dosolím...Na talíři hustě posypem sýrem a v létě zelenou petrželkou...k tomu zelný salát,nebo jen kyselý okurek...dobrou chuť.A ještě k těm peřinám-když jsme stavěli,tak jsem v nich uchovávala řízky,neboť jsem jich smažila třeba 30,a než se dodělaly ty poslední,tak by ty první byly studené.A v těch peřinách vydržely krásně teplé.A bramb.kaše je taky z peřin OK...prostě postel je dobrá termoska,dříve se to používalo často...
A já zase uvařím polívku z kuřete (česnek, cibuli, nové koření). :DDo pekáčku odměřím rýži a polévku 1:2, přidám na kostičky nakrájenou zeleninu (mám ráda i květák a kedlubky), Mamita kostku, přisolím, dám na plyn. Oberu a nakrájím část kuřete, nasekám nať petržel a celer, přimíchám a zakryté šoupnu do trouby na 10 minut.
Zamíchám, vypnu troubu a 10 minut nechám dojít. Tou zeleninou nešetřím.
Bezva!
V peřinách jsem vařila rýžovou kaši - na 1/4 l rýže 1 l mléka + sůl vařit 5 minut a pak dojít v peřinách. U toho mám poznámku, že stejně se vaří samotná rýže, tak nevím, jestli i v takových množství vody, to jsem nezkoušela.
Rýži dělám takhle: na oleji zpěním nadrobno nakrájenou cibuli až začne chytat barvu a stáhnu z ohně. Do síta nasypu 1 hrnek rýže, přeliju studenou vodou, pak vroucí a nasypu a rozprostřu na tu cibulku. Osolím, přidám pár hřebíčků a zaliju 2,5 hrnky vroucí vody. Vařím přikryté v troubě na horký vzduch 28 minut na 200 stupňů.
Rizoto u nás nikdo nechce jíst, tak dělám tohle:
250g rýže, 250g mletého masa (vepřové+hovězí), sáček kys. zelí, sůl, pepř, česnek, majoránka, olej, šlehačka, event. dohněda usmažená cibulka nebo koření podle chuti, půl kg. čerstvých nebo mražených hub.
Rýži uvaříme běžným způsobem. Maso osmažíme nasucho na teflonové pánvi, přidáme koření, případně cibulku a promícháme. Dno zapékací misky vymažeme olejem, rozprostřeme půlku rýže, na ni navrstvíme masovou směs, zelí, druhou polovinu rýže a zapečeme cca 1/4 hod. Zalijeme šlehačkou a necháme vsáknout.
II. varianta.
Postup jako u první, navíc přidáme na másle dušené houby, všechny ingredience promícháme a podáváme. Nezalíváme šlehačkou ani nezapékáme.
Jednoduché, ale velice chutné jídlo. II. variantu možno použít na Vánoce, jako houbového kubu pro ty, co nemají rádi kroupy. Lze pak vynechat mleté maso.
Ahoj Jano, to je skutečně zajímavá kombinace a fakt si nedovedu představit, jak to bude chutnat. Musím to vyzkoušet - to mi nedá. Nejprve mne zarazila kombinace kysaného zelí s rýží a šlehačkou. Ale nakonec segedin se také zjemňuje smetanou, tak proč ne?
Ahoj dráčku! Rýži do peřin jsem dělala, když ještě nebyly varné sáčky. A také jsem věřila tomu, že můj exmanžel musí mít domácí stravu. Později už mu hospodská strava ani nápoje vůbec nevadily. Tak zkusím zavzpomínat: rýži jsem přebrala, pořádně propláchla a orestovala na troše másla. Zalila ji vodou tak, aby ve stejné vrstvě jako byla rýže byla nad rýži, t.j. rýži jsem měla např. ve třícentimetrové vrstvě - vodu jsem nalila do celkové výšky 6 cm. Na mírném plameni jsem nechala vodu nad rýži vyvařit a zabalila do utěrky a šoupla pod peřinu. Samozřejmě rýži osolila a přidala půlku cibule se 3 hřebíčky. To jsem připravila ráno než jsem šla do práce a o polední přestávce jsem přiletěla domů a mohla jsem manžílkovi naservírovat oběd. Samozřejmě třeba s omáčkou, kterou jsem uvařila také ráno nebo den předem. Snad jsem na nic nezapomněla a když ano, jistě někdo doplní.
No bezva, musela jsem odeběhnout a atrama mě celkem moje vzpomínání potvrdila - díky! Jo a ještě jsem chtěla doplnit, že když jsem vařila na rekreačce v době dovolené - tak se podobně dělala rýže v pekáčích v troubě. Tam se tuším nerestovalo, ale navrch se přidalo kousek másla.
Občas "vařím" rýži v peřinách. Na rozpálený olej nasypu rýži, promíchám, nechám zesklovatět a přidám horkou vodu (1 hrnek rýže = 2 hrnky vody). Přidám sůl, cibuli, hřebíček, možno i proužek citrónové kůry - jak je uvedeno výše. Přivedu k varu, stáhnu oheň a pod pokličkou dusím asi 10 minut, až vidím povrch rýže. Hrnec i s pokličkou zabalím do utěrky a uložím do peřin. Vydrží teplá několik hodin.
Když ji nedám do peřin, dodusím ještě tak 6-7 minut (ochutnám pár zrnek, a když je měkká, odstavím).
Rýže se opláchne a poté se dá lehce osmahnout na tuk (olej,sádlo).Přidá se oloupaná cibule v celku a do ní zapíchané hřebíčky,cca 10 kusů.
Zalije se vodou v poměru 1 díl rýže,1,5 dílu vody a dá se pod pokličkou dusit do trouby na cca 15 min, při teplotě 180 stupňů.
Deky stačí... u nás taky peří nenajdete... ale nebylo to špatné, peří skvěle izoluje. Do peřin jsem dávala i obsah mražáku, když jsem potřebovala odmrazit, krásně to vydrželo. Peřiny byly pak ale dlouho ledové. Takže příště do manželových.
No... asi se rizoto vaří jinak, ale: dám vařit rýži, jak jsem uvedla, ale přihodím do ní tak půl kostky masoxu a nakrájené zbytky pečeného vepřového nebo kuřecího masa a přidám zeleninu - hrášek (mražený) a mrkev na kolečka. Malinko opepřím. Po 18 minutách je hotovo. Syn miluje kečup, takže si svůj kopec rizota zhyzdí kečupem, ostatním to posypu trochou strouhaného sýra.
Přesně tak jak píše kolegyně, je to vlastně, co dům dal, co nám zbylo po pečeni (knedlo,vepřo,zélo), včetně sosánku, pak nemusí být masox. Nebo po příroďáčkách (krůtí,kuřecí) mohou být i se žampiony. Hodí se i řapíkatý celer - moc mi chutná a pokud to jde, nacpu ho všude. Zamíchám s rýží a hrášek je v tom hodně jedlý. Trošku mrkve pro barvu a zeleného také (lahůdková cibule nebo trochu petželové natě. Myslím, že není nutné zapékat v troubě, ale udělat pěkné kopečky a nešetřit oblohou. Pěkně opepřím, ale sýr nemusím. Dětičkám ho nevařím (očekávají od babičky větší mňamky) - ale spíš pro sebe.
Já znám tento recept pod názvem Temešvárské zelí,jednou to v některém pořadu dělali v televizi,prolnou se tam zajímavě chutě zelí,rýže,masa a šlehačky.
Tady je Temešvárské zelí: Sedmihradské (temešvárské) vrstvené zelí , kdo má chuť to vyzkoušet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.