Nejste přihlášen/a.
po delší době, ale přece:
možnost č. 1:
Přihlásíš se jako zaměstnavatel i jí jako pracovnici na OSSZ a ZP
Na FÚ pouze ty jako plátce daně za závislé činnosti. Vše ode dne vzniku pracovního poměru.
Potřebuješ pracovní smlouvu, nebo smlouvu o prac.činnosti a potvrzení (zápočťák) od předešlého zaměstnavatele hospodyně.
Jinak lze řešit i dodohou o vykonané práci tj max 100h/rok
pak se neplatí SP ani ZP, pouze daň a to do 5000,- Kč hrubého 15%
více než 5000,- Kč dle tabulek nejméně však 20%.
Možnost č. 2:
Pro tebe by bylo nejjednodušší, kdyby hospodyně měla svůj živnostenský list. Pak by sama za sebe odváděla sociální a zdravotní pojištění a daně, (mohla by si min. 25 % výdělku odečíst jako náklady). Vystavovala by ti faktury nebo při platbách v hotovosti by stačilo, aby vystavovala stvrzenky za své služby.
Možnost č. 3:
Legálně?!?!?
Elmare, díky! Už jsem ani nečekala, že se někdo ozve. Mám ještě měsíc čas - začne k nám chodit od ledna. Stejně se asi budu muset obrátit na právníka (doufala jsem, že ne).
Možnost č.1 je OK, asi půjdeme na tu dohodu o vykonané práci (víc jak 100 hod/rok to určitě nebude). To ZP a SP si bude platit sama, že?
Ještě jednou dík
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.