Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
mám domácí pekárnu z Lidlu už několik roků a nikdy s ní nebyl problém. Za poslední rok však nejsem schoná upéct vůbec nic z kynutého těsta. Proste nenakyne a nenakyne. Zkoušela jsem všechny možné druhy kvasnic. Zkoušela jsem je zadělat předem a těsto se stále nedaří. Zrovna v sobotu jsem po dlouhé době zase zkusila - práškové kvasnice jsem dala do misky a pěkně vzešly, pak jsem vše dala do pekárny a těsto vypadalo fakt slibně, program pečení nejdelší a opět hrůza - viz foto. Prostě sražený hnus. A nejhorší na tom všem je, že se mi nedaří ani když si v pekárně jen udělám těsto a pak ho vyjmu abych s ním dál pracovala a pekla v normální troubě. Opět nenakyne.Nikdy se mi to nestávalo, těsty vždy vykynulo, až jsem měla někdy obavy, že mi z pekárny uteče.Kde dělám chybu? Jiný přístroj ke hnětení nemám. V jednopokojovém bytě šetřím každý centimetr místa a zase až tak často nepeču. A navíc mám obavy, že by se mi nedařiloi tak. Dávám špetku soli na 05 kg mouky a dávám ji opravdu tak, aby se s kvasnicemi nepotkala. Poradíte?
Děkuji Nisla
P.S. Používáte u pekárny i jiné programy k pečení (napr program sladký - kyprý - koláč,... )?
Čemu říkáte práškové kvasnice? Je velký rozdíl mezi kypřicím práškem a sušeným droždím. Napište, co vlastně chcete upéci. Podle toho fota se to nedá rozeznat, jelikož je těsto stražené a jakoby uvařené. Kynutá těsta v pekárně jdou udělat snadno a to jak se sušeným droždím, tak i s čerstvým. Ale musí se dodržet nějaký postup a ingredience. A jestliže jste napřed nechala v nějaké misce mimo pekárnu kynout droždí, a pak to teprve dala do pekárny, tak se to nemohlo podařit. Ani si ten postup nedovedu představit.
Rozdíl mezi kypřícím práškem a sušenými kvasnicemi znám. Chci upéct kynuté těsto - tak jak jsem uvedla v nadpisu a v popisu. A ano těsto na obrázku je sražené, jao by uvařené - to je ten problém na který se ptám. Těsto mi nejde udělat ani s droždím (kvasnice) sušenými a ani s čerstvými. Po několika neúspěších jsem zkoušela všechny možné varianty. A co je nepředstavitelného na droždí vzešlém mimo pekárnu a pak vložené do ní?
Myslím, že problém není v druhu kvasnic, ale v teplotě. Pekárna směs přihřívá a urychluje kynutí. Ta Vaše možná přestala hřát a těsto by potřebovalo ke kynutí delší dobu. Jako kdybyste zadělávala tak, jak se zadělávalo kdysi. Jen rukou v míse a pak nechala dost dlouho kynout při pokojové teplotě. Nebo o něco rychleji někde na ještě trochu teplém sporáku, u radiátoru a tak.
Podle mne nevěnuješ kontrole procesu péči, kterou by si zasloužila.
Nicméně tvé úvahy mi připadnou rozumné a vycházím tedy z toho, že jsou veškeré informace správné ...
- Jediný možný závěr pro mne tedy je, že nedochází k pořádnému prohnětení.
Pekárnu jsem nikdy neměl, natož rozdělanou, ale tipoval bych, že tam budou ohudlané převodová kola nebo prokluzující řemen.
Pokud to má okénko, tak pečlivě sleduj, co to dělá, případně se nebo ji otevřít a funkci dílčích úkonů přípravy chleba sledovat.
Nahnědlá kůrčička na foto značí, že to bylo schopné dosáhnout alespoň cca 160°C.
Problém může být i v tom že místo kynutí díky kousnetému termostatu(čidlo teploty) se to nejdříve "uvaří".. a pak nic nenakyne.
Děkuji za nápady. Myslím,, že to nebude převodovými kolečky. Samozřejmě proces v průběhu kontroluji a háky míchájí tak, jak mají. Asi bude problém někde v teplotě - jak se zde zmiňuje více poradců. Nějaký ten "pátek" ji už mám, takže zakoupím novou. Opravovat ji nebude mít smysl.
Ještě by se dalo udělat těsto ručně (bez zbytečných aditiv) a dát jej pak hned do trouby trouby.
Pokud bude chléb ok, je problém v míchání.
Pokud bude zmetek, je problém v regulaci teploty.
Ale ono stejně asi tím, že zjistíme, co to je, ti to závadu neodstraní, takže bys musela řešit i kdo ti to opraví a oprava by mohla být dražší než nová pekárna, tak bude asi i rozumné ji rovnou poslat pryč..
Práškové droždí - kvasnice se dávají přímo do mouky, nebo pekárny, z nich nedělám nikdy kvásek.
Jestli tedy není nějaký nový výrobek. pořád něco mění, já už to nečtu a dělám, jak jsem zvyklá.
Neutopila jste těsto? Máte dobrou váhu a odměrku na tekuté?
Já jsem práškové droždí taktéž přidávala přímo, ale když se mi přestalo těsto dařit, tak jsem zkusila ten kvásek, protože jsem si myslela, že bylo třeba práškové droždí špatné. Zkoušela jsem i čerstvé a opět nic. Těsto jsem neutopila, při dokončení míchání bylo fakt pěkné, jen pak prostě nevykyne a na závěr se správně upeče nepoživatelná sraženina.
Zaujimava porucha, teleso pecie, ale zrejme sa nespina v case, ked to ma kysnut. Nieco je zle s ovladacou castou.
Já si také napřed myslela, že to jsou "bubliny" které vznikly působením kvasnic, ale bylo mi divné, že jsou tak velké a pak jsem si všimla, že jsou v těstě nějaké ořechy, a při bližším zkoumání fotky si myslím, že ty díry v těstě vznikly tím, že kusy těch ořechů jednoduše z té hmoty vypadly, když to tazatelka rozkrojila
Zkusím ještě i ty háky, ale těsto vypadalo dobře promíchané, přidala jsem pak do něj jablka, proto následně už tak dobře nevypadá. Nedařílo se mi však i bez přidávání čehokoliv. Asi bude špatný ten termostat a problém někde uprostřed procesu, protože závěr pečení pak pekárna zvládá. Zakoupím novou a nebudu už další pokusy provádět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.