Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč musím na genetické vyšetření?

Od: n97 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, jsem poprvé těhotná a vůbec se nevyznám v těch termínech a vyšetřeních, jednou vám řeknou, že je všechno v pořádku, že miminko vypadá a roste dobře, potom vám řeknou, že mám raději jít na genetické vyšetření. Mám se něčeho obávat? a co tam s vámi řeší? nebo brali vám krev? vůbec nevím, na co se mám připravit. Doktorka říkala, že na začátku těhotenství se moc k doktorovi nechodí, ale mě příjde že jsem tam tak 4x do měsíce. Já hlavně chci už vědět, že miminko je v pořádku a nemusím se už ničeho obávat.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

5x

Všechna vyšetření jsou z preventivních důvodů a vůbec neznamenají, že je nějaký problém, takže se zbytečně nestresujte.

V těhotenství se chodí krom pravidelné kontroly u svého gynekologa na screening v 1.trimestru, ten se skládá z odběrů krve a ultrazvuku, hodnotí se riziko výskytu Downova syndromu. Pokud je nějaká nejasnost nebo je žena starší, chodí se na genetiku. Tam se lékař zeptá na onemocnění v rodině (i u prarodičů, je dobré se na to připravit) a vyhodnotí riziko. Pokud nějaké je, nabídne ženě buď amniocentézu nebo odběr choriových klků. Obojí je invazivní vyšetření (jehla břes břišní stěnu do dělohy) a žena to může odmítnout. Pak se kolem 20. týdne jde na tzv. velký ultrazvuk, kde se plod znovu hodnotí, jsou vidět orgány, placenta, průtok krve placentou a zjišťuje se pohlaví plodu. To si rodič může nechat sdělit nebo nemusí, každopádně doktor to zjistit musí. Ještě následuje vyšetření OGGT-test na těhotenskou cukrovku. Je-li žena Rh-, chodí ještě na krev, kde se sledují protilátky, prvorodička pak po porodu dostane injekci už nevím s čím, ale zkrátka aby si v dalším těhotensví nevytvořila protilátky proti plodu. Zkrátka ano, v těhotenství je žena každou chvíli u doktora, ale zaplať pánbůh, že ty možnosti máme.

perditax
hodnocení

0x

Hezky den,

ze je miminko v poradku, se dozvite az po porodu.

Aktualne se jedna o plodu.

Obavejte se toho, ce vysledky nevyjdou dobre a plod bude poskozen.

Ano, krev mi brali.

floro*
hodnocení

0x
Úplně přesně nespecifikujete o jaké testy se vám jedná. Ono, to že u gynekologa v ordinaci se sleduje, že dítě žije (tlukot srdce), roste a vyvíjí se neznamená, že není geneticky zatížené vadou a proto se chodí na dva tuv. velké ultrazvuky. První je v 1. trimestru.Pokud tedy myslíte tento, jde o test na Douwnuv syndrom