Nejste přihlášen/a.
Witsh a proč tam dáváte tu vodu? A bílky můžete šlehat vytažené z lednice a krásně je vyšleháte. Na malé otáčky se šlehá sníh kvůli tomu, aby se do něj naopak nedostalo příliš vzduchu a to platí u některých receptů na makronky. Ale když chcete mít nějaké kokosky, tak nemusíte šlehat na nízké obrátky, ale normálně na střední rychlost, napřed našlehat bez cukru a když už bude sníh houstnout, tak přidávat po částech cukr a šlehat až do požadované hustoty a v tomto případě jde právě o to, aby se do bílků zašlehalo co nejvíc vzduchu. Špetku soli také můžete přidat pro zvýraznění sladkosti. Ale vodu tam určitě nedávejte. Asi jste to někde četla na internetu, ale tam jsou někdy opravdu hlouposti. Voda se přidává třeba v případě, že chcete udělat piškotové těsto na dort a nemáte dost vajec, tak se může přidat místo chybícího vejce lžíce teplé vody. Určitě ne studené. Tím se piškotové těsto trochu nastaví a dává se do celých vajec, ne do bílků a ne na kokosky, nebo sněhové pečivo.
Tak jsem se podívala na internet a opravdu tam někdo radí, že když prý si nejste jisti s čerstvostí vajec, tak prý se má přidat lžička studené vody. To teda nevím, jak by ta voda ovlivnila čerstvost vajec. Našla jsem to v "receptech cz." a prý to jsou osvědčené triky našich babiček. Což je teda s prominutím hloupost. A byly tam ty rady, že vejce musí být pokojové teploty a další "moudra", které akorát způsobí, že to všechno zkazíte. A třeba zrovna na ty makronky, kdy je právě to "těsto" velmi složité, tak tam se musí naopak používat bílky minimálně týden "staré", které už jsou hodně tekuté a nemají už to bílé vazivo. Já je oddělím, dám do zavařovačky a nechám v lednici tak týden a pak je vyndám večer před pečením. Ale stalo se mi, že mi došly a tak jsem jednoduše vyndala vajíčka, z lednice a bílky nechala stát na lince jenom hodinu a nevadilo to.
Sněhové cukroví dělám vždy z rozvaru - právě z důvodu, že do trouby nedávám více než jeden plech a ostatní by to čekání nepřežily bez úhony. Jinak ho ale u nás nikdo moc nemusí; dělám ho spíš na ozdobu (věším na stromeček).
Ono není divu, že to nikdo nechce... je to samý cukr. Ale z bílků se dají dělat různé věci - např. ořechové štangličky. Tam je ovšem důležitá podmínka, že část vlašských ořechů (raději ne úplně malá) musí být nahrazena strouhankou. Jinak to v kombinaci s cukrem pálí do jazyka. Se strouhankou je to dobré cukroví, které pravidelně dělávám na Vánoce.
Ildiko, zkuste ty vlašáky napřed vymáčet a pak znova vysušit. Jejich chuť se naprosto změní. Také jsem to nevěděla a vlašské ořechy, ačkoli je mám doma na zahradě, jsem vždycky rozdávala, protože mi vůbec nechutnaly. Zdály se mi štiplavé a jaksi nahořklé. A cukrem to nebylo ale tím, že zrovna ve vlašských ořechů je hodně obsažená kyselina fytová a další enzymy, které to způsobují. loni jsem hledala recept na "masarykovo cukroví" a v jednom bylo napsáno, že se ořechy musí vymáčet ve studené vodě a pak vysušit. Tak jsem to zkusila, i když mi to bylo divné. Namočila jsem je asi na 5 hodin do studené vody, pak propláchla a dala do sušičky vysušit. A jaké bylo moje překvapení, když jsem je pak ochutnala. Měly úplně jinou chuť a byly strašně dobré. Tak jsem všechny ořechy co jsem doma měla postupně vymáčela a vysušila a od té doby je nejenom mohu jíst, ale mám je moc ráda. A i cukroví, nebo dort, nebo ořechová nádivka je úplně jiná. Ořechy už nemají tu pálivou chuť. Zkuste to, za to nic nedáte a uvidíte, že budete překvapená zrovna tak, jako já. A už nebudete muset nahrazovat ořechy tou strouhankou. A navíc takto upravené vydrží v plastové krabici, nebo ve sklenici a vůbec nežluknou. Já mám ještě od loňska a jejich chuť se v porovnání s těmi letošními, vůbec nezměnila a to jsem je měla celou dobu doma ve spíži.
Navíc jsem se pak dočetla, že se mají máčet snad všechny ořechy kvůli tomu, aby se z nich vyplavilo to, co není zdraví prospěšné. Všechny ty ůškodliviny" si z hlavy nepamatuji, ale zkuste si zadat do vyhledávače "máčení ořechů" a tam se toho o tom dočtete hodně.
Suzymon, to jsem opravdu nikdy neslyšela a určitě to udělám - zvlášť, když píšou, že nevymáčené ořechy odebírají z těla minerály. Díky za informaci.
Witch, přesně tak, třeba i kokosky nebo cokoli s nějakým přídavkem, aby to nebylo tak sladké. Také se dá udělat chalva (měkký turecký med) - recept je jednoduchý. Na internetu jsou tedy návody hlavně v ruštině - eda.ru/...
Ildiko, ještě jsem trochu nesrozumitelně popsala to "masarykovo cukroví". Do něho se ořechy namočí a nechají vylouhovat několik hodin a pak už se jenom osuší utěrkou, ne vysuší v sušičce. Sušila jsem v sušičce pak ty ořechy, které jsem si chtěla schovat. Jestli máte doma hodně vlašáků, určitě to zkuste, budete překvapená, jak jsou pak sladké. Hořkost úplně zmizí.
Je to vodou, ta do bílků, pokud chceme mít hodně tuhý sníh, nepatří.
Tatínek byl cukrář, šlehal bílky pěkně růčo velkou metlou v kotlíku a nikdy žádnou vodu nepřidával.
Pořád si myslím, že je to tou vodou, kterou do bílků dáváte. Docela Vám věřím, že tím ten sníh trochu nabyde při šlehání, ale ta voda se nikam nevypaří a když pak přidáte jenom ty ořechy a cukr, tak se po krátké době těsto rozteče. Takto nastavovat sníh z bílků bych viděla pouze do moučných receptů a těst, které se dávají ihned péci. Prostě všude tam, kde potřebujeme sníh k tomu, aby se těsto provzdušnilo a v troubě "vyběhlo", a nemusel se používat třeba kypřící prášek, nebo jedlá soda. Teda do bábovek, a různých korpusů, ale na pusinky, nebo jiné sněhové pečivo ta voda do bílků nepatří. Já zrovna tohle cukroví nedělám, ale schválně jsem si otevřela na "netu" několik různých receptů na toto konkrétní pečivo a nikde nebyla ta voda zmiňovaná. Pouze bílky, cukr a mleté ořechy. Rozvar dělat nemusíte, ten je docela těžký a musíte správně odhadnout kdy je hotový a to je bez cukrářského teploměru docela obtížné a docela zdlouhavé. Zkuste šlehat v páře, je to snadnější a je to rychlejší, než si myslíte. A tu vodu tam nedávejte. Ne do receptu na "myslivecké knoflíky". Držím palce, ať se Vám to podaří!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.