Nejste přihlášen/a.
Když jsem byla hodně malá, tak se pro mě a pro dědečka vařila k obědu krupičná kaše. Pak mám ve vzpomínkách výpadek. Jestli a jak jsem na Štědrý den krmila v poledne vlastní děti, už nevím. Ale dospělí se o sebe vždy nějak postarali. Trochu vánočkou a převážně bramborovým salátem.
Bramborový salát mám velmi ráda, dělám ho často, různé varianty. Večer před Štědrým dnem dělám slavnostní variantu, a to ve velkém množství. A druhý den pak vždy všichni chodili a teď, když jsem sama, chodím jen já "ochutnávat". Ta ochutnávací porce vždy byla a stále je hodně velká. Zlaté prasátko nikdy nepřišlo...
No jo, je to pro mě jeden z mála dní, kdy normálně obědvám. Takže fandím zhovadilosti. Blikací sáně se soby na střeše a oběšeného santu nemám...
V žádném případě nejíme maso. Jako na Velký pátek. Mám to tak zažité od rodičů a celý život to tak praktikujeme.
Vzpomínám: moje skvělá babička-tchyně /*1925/ si nedovedla Štědrý den představit bez koláčů. V dětství zažila hodně nedostatku, hladu a tak pro ni ty koláče byly symbolem hojnosti. Dělala je vázané, několik plechů,s tvarohem, mákem, švestkovými i jablečnými povidly. Ty její koláče neměly chybu.
No a ty koláče se jedly na Štědrý den k obědu. S mlékem nebo s kakaem. Vzpomínám - a brečím. Protože takové koláče, jako dělávala babička, se mi nikdy nepovedly. A to nejsem špatná kuchařka. Svou velkou roli v tom zřejmě hrají právě ty hezké vzpomínky. Už nikdy to nebude, jako dřív.
Hezké Vánoce všem - Jaga.
Tento zvyk koláče na Vánoce neznám, také mám koláče ráda, ale když jsou napečeny vánočky a různé vánoční cukroví a ted do toho ještě koláče. Nebo byly koláče místo vánočky? Takové dobré dělala manželova maminka během roku, tak jste mi je připomněla, ale tak dobré neumím.
Měla jsem taky tchyni/1922/, co náramně pekla. Na každou oslavu dělala úžasný ořechový dort. Hodně vlašáků a strouh. jablka v těstě . A ten pařížskej krém! Nenapodobitelná balada...
Maky, koláče byly jaksi navíc. Babička v mládí prožila zlá léta, měla nevlastního otce, který ji neměl rád. Své 3 děti, to ano, ale vyženěná dcera mu byla trnem v oku. Dělal jí, co mohl nejhoršího. A tak prostě musela mít jako dospělá vždycky všeho hodně. Nějak si tím vyrovnávala ten velký nedostatek v dětství.
Byly tedy vánočky, bylo cukroví a na Štědrý den vždycky i ty koláče. Bylo nás v domě 7 lidí a tak se snědlo všechno. Kromě toho k nám často jezdila na návštěvu tchánova sestra s manželem, ta nechystala nikdy nic, ale dostala od všeho hodně. Babička nebyla lakomá a ta teta nebyla zlá, tak proč je nepohostit?
Takže všeho bylo opravdu hodně. Ale všechno dobré a nic nepřišlo nazmar. Hezké Vánoce. Jaga.
Vy co držíte půst, jak to děláte? To ráno posnídáte vánočku a pak až večeři? Nedělám si srandu, vydržím bez jídla 2 maximálně 3 hodiny a dále je mi tak špatně, křeče v žaludku, je mi na omdlení. A to mám celý život 58 - 62 kg.
U mě vidím velkou oběť už v tom, že se na jeden den vzdám masa. To až po kaprovi se salátem si dám 2 řízky bez přílohy.
Taky nejsem stavěná na půst. Ráno vánočku, a pak jsem vydržela do vánoční večeře většinou zobáním cukroví a jednohubek chystaných na pozdní večer.
Totak-kdysi jeden kamarád vykládal když byl v Libii že jejich kuchařka-manželka jednoho z našich dělala vepřové řízky. Přišel za ni místní a jestli mu usmaží také. Na dotaz ale vy nesmíte vepřové řekl : "Aláh to neuvidí, budeme to jíst potmě!"
PS šlo o tankány co zaučovali libijce "zacházet s T55.
Hodně podobný zážitek měl kdysi syn, když jezdil s kamionem. V cizině navečer zaparkoval, vedle něho jediný kamion - vylezl Turek. A protože Turek měl už uvařeno, pozval syna na jídlo. Ten se chtěl revanšovat a proto donesl ze svého kamionu několik plechovek české "plzně," že si spolu zavdají.
Turkovi zasvítila očka, ale pak s lítostí oznámil, že je ramadán a on že alkohol nemůže. Syn vzal plechovky, že si je odnese zpátky. V tu chvíli Turek vyskočil a prohlásil, že to ne, on že je vypije až potmě, to Alláh už spí a nevidí....
Inu, fikaný člověk dokáže přijít na všechno. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.