Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Filet z kapra bez kosti

Od: jarin* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

doufám, že jsem zařadil otázku do správné rubriky a nepatří to třeba do poradny zvířat a domácích mazlíčků.

Chtěl bych na štědrý večer kapra, kterého nejím kvůli kostem, takže pravidelně konzumují lososa..ale kapr je chutnější. Chci šáhnout po filetu z kapra. Našel jsem na rohlíku.cz filet z kapra z prořezávanými kostmi. Je to komplet bez kostí, nebou jsou tam takové ty balé kůstky co člověk nemůžou ublížit. Kdyby tam byly, tak bych z toho úplně neměl dobrý pocit. Nikdy jsem to nekupoval, nemám s tím zkušenosti, proto se ptám.

Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Zkušenost nemám. :)Zpracovny ryb používají při výrobě kapřích filet speciální technologii prořezávání, která v kapřím mase rozruší drobné kůstky na malé části, které jsou pak při konzumaci nerozpoznatelné.Prořezavání se provádí speciálním strojem, který prořeže filety pouze do takové hloubky, aby filet zůstal soudržný. Vy si pak takto zpracovaný filet můžete zakoupit ve formě chlazeného (filet volně ložený na ledu nebo vakuovaný) případně mraženého výrobku. Kapří filety nabízejí široké možnosti pro nejrůznější kulinářské úpravy včetně přípravy vánočního kapra bez kostí. ceskykapr.cz/...

jirib
hodnocení

3x
Filety super,kupováno v Opočně na sádkách,vakuované,zamrazené...nejsou cítit žádné kosti.

Máte pravdu. Kupované u živých rybářů, bede skvělé!

honzin*
hodnocení

3x

Dám svůj názor, s kterým nemusíte souhlasit, ale to je tak vše. Jako vždy je to o kvalitní surovině a správném přístupu. Blbě udělat jde i sumeček, treska, losos nebo třeba bůček...

Kapr dokáže být velmi chutná ryba a kdo říká opak, tak buď záměrně lže, nebo prostě neměl štěstí na vhodný kup.

Samozřejmě v obchodě na tácku kupujete spíš zajíce v pytli, než dobrého kapra.

Teď na Vánoce nebývá problém koupit dobře - živého. Velké firmy, u nás "Pohořelický kapr", prodávají vysádkované ryby, které jednak nejsou cítit bahnem a za druhé jsou dost "odtučněné". Výsledkem je velmi chutné maso, na které stačí jen sůl, kdo chce, tak česnek. Druhou zásadní chybou je kupovat velmi velkého kapra. Ideál je podle mých zkušeností cca 3,5 - 4 kg. Jsou nejchutnější. Já to ovšem chápu, čím větší, tím větší kosti, ale je to chybný přístup.

I kapra lze připravit prakticky bez kostí. Stačí mít ostrý filetovací nůž, mrknout na nějaký video a seříznout z kostry filet. Hřbet se ostrým nožem nařeže až ke kůži po cca 0,5 cm. Přeřežou se hřbetní kůstky. Maso se při tepelné úpravě zase prakticky zcelí a ty kosti se "ztratí". Lze to pak jíst bez obav a jednoduše.

Z pohodlnosti, nebo neznalosti, pak kromě velikosti, mnoho lidí dělá spíš chybu, že kupují lysáky. Sice tak nemají prakticky šupiny, ale lysák má silnou kůži. Lepší a chutnější je šupináč. Jen se vyplatí šupiny nikoli otrocky škrábat, ale celé to (ostrým nožem) podřezat i s těmi lůžky. Výsledkem je luxusní filátko s tenkou kůží.

A pokud se filetování nepovede na jedničku, tak ze zbytku lze udělat luxusní vývar.

hodnocení

1x

Já i několik členů rodiny jsme se setkali s mraženým kaprem, který po rozmražení smrděl jak mokrý pes. Když už, tak bych si už teď, zašla do velkého marketu, kde prodávají stále ryby. A dala na mrazák. Znám jen Kaufland a tam je člověk, stálá obsluha, který má na pultě, na ledu, mořské potvory i sladkovodní ryby. Ten kapra bude umět vykostit. Za skřelemi jsou jen dlouhé kosti, žebra a pár maličkých, ve svalech. Anebo všechno, v čem byly žebra. Ty části, které jsou na hřbetu a plné kostiček, ať si vezme nějaká vydra. To jsem třeba já. Ucásky a kostičky miluji. Čím blíže k ocasu, tím více drobných kostiček. Dětem jsem vždycky dávala a dávám ty části, ve kterých byla žebra.

liska5
hodnocení

0x

Doporučuji sumečka amerického chlazeného. Kosti nemá, jen takovou trojúhelníkovou chrupavčitou kostru, co se naráz vyndá. Byl z českého chovu a velmi chutný. Jinak ještě candát je výborný...

joudic*
hodnocení

0x
kupte si pangasiuse, ale ve velkych pytlich a vyberte si pytel, kde jsou kusy i s mastnym brichem, staci to pak prolitnout rukama, nekdy tam je kousek kosti z ploutve,.. jsou z nich vyborne stavnate filety blizko kaprovi a bez bahnove chuti

Před léty jsme si užívali pangase asi dva roky a opravdu každý týden. Nemohli jsme si ho vynachválit. Do té doby, než jsme v televizi viděli, jak ho chovají a od té doby nás chuť přešla.

Filety z kapra jsem si dělala sama, není to nic těžkého. Měli jsme rádi kapří hranolky, které den před přípravou pokapat citronem, promíchat a do druhého dne se kostičky rozpustily.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]