Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dají se francouzské brambory dělat i ze syrových brambor?

Od: oldaa odpovědí: 13 změna:

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jaké máte různé variace receptů na francouzské brambory? Do teď jsem brambory normálně uvařil ve slupce poté rozkrájil do směsi na pekáč, avšak tato varianta se mi zdá pracná, a tak bych se zeptal, jestli někdo z vás dává do trouby už syrové nakrájené brambory se směsí do trouby.

Díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nejlepší na tom je, že Francouzi žádný recept pod názvem "Franouzské brambory"neznají. Ale jeden, který byl asi převzat u nás a trochu upraven, se nazývá "Hashis Parmentier". Je to ale bramborová kaše, kde se vrství bramborová kaše, s obdělaným mletým masem, (původně hovězím) a dělají se vrstvy do pekáčku a to se pak se zapéká v troubě. Tento pokrm byl pojmenován po jeho tvůrci: " Antoine-Augustin Parmentier ( 12. srpna 1737, Montdidier, Francie13. prosince 1813, Paříž, Francie) byl francouzský lékař a dietolog, propagátor konzumace brambor."

Na "Wiki"je o něm a o bramborách, docela zajímavý článek.

Takže podle mne je úplně jedno, kdo a jak si ty "francouzské brambory"upraví, protože žádný specifický recept, kromě té "hashis Parmentier", neexistuje a každý si je může dělat po svém a jak to chutná jemu, protože to, proč se tomu asi u nás říká "francouzské brambory"spočívá v tom, že se ingredience vrství a zapékají v troubě. A tuto úpravu brambor vymyslel tenkrát právě ten pan Parmentier.

hodnocení

3x

Dá se všechno, ale nejsou to pravé francouzské brambory. ty jsou z brambor vařených a uzeného.

hodnocení

3x

Francouzké brambory dělám pouze ze syrových brambor. Z vařených mi to přijde mazlavé. ;) Když se mi nechce vařit, tak udělám: Nakrájené syrové brambory na kolečka, cibuli na čtvrtky, na sousta mrkev a když mám žampiony nebo houby tak ty. Posolím, pokmínuji, na to položím kousky kuřete, kledně čtvrtky nebo křidélka a šoupnu do trouby na 180°. Za cca 30 minut namočím štěteček do výpeku a maso potřu. Nechám ještě 20 minut a je hotovo.

Dají se francouzské brambory dělat i ze syrových brambor?

hodnocení

2x

Běžně dávám vrstvu plátků syrových brambor, na to plátky vepřového, na to kolečka cibule a v průběhu pečení zalévám šlehačkou. Něco jako francouzské brambory ze syrových brambor bych proto riskla. Spíš napoprvé menší porci, jen tři vrstvy (brambory, uzeninu, brambory) a pro jistotu to pak zalila o něco větším množstvím mléka s rozšlehaným vejcem. Tří vrstev brambor bych se bála, ta prostřední by možná nemusela být dobře propečená.

jp
hodnocení

2x

Dělám je jedině ze syrových brambor, uzenou krkovičku, cibule, kmín, majoránka, pepř, promíchám, dám do trouby, ke konci zaliji vejci.

liska5

Já podobně, jen bez majoránky.

hodnocení

1x

Francozské ze syrových brambor, zapečené z vařených !

kenav
Rozdíl zapecene a francouzské?

Pokud myslíte francoouzský originál recept neobsahují uzeninu a další ingredience co se dávají do zapečených brambor. Takže asi tak, žel originál recept mne nenadchnul, tak jej už nemám ani si nepamatuji složení.jen syrobý brambor a smetanu.

kenav
Originál francouzské brambory vychází ze syrových brambory,speciálního francouzského sýra s metany.Ostatni jsou jen různé české varianty,no ty z vařených brambor jsou jen hned hotove,ty jsou pro lenochy.Vysledek je většinou vždy dobrý pokud to někdo neusuši
liska5

Já tam musím mít hodně cibule a pepř.

hodnocení

1x

Moje nejúžasnější francouzské brambory ze syrových brambor.

Vytřu dobře máslem zapékací mísu. Dám do ní syrové brambory /oloupané a nakrájené na tenké plátky/. Posolím. Přidám tvrdý sýr nastrouhaný nahrubo /mám ráda goudu, ale je možno dát i eidam/ a nahrubo nastrouhanou měkkou uzeninu /gothaj, točeňák, špekáčky.../ co je libo. A co je doma.

Zase vrstvu brambor a posolit. Znovu sýr a uzeninu. Zakončím vrstvou brambor, posolím, opepřím. Navrch několik malých kostiček másla.

Poté peču odkryté v troubě. Když zčervená, zaliji mlékem, ve kterém jsem rozšlehala vejce. Pak snížím teplotu a zvolna dopékám přikryté.

Pak už servíruji, jako příloha je prima jakýkoliv zeleninový salát. Můj syn /42/ má toto jako svoje nejmilejší jídlo. Prý lepší, než řízek. ;) Jaga.

Cibuli, okurky a další věci nepřidávám. To si může strávník přidat na talíř k jídlu.

hodnocení

0x
V životě jsem je z vařených nedělala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]