Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
měl bych otázku. Mám svůj pokoj, kde mám neustále zavřené dveře. Poslední dva týdny se mi stává, že se mi v pokoji objeví mol. Tak jsem ho zabil a za dva dny se objevil další. Měl jsem podezření, že za to může buď osuška, kterou jsem si donesl z koupelny nebo kabáty, které jsem si koupil v obchodě. Kabáty jsem zabalil zpátky do tašek a osušku dal do koupelny. Měl jsem týden klid, až do včerejška, když jsem si donesl z koupelny suché spodní prádlo, které jsem si ještě položil ještě na radiátor. Nevím, jestli jsou molové aktivní do mokrého, respektive schnoucího prádla, ale myslím si, že to nějak dotáhnu z koupelny. Mám z toho panickou hruzu.
Koupil jsem si visačku proti molům, má vydržet půl roku (je taková obří), voní po levanduli, už s tím mám zasmraděný celý pokoj. Zajímá mě, jestli je to škodlivé jen pro ty moly nebo i pro člověka? Ještě doplním, že v pokoji nemám standardní skříň ale na oblečení jako bundy, kabáty a košile používám němého sluhu.
Děkuji.
Lepší než cokoliv na moly je udělat pořádný úklid. Mol šatní jde hlavně na kožené věci, oblečení ze syntetiky nejí. Spíš si pochutná na kožichu, než na kožené kabelce.
Nejspíš máte doma zavíječe paprikového, tomu se také říká mol. Jde po suchých potravinách. Tak si prostě ukliďte ve spižírně, určitě ho v nějaké dóze s potravinami najdete. Žere všechno, čaje, mouku, sušenky, tvrdé luštěniny a těstoviny moc ne, ale když není nic jiného, pustí se i do toho. Prostě za potravinového mola může bordel v kuchyni a dlouhodobé skladování potravin. Když nebudete dělat zásoby a balení mouky spotřebujete do měsíce, moly mít nebudete.
Podle toho, co to je. Jestli je to nějaká chemie insekticidní, nebo jen odpuzovač se šalvějí, čili bylinky. Jak už lítaj, tak je pozdě. Nakladli vajíčka a z nich se vylíhnou žravé larvičky. Chce to všechno vyndat ze skříně, skříně vytřít, prohlédnout, vyvěsit, ideálně na mráz. Na spodní prádlo, syntetické tkaniny, takže ani na župan, nepůjdou. A mokré je taky neláká. Jdou po vlně! Stačí svetr, jedna čepice nebo vlněné ponožky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.