Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
doufám, že jsem zařadil otázku do správné rubriky a nepatří to třeba do poradny zvířat a domácích mazlíčků.
Chtěl bych na štědrý večer kapra, kterého nejím kvůli kostem, takže pravidelně konzumují lososa..ale kapr je chutnější. Chci šáhnout po filetu z kapra. Našel jsem na rohlíku.cz filet z kapra z prořezávanými kostmi. Je to komplet bez kostí, nebou jsou tam takové ty balé kůstky co člověk nemůžou ublížit. Kdyby tam byly, tak bych z toho úplně neměl dobrý pocit. Nikdy jsem to nekupoval, nemám s tím zkušenosti, proto se ptám.
Děkuji.
Dám svůj názor, s kterým nemusíte souhlasit, ale to je tak vše. Jako vždy je to o kvalitní surovině a správném přístupu. Blbě udělat jde i sumeček, treska, losos nebo třeba bůček...
Kapr dokáže být velmi chutná ryba a kdo říká opak, tak buď záměrně lže, nebo prostě neměl štěstí na vhodný kup.
Samozřejmě v obchodě na tácku kupujete spíš zajíce v pytli, než dobrého kapra.
Teď na Vánoce nebývá problém koupit dobře - živého. Velké firmy, u nás "Pohořelický kapr", prodávají vysádkované ryby, které jednak nejsou cítit bahnem a za druhé jsou dost "odtučněné". Výsledkem je velmi chutné maso, na které stačí jen sůl, kdo chce, tak česnek. Druhou zásadní chybou je kupovat velmi velkého kapra. Ideál je podle mých zkušeností cca 3,5 - 4 kg. Jsou nejchutnější. Já to ovšem chápu, čím větší, tím větší kosti, ale je to chybný přístup.
I kapra lze připravit prakticky bez kostí. Stačí mít ostrý filetovací nůž, mrknout na nějaký video a seříznout z kostry filet. Hřbet se ostrým nožem nařeže až ke kůži po cca 0,5 cm. Přeřežou se hřbetní kůstky. Maso se při tepelné úpravě zase prakticky zcelí a ty kosti se "ztratí". Lze to pak jíst bez obav a jednoduše.
Z pohodlnosti, nebo neznalosti, pak kromě velikosti, mnoho lidí dělá spíš chybu, že kupují lysáky. Sice tak nemají prakticky šupiny, ale lysák má silnou kůži. Lepší a chutnější je šupináč. Jen se vyplatí šupiny nikoli otrocky škrábat, ale celé to (ostrým nožem) podřezat i s těmi lůžky. Výsledkem je luxusní filátko s tenkou kůží.
A pokud se filetování nepovede na jedničku, tak ze zbytku lze udělat luxusní vývar.
Já i několik členů rodiny jsme se setkali s mraženým kaprem, který po rozmražení smrděl jak mokrý pes. Když už, tak bych si už teď, zašla do velkého marketu, kde prodávají stále ryby. A dala na mrazák. Znám jen Kaufland a tam je člověk, stálá obsluha, který má na pultě, na ledu, mořské potvory i sladkovodní ryby. Ten kapra bude umět vykostit. Za skřelemi jsou jen dlouhé kosti, žebra a pár maličkých, ve svalech. Anebo všechno, v čem byly žebra. Ty části, které jsou na hřbetu a plné kostiček, ať si vezme nějaká vydra. To jsem třeba já. Ucásky a kostičky miluji. Čím blíže k ocasu, tím více drobných kostiček. Dětem jsem vždycky dávala a dávám ty části, ve kterých byla žebra.
Před léty jsme si užívali pangase asi dva roky a opravdu každý týden. Nemohli jsme si ho vynachválit. Do té doby, než jsme v televizi viděli, jak ho chovají a od té doby nás chuť přešla.
Filety z kapra jsem si dělala sama, není to nic těžkého. Měli jsme rádi kapří hranolky, které den před přípravou pokapat citronem, promíchat a do druhého dne se kostičky rozpustily.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.