Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Cukroví z hery

Od: minka odpovědí: 28 změna:
Dobrý den, muzu pri peceni cukrovi pouzit misto masla heru?
doplněno 16.12.21 19:26: Je to potom nejak chutove poznat?

 

 

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x
Ano.
doplněno 16.12.21 19:56: Samozřejmě, že je to znát.
Máslo je máslo.

 

hodnocení

4x
avatar kapkanadeje

Dobrý den. Ano, můžete Heru použít.


doplněno 16.12.21 23:29:

Z másla je cukroví prý lepší, nešizené. Ale mně osobně Hera v těstě nevadí. V krému ano, tam jedině máslo.

 

hodnocení

3x
avatar maky

Roky jsem pekla z Hery, ale ted už několik let používám jen máslo. Žádný zásadní rozdíl nepozoruje nikdo z rodiny.

 

hodnocení

3x

Zdravím,zrovna včera jsem pekla linecké z másla,domácího žloutku,VANILKOVÉHO cukru a kůry z biocitronu. Vůně a chut neskutečná. Myslím,že jednou do roka si to můžeme dovolit, nešidit recepty náhražkami. Pokud toho nepečete 20 kilo,upečte si raději z másla.Je lepší mít kilo vynikajícího cukroví,než pět průměrného.

 

hodnocení

3x

Kupte si máslo a heru. Jednu dávku udělejte z másla a druhou z té Hery. Sám uvidíte, co je v těch těstech za rozdíl. Možná, že to poznáte už při pouhém zpracovávání toho těsta. Kdybych teda mohla poradit rovnou, tak bych určitě volila to máslo, ale já ten rozdíl znám. Ale pokud byste opravdu chtěl poznat ten rozdíl Vy, tak vyzkoušejte udělat obojí. To Vás nezabije, protože můžete udělat třeba poloviční dávku jak jednoho, tak druhého.

A k tomu, že někdo nepozná buchty kupované v supermarketu, od buchet domácích dodám, že to snad možné není. Ledaže by ti dotyční lidé nikdy domácí pečivo nejedli, nebo byli tak ničemní, že jim přišlo to kupované lepší než to, co si dokázali sami doma upeldat. A tomu bych docela věřila. Vánočka, mazance a všechno podobné pečivo koupené v supermarketech, je stejné chuti a konzistence. Liší se pouze tvarem. Můj bývalý manžel rád vařil a i pekl, ale kynutá těsta neuměl, tak si tohle kupoval a spokojil se s tím. Jednou jsem to u něj ochutnala a divila se mu, jak to může jíst. Navíc to bylo snad hned druhý den takové tvrdé a suché, ale tenkrát mi řekl, že on to líp neumí a že se s tím nebude patlat. A citrony "bio" se kupují proto, že u nich není chemicky ošetřená kůra, kterou do některých domácích těst potřebujeme. Jestli použijeme jenom šťávu, tak je to fuk, jestli je citron "bio", nebo ne. Co se týče rozdílu mezi vanilinovým cukrem a cukrem vanilkovým, tak to se ve vůni snad ani nepozná, ten vanilinový může dokonce voňet víc, než vanilkový, ale je to chemie. Nejlepší je koupit pravé lusky, a s předstihem si udělat vanilkový a voňavý cukr doma. Já ho mám v zásobě celý rok. V dnešní době už se pravé vanilkové lusky dost používají a tak když mi zbydou i ty, odkud jsem vybrala vnitřek, tak ty lusky přihodím do té dózy s cukrem a dosypávám cukr podle potřeby. Je to takové cukrové perpetuum mobile. ;)

 

kdosi
hodnocení

3x

Dobrý den, pozná se to už kvůli tomu, že Hera má jen 72% tuku, zatímco máslo má 82% tuku. Docela určitě kvůli tomu pečené věci z Hery nejsou tak křehké.

Máte naprostou pravdu. Cukroví z Hery je tvrdé.

hlavicka

suzymon: Vůbec nemáš pravdu. Cukrovi z hery tvrdé není.

Oproti máslovému tvrdé je (a hlavně se to rychle zhoršuje - máslové vydrží křehké dlouhé).

hlavicka

Pokud máte někdo cukroví z hetry tvrdé tak něco děláte špatně. Já dělám cukroví z hery a tvrdé nikdy není a někdy je až příliš křehké.

Ono je tvrdé ve srovnání s máslovým, samozřejmě že není tvrdé např. jako neuleželé perníky. Ovšem logicky nikdy nebude tak křehké jako máslové - kvůli většimu obsahu vody. To se prostě vylučuje.

 

hodnocení

2x
avatar ildika

Hera dřív (už poměrně dávno) bývala lepší. Dnes bych ji do cukroví nedala.

 

hodnocení

1x
avatar boba

Já tu Heru z cukroví cítím. Vždy jsem pekla jenom z másla. Jsou lidi, kteří z ní dělají i krémy a to je úplně fuj.

