Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se zbylou rýží

Od: amarela odpovědí: 29 změna:
Dobry den, obcas mi od obeda zbyde ryze. Nechci ji vyhazovat, tak ji jim k veceri se zeleninou nebo jsem jednou zkousela i ryzove livance, ktere byly moc dobre. Co delate se zbylou ryzi vy?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Rizoto, rýžový nákyp, zavářka do polévek, plněné papriky nebo cokoli jiného plnitelného, smažené plněné kuličky (arancini).

max*
Ty plnene kulicky vypadaji zajimave. Jak je presne delate? Neco jako toto?
receptypanicuby.cz/...

V podstatě jo - jen se většinou nepatlám s masem a dávám mozarelu se šunkou (sýra víc) a trochu bazalky. Ale když udržíte základ maso (šunka) a sýr, dá se náplň doplnit podle chuti nebo zbytků v ledničce - houby, zelenina atd. - i když pravověrná sicilská hospodyňka by se asi osypala :-D

max*
Tak Sicilianka tam da asi taky vsechno mozne, kdyz jsou stovky ruznych receptu.
Pokud nekde ve svete povidam, ze sbirame houby v lese a pak je jime, vidim jejich des v ocich. V pripade maku na kolace, uz me rovnou povazuji za fetaka. Hehe

spu
01.01.22 16:31
hodnocení

4x

rizoto

hodnocení

2x
Da se uloží do mrazaku. Dělám to běžné.

aladar
hodnocení

2x

Je ještě jedna zvláštní varianta, u nás jednou odzkoušená. Do rýže přidat stejné ingredience jako se dávají do mletého masa při výrobě karbanátků a pak smažit. Zní to sice divně, ale smaží se leccos, co bylo původně bez barvy, chuti a zápachu. Výsledek je chutný.

sparcoo*
hodnocení

1x
Opéct rýžové placky na pánvi nebo do polévky jako zavářku.

dof
hodnocení

0x

Zdravím, rizoto, nákyp, placičky, to už tu zaznělo, tak přidávám salát (jako je těstovinový salát, tak místo těstovin dát rýži)...

hodnocení

0x

Pokud je jí víc, tak rizoto s masem (kuřecí, vepřové) a třeba i se zeleninou, případně pouze s podušenou zeleninou. Pokud méně, tak polévku. Opět zeleninku (praktická je zmražená z více druhů), vývar, případně kostku masoxu (pokud používáte -je to praktické, vždy po ruce a pokud to není stále, nikoho to neotráví), ryži a chvíli povařit a je dobrá polévka. Osobně při vaření rýže většinou vaříme se záměrnou rezervou, kterou pak takto využijeme.

joudic*
hodnocení

0x
me teda nezbyde a nebo tolik, ze to nestoji za rec.. a stejne ryze i brambory jsou uz po treba 3h znatelne jine a nechutna mi to, brambory se daji zachranit tim, ze zustanou ve vode bez cezeni a pak odpoledne smrdi min..
v asii se udela kotel ryze na obed a ji se jeste na snidani, a ta je vcelku dobra jeste.. nejspis nam tu exportuji trochu neco jineho :-D (asi jako ten vtip s tim vinem pro prazaky)
max*
No nevim s tou ryzi od obeda na dalsi den ke snidani v Asii! Tam vesmes nemaji lednicky, ani kam to schovat, od 5 hodin vecer to celi najezdnikum a potkanum. Uz jen kdyby behali po hrnci, by to bylo asi vcelku nepripustne. Druhu ryze jsem videl i 20 na jednom miste prodeje, nejlevnejsi byla 5 korun za kilo, to bude asi jedna z tech, co nam zde prodavaji, treba v sackach na vareni. Jejich ryze je vzdy perfektne pripravena.
bar
V Asii běžně na rýži používají rýžovar, elektrický hrnec na vaření rýže, dá se koupit i u nás. Jeho výhodou je to, že po uvaření se v něm rýže udržuje stále teplá, v módu ohřevu. Tak zůstane klidně i den stále jakoby čerstvě uvařená.

hodnocení

0x

Když už opravdu zbyde, tak dám třeba vajíčko, dvě a mám véču. (Něco jako třeba knedlík s vejci.)

