Nejste přihlášen/a.
Kopíruji vám to od jinud, protože se mi to nechce vypisovat. Je to vánočka Moniky Absolonové a je mňam.
Píšou, že Monika si na Vánočku bere volno. Nezmiňují, že jich peče hodně pro rodinu a přátele.To je její hobby...
Ať už si vyberete jakýkoli recept, doporučuji před zahájením výroby těsta přečíst tento článek: kucharkaprodceru.cz/... Kromě receptu je tam i návod, jak přesně postupovat (a právě to je nejdůležitější). Vánočku jsem podle něho dělala a byla neskutečně dobrá.
Taky doporučím vánočku Moniky Absolonové. Já už těch vánoček odzkoušela několik a můžu říct, že ta její je sázka na jistotu, i když třeba není nejhezčí, tak je ale opravdu výborná a dobře se dělá.
Tak jsem se podívala na ten recept "mlsná vařečka" kde je napsáno také ta paní Absolonová. Ale už od pohledu se mi ta vánočka nelíbí, připadá mi sražená. A ty ingredidence jsou celkem divné, na kilo mouky 2 kostky droždí, 6 vajec a tak dál? to nemůže dobře dopadnout.
To vypadá, že to těsto dělala v robotu a zapoměla ho zapnout.
Podle mne navíc zbytečně řídké.
Polohrubá mouka samotná také asi úlet.
Vánočku peču zpravidla tak po třech týdnech. Někdy jen pro sebe, ale vždy před příjezdem dětí a vnoučat. Rodina moje vánočky miluje. Alespoň to všichni tvrdí . Základní recept mám z kuchařky od Jozy Břízové, celkem se podobá jednonu ze zde doporučovaných receptů od Moniky Absolonové. Protože mám velkou praxi, tak si občas dovolím něco maličko pozměnit. Někdy přiám nastrouhaný vařený brambor, někdy hrst vloček. Ale teď jen místo receptu přidám pár rad, které se mohou začátečníkům hodit.
Vždy peču jen z půl kila mouky. U neznámého receptu bych z jednoho kila rozhodně nepekla. Vždy upletu vánočky dvě, jednu větší, jednu malou. Velkou peču v pekáči na husu, malou v něčem menším. Peču z 9 pramenů. 4 + 3 + 2. Kdysi jsem v některé kuchařce vyčetla pokyn, že všechny prameny musí být stejně velké, snad to i někdo vážil. To se mi nedařilo dodržet. Tak těsto od oka rozkrájím na 18 nestejně velkých kusů a pak z nich vybírám podle velikosti tak, abych měla na spodek velké vánočky 4 největší kusy a na vršek malé vánočky dva nejmenší. I ty dva tenké je potřeba dobře natáhnout a podstrčit pod ta dvě spodní patra. Nikdy se mi vánočky nezhroutí.
Mandle mám velmi ráda a připadá mi trochu jako plýtvání je sypat na vršek. Něco může spadnout, něco se může při pečení připálit. Celé oloupané mandle zapichuji všude tam, kde se jednotlivé prameny při zaplétání kříží. Zůstanou pěkně v těstě a je příjemné do nich pak kousnout. Jen návštěvy s velmi problematickým chrupem to nedovedou ocenit. Záměrně dávám méně cukru, než předepisuje recept. Nemám sladké příliš ráda, ale to je můj problém. Proto si někdy někdo na mou vánočku přimázne trochu džemu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.