Nejste přihlášen/a.
Je tomu už hodně let. Kolegyně v práci si už v létě předávaly vynikající recept na silvestrovský meloun. Koupit dobře vyzrálý meloun, půllitr rumu. Injekční jehlou napíchat rum do melounu. Celý dobře poplácat sádrou, aby do vpichů nešel vzduch. Zavěsit v síťovce do studny nad vodu, je tam stálé prostředí. Rum se rozleží, na Silvestra se vytáhne, krájí a všichni chválí.
Udělala jsem to. Celý rum jsem pracně napíchala do té zelené koule. Dala do síťovky a předala manželovi, aby to pomazal tou sádrou. On na dvorku roztáhl štafle, mezi ně vložil tyčku, na ní pověsil síťovku s melounem a chystal se to udělat. Dvorek máme dost nerovný, manžel navíc ještě pajdá /umělé kyčle/ a jak se tak motal kolem štaflí, zakopl a shodil je. Meloun se rozkřápl na mnoho kusů. Manžel zařval vzteky a všechny zbytky melounu naházel přes plot ke slepicím.
Za chvíli úpěnlive volá tchýně - Pojďte sem, pojďte sem, něco nám zakousalo všechny slepice! Běžíme a opravdu. Slepice leží na boku, nohy roztažené, oči zavřené...ale nikde ani kapka krve. Pak mi to došlo. Ty slepice s chutí sezobaly meloun s rumem a byly ožralé jako pytle. Natahala jsem je do kurníku, dala jim hrnec čisté vody a zavřela je. Ráno byly v pořádku, jen hlava je asi brněla. A chudák babička se nikdy nedozvěděla, co se jejím slípkám stalo.
Od té doby jsem silvestrovský meloun už nikdy nedělala. Jaga.
Jednou se nečekaně ohlásili blízcí příbuzní, a já nic neměla nachystáno, jenom doma na další dny krůtí prsa a květák na polívku. Tak k jsem ze všeho nadělala hromadu malých řízečků. Do nakrájeného masa jsem nejdřív vmíchala česnekovou pastu, aby to mělo výraznější chuť. Pak jsem fofrem vše obalila a osmažila na sádle. Návštěva byla nadšená.
Slané šneky - listové těsto se sýrem, šunkou, kečupem
Slaný štrůdl
Jednohubky
Nějaké bochánky z kynutého těsta - třeba namazané pomazánkou
Pokud děláte chlebíčky nějaké klasické, mohla byste vyzkoušet různé pomazánky (česneková, avokádová, bramborová, budapešťská...)
Proužky listového těsta s různým sypáním - kmín, seznam, bylinková směs, paprika, lněné semínko
Domácí paštika
Těstovinový salát
Nějaký slaný koláč
Bramborové mini pizzy
Sýrová roláda
Uz nekolik let chci upect nejake tycinky se syrem. Take kazdy rok delame jednohubky a chlebicky a od detstvi mam moc rada ty opekane mandle a osolene. Take kdyz jeste je chut misto vecere delame paliva kridylka a k tomu dip ze syru z modrou nebo zelenou plisni. Taky jsem delala tenke parky nakrajene na peticentimetrove kousky obalene v platku slaniny. Propichnout paratkem aby to omotani drzelo a tak to upect na plechu. Tam kde ziju to jeste trosku posypou hnedym cukrem a je to moc dobre.
Ja osobne veľmi obľubujem kadejaké druhy jednohubiek - ľahké na prípravu, ľahké na požívanie a môžete si to nakombinovať ako chcete. Vždy si pripravím pár tanierov jednohubiek a zobem celý večer i noc. Najviac obľubujem kombináciu kvalitnej husacej či kačacej paštéty, malý kúsok plesňového syra a na to ovocie - najlepšie hrozno, či černice, úžasná kombinácia
Dnes pripravujem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.