Nejste přihlášen/a.
Rizoto, rýžový nákyp, zavářka do polévek, plněné papriky nebo cokoli jiného plnitelného, smažené plněné kuličky (arancini).
V podstatě jo - jen se většinou nepatlám s masem a dávám mozarelu se šunkou (sýra víc) a trochu bazalky. Ale když udržíte základ maso (šunka) a sýr, dá se náplň doplnit podle chuti nebo zbytků v ledničce - houby, zelenina atd. - i když pravověrná sicilská hospodyňka by se asi osypala
Pokud je jí víc, tak rizoto s masem (kuřecí, vepřové) a třeba i se zeleninou, případně pouze s podušenou zeleninou. Pokud méně, tak polévku. Opět zeleninku (praktická je zmražená z více druhů), vývar, případně kostku masoxu (pokud používáte -je to praktické, vždy po ruce a pokud to není stále, nikoho to neotráví), ryži a chvíli povařit a je dobrá polévka. Osobně při vaření rýže většinou vaříme se záměrnou rezervou, kterou pak takto využijeme.
Povař ji v mléce a udělej si z ní kaši. Na ni pár kousků hořké čokolády na ochucení. Případně pár datlí či vlašáků k ozdobení ...A je večeře.
Ze zbylé rýže jsem dělala placičky - rýži do mísy, k tomu přiměřený počet vajec a nastrouhat sýr, malinko přichutit pepřem. Z hmoty placičky na rozpálený olej, osmahnout z obou stran. Fakt to bylo dobré, i jako příloha třeba ke špenátu.
Kousek výš Aknelka píše: rýže s řízkem a tatarka, nebo s vejci místo knedlíku.
To by i Babicovi bylo blbě ...
Ale nezkusila jste to, viďte?
Na tu tatarku jsem nepřišla sama, ale je to dobré. A řízek s rýží je myslím z německé kuchyně.
A rýže s vajíčkem mi chutná také. Jsou to jenom předsudky, zvyky - někdy stačí ochutnat. Někomu chutná a jinému ne. Já zase třeba nechápu, jak někdo může jíst omáčku se zelím.
Smažený řízek s rýží jsem jedla poprvé v Bulharsku asi v roce 1972.
Dívali jsme se na to divně, ale po ochutnání jsme byli nadmíru spokojeni.
Také nevidím nic špatného na tom zamíchat zbylou rýži - menší množství - do něčeho vhodného.
Nebo v pytlíku dát do mrazáku a přidat do polévky.
Nebo otevřít sklenici leča a místo brambor k tomuto na oběd.
Já osobně bych zalila zbylou rýži vodou, nastrouhala mrkev, celer, přidala pórek na kolečka, povařila, malinko osolila, opepřila a na talíři trošku misa, nebo Kikkomana omáčky, zelenou nať nahoru - polévka hotova.
Proč něco vyhazovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.