Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chatu prodat nebo pronajmout?

Od: babicka* odpovědí: 9 změna:

Známá je tady registrovaná a moc si to tady chválí. Já bych se ráda zeptala na vaše názory. Jsem sama,mám chatu starou víc jak 50 let , stále byla udržovaná, ale vloni a předloni jsem za zdravotních důvodů na ni nejezdila a nikdo o ni nemá zájem. Rozhoduji se,jestli ji mám prodat nebo na jednu sezónu pronajmout a pak bych viděla, jak na tom budu. Vždycky jsem to tam měla moc ráda,všechno jsem tam dělala, ale teď to tam již není tak pěkné, je vidět že skoro 2 roky se o chatu nikdo nestaral .Je to pro mě těžké rozhodování. Jak byste to řešili? Děkuji za názory.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Pronajímání je spojeno s velkými riziky i s poměrně velkými starostmi. Pokud máte zdravotní potíže, sama se o pronajímání, kontrolu a potřebnou součinnost a údržbu sama starat asi nebudete. A najmout si "správce", případně ji pronajmout k nabídce realitce, je rovněž jak riskantní, tak i spojeno s dalšími starostmi. Pokud není nikdo blízký z rodiny, k němuž máte důvěru a zastoupil by Vás a využila by jste peníze z prodeje, tak je v současnosti poměrně vhodná doba na prodej. Ceny nemovitostí jsou velmi "našponované", je velká poptávka a tak by prodej byl zřejmě výhodný. Takže pokud peníze využijete a chcete si ušetřit starosti, je podle mně prodej pro Vás lepší řešení. Pouze opět pozor, aby jste zvolila, pokud budete toto řešit přes odborníky, spolehlivou a ověřenou realitku! ;)

asd1
hodnocení

7x

Na pronájem musíš hodně dobře vybírat komu aby ti to nevybydleli a nebyla z toho zřícenina.. Prodej jsou teď slušný prachy hned, ale zase o chatu a o místo přijdeš a třeba vnoučata by to chtěli pro sebe, pak to budou za draho kupovat...

Těžko radit.. Pokud máš někoho spolehlivého slušného tak pronajmout, jinak to zchátrá a spadne samo, to pak je asi lepší prodat..

hodnocení

4x

Prenajom = riziko. Napr pride seriozny starsi par, prenajmete. Oni tam pojdu 2x, potom im kluc vezme pubertalny syn a ozerie sa tam s kamaratmi, v lepsom pripade nevyhorite. Predajte to, inak budete smutna, ako vam to najomnici devastuju.

makk
hodnocení

3x

Obojí má klady i zápory: Prodáte, budete mít hned peníze, ale jen jednou a dost a už se tam nikdy nepodíváte. Pronajmete, peněz bude málo, ale pořád, kdykoliv to můžete vrátit k původnímu, ale nájemce bude jen ztěží ideální, může vám tam dělat úpravy, které se vám nelíbí (přestože ve zmlouvě budete mít, že nesmí nic měnit) a jen ztěží trefíte na nájemce, se kterým nebudou problémy.

Jestli je vám 70 a chatu už téměž jstě nebudete nikdy chtít užívat, tak ji prodejte a užíjte si peněz, dokud to jde. jestli vám je třeba 40 a máte pocit, že tam zas jezdit začnete, tak si ji nechte a zvažte, jestli ji vůbec pronajímat.

Podle toho co píšete máte blíž k tomu druhému případu, tak jí doporučuji neprodávat a zvážit jestli vůbec pronajmout.

hodnocení

3x
Pokud v rodině není nikdo, kdo by o ni měl v dohledné době zájem, tak bych ji prodal. Nejem proto, že s pronajímáním je práce a starosti (i když výnos může být zajímavý), ale proto, že zjevně máte k chatě citový vztah a musela byste se dívat na to, co se s ní vše děje, když ji budou krátkodobě využívat cizí lidé.
Na druhou stranu, zrovna peníze teď velmi rychle znehodnocují, takže prodávat ji proto, abyste je strčila do strožoku smysl nemá. Jedině pokud pro ty peníze máte nějaké využití.
Je to i hodně o tom, co má pro vás jakou cenu, zda klid a málo starostí, nebo peníze, nebo by vás naopak bavilo přicházet do styku s nájemci a povídat si s nimi.
To mi připomíná jeden hrůzný zážitek z JČ, kde jsme si s rodinou pronajali chatku a tři hodiny do nás starší obézní pronajímatel hučel a ukazoval, co tam vše udělal vlastníma rukama. A ještě chtěl, abysme mu zalívali zahrádku. Dodnes z toho máme rodinné pořekadlo třesoucímm hlasem "Vlastníma rukama!" :-D

ltz
hodnocení

3x
Podle toho kolik je vám let a jestli už jste že zdravím v pořádku. Ono mít chatu ještě vedle bytu také není k zahození. Prostě se sebrat a jet se na chatu zregenerovat, třeba s kamarádkou. Nemáte třeba nějaké dobré známé, kteří by vám trochu pomohli. Nebo někdo z rodiny. V opačném případě, když by neměl tedy nikdo zájem, tak lépe ji prodat a peníze si užít třeba na dovolené nebo v lázních.

hodnocení

2x
Samozřejmě by bylo k důkladnému posouzení znát více faktu (váš věk, zdravotní stav, finanční situaci, vzdálenost od chaty, zda vaše děti také mají zájem o návštěvu chaty atd). Z faktů co jste napsala určitě PRODAT, ceny nemovitosti jsou v současné době vysoké, za prodej můžete cestovat bez starostí až to zdravotně půjde, je u nás spousty krásných míst.

babicka*
hodnocení

Děkuji za názory, i když se různí. Je to pro mě hrozně těžké rozhodování. Dcera mi slíbila, že , pokud najdou slušného nájemce, že bych ji mohla pronajmout, třeba jen na sezónu a pak bych viděla,jestli mi chata bude chybět. Ty snídaně venku, pohled na stromy, procházky do lesa, to mi jednou bude moc chybět. Vůbec, mám teď nějaké melancholické období.

hodnocení

0x
Pronajmout, ale spíš než dlouhodobě, tak jen na rekreaci, ale to zase obnáší tam dojet a předat klíče...z mého pohledu je to výhodnější a pořád tam můžete i vy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]