Letos nepeču, tak ty starosti nemám.

nov

I já poznám cukroví, které není z másla a opravdu je to nebetyčný rozdíl v lahodnosti. Mnohokrát jsem ochutnala na pohled luxusní svatební cukroví, ale stačilo pár kousků a bylo po chuti...Máslo je máslo. Peču jen z másla, jen na čokoládu do formiček používám 100 % tuk.

 

hlavicka
hodnocení

1x

Já běžně na pečení cukroví používám heru a je to stejně dobré jako z másla. Chuťově nějaký rozdíl mezi použitím hery nebo másla ani neni poznat. Samozřejmě do krému se hera nehodí a je třeba použít máslo pokud to má být dobré.

 

futra
hodnocení

1x

Z Hery podle mě peče dost lidí ,je levnější a v akci je brzy v obchodě vyprodaná.

 

rebe
hodnocení

1x
Rozdíl vůbec nepozoruji. Jestli někdo tvrdí, že tam pozná Heru, domácí žloutek, vanilkový cukr (tedy jakože ne vanilinový, který se častěji prodává), nebo dokonce biocitron (!), tak je to čistý pozér, případně má jazyk zmlsanější než princezna. Takový človíček prostě má rád příběh, který za svými surovinami vidí a pak mu to i "lépe" šmakuje. Taková ta klasika, když prodávali "babiččiny buchty" u stánku, tak jak to pozérkům pěkně chutnalo. Pak jim řekli, že je to jen překup z marketu, kde by si to dle nich průmyslové fujky e-e nekoupili a jen čuměli, jak vejři. Jistěže nic nepoznali. Kdepak, pozér potřebuje příběh, nic víc, a hned mu chutná i fujky e-e, co by si nikdy nekoupil.
Váš příspěvek je zřejmě reakcí na mě. Fakt nejsem pozer, ale když se už peču s domácím cukrovím, tak si tam dám kvalitní suroviny. Vanilkový cukr, domácí vajíčko a biocitron vyjde o pár korun dráž,nepotřebuji toho kilo. Běžně taky nekupuj to nejdražší. Jestli nepoznáte rozdíl mezi domácím a čajovým pečivem z marketu, tak jste asi po covidu.

Mamka dělávala vždy z Hery a ano, nebývalo to příliš poznat. Z másla je sice cukroví jemnější, ale ani z Hery rozhodně nebylo špatné. Ovšem od té doby, co se Hera začala dělat převážně z palmového oleje, cukroví už z ní dobré není. Především (oproti máslovému cukroví) rychle tvrdne.

A tvrdne proto, že v té Heře je plno "vody", a chybí opravdový tuk. Možná před 25 lety byla Hera dobrá, ale dneska je to hnus.

Suzymon, přesně tak, je plná vody. Ale dřív, ještě krátce po roce 2000, bývala trochu lepší. Před několika lety jsem z ní zkoušela dělat lístkové těsto a už druhý den bylo jako piliny. :( Přitom z másla je podle stejného receptu lahodné - tož asi tak...

 

kachna
hodnocení

0x

Já sem naposledy něměla máslo, dala sem do těsta olej a špatně se to zpracovávalo. Do lineckého se preferuje HERA.

Olej do těsta na cukroví,to je vrchol improvizace.Ani nechci vědět,jak to chutnalo...*alene*

Do lineckého těsta se preferuje máslo, ne Hera. A olej už vůbec ne. V případě, že doma není máslo, tak snad by bylo lepší sádlo. Ale osobně jsem to nezkoušela, jelikož se před pečením zásobím potřebnými surovinami. Ale olej bych nedala nikdy.

 

Dělají se sádlovky, vynikající, ale chce to doma vyškvařené sádo.

Cukroví s olejem je tak leda pro kachní žaludky:-Dpardon.

 

hodnocení

0x
Do některých druhů cukroví se máslo nehodí. Žlukne.

To jsem teda ješzě nezažila, že by v upečeném cukroví žluklo máslo. A to ho kolikrát mám v mrazáku a vyndávám uprostřed léta, když přijde někdo nečekaně. V jakém cukroví to máslo žlukne?

 

jarin*
hodnocení

0x

nejlepší je nedat na všelijaké rady (včetně mé*smich*) a zkoušet experimentovat. O tom to je. Určitě bych heru nezavrhoval. Je to poměrně neutrální rostlinný tuk, což někde může být výhoda. Obecně máme hlavně máslo, sádlo, nebo "heru". Zkuste co bude lepší. Máslo dává příjemnou chuť a vláčnost. Hera nenucenou lehkost. Sádlo je prostě osobité, ale často nenahraditelné. Je fakt, že někdy bych se receptu držel. Třeba sádlové koláčky bych z másla nebo hery rozhodně nedělal...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]