Jinak do polévky, nebo moje teta ji dávala klidně i do sekané (nastavovala ji asi i cíleně).

A přiznám se: ráda si dám třeba řízek s rýží. A vůbec mi nevadí si k tomu dát trošku tatarky.

joudic*
do sekane stopro hakem pres coboly :) davaji ryzi do jitrnic nebo prejtu misto buchty/housky

liska5
hodnocení

0x

Povař ji v mléce a udělej si z ní kaši. Na ni pár kousků hořké čokolády na ochucení. Případně pár datlí či vlašáků k ozdobení ...A je večeře.

amarela
Dnes jsem si ji udelala s marmeladou, moc dobre! Priste do ni dam mozna i trosku pudinku
Když je ji víc, aby to stálo za to, tak rovněž ji dát do vymaštěného pekáčku, proložit švestkami, nebo švestkami z kompotu, případně sušenými a zapéct. Možno ještě před pečením i zalít rozšlehaným bílkem. Po upečení na talíři posypat cukrem se skořicí a polít rozpuštěným máslem. Taky moc dobré.
liska5

Rýžový nákyp - to je hned v první odpovědi.

Ale neva, dáme si ho víckrát - s jablky, švestkami, meruňkami ...

hodnocení

0x

Ze zbylé rýže jsem dělala placičky - rýži do mísy, k tomu přiměřený počet vajec a nastrouhat sýr, malinko přichutit pepřem. Z hmoty placičky na rozpálený olej, osmahnout z obou stran. Fakt to bylo dobré, i jako příloha třeba ke špenátu.

max*
Vas recept zni jako od Babici. Nic ve zlem, ale to uz muzete opravdu zamixovat vse.
Recept si ulozim a budu jej vydavat v Asii jako grotesku. Haha
liska5

Kousek výš Aknelka píše: rýže s řízkem a tatarka, nebo s vejci místo knedlíku.

To by i Babicovi bylo blbě ...*blee*

Ale nezkusila jste to, viďte?

Na tu tatarku jsem nepřišla sama, ale je to dobré. A řízek s rýží je myslím z německé kuchyně.

A rýže s vajíčkem mi chutná také. Jsou to jenom předsudky, zvyky - někdy stačí ochutnat. Někomu chutná a jinému ne. Já zase třeba nechápu, jak někdo může jíst omáčku se zelím.

minsk

Smažený řízek s rýží jsem jedla poprvé v Bulharsku asi v roce 1972.

Dívali jsme se na to divně, ale po ochutnání jsme byli nadmíru spokojeni.

Také nevidím nic špatného na tom zamíchat zbylou rýži - menší množství - do něčeho vhodného.

Nebo v pytlíku dát do mrazáku a přidat do polévky.

Nebo otevřít sklenici leča a místo brambor k tomuto na oběd.

Já osobně bych zalila zbylou rýži vodou, nastrouhala mrkev, celer, přidala pórek na kolečka, povařila, malinko osolila, opepřila a na talíři trošku misa, nebo Kikkomana omáčky, zelenou nať nahoru - polévka hotova.

Proč něco vyhazovat.

Na Náchodsku můžete i v restauraci dostat řízek s houskovým knedlíkem (Pavlišovák řečený).

liska5

To už je, jako mezi dva chleby...

Tyhle netypické kombinace nám dávali kdysi v Německu.

Ono je to i se zelím .. hkregion.cz/...

hodnocení

0x
Ohřát na pánvici na másle, zamíchat do toho vajíčko, které se po chvilce usmaží a pak s cukrem. Vznikne jakýsi rýžový nákyp. Je to velmi rychlé jídlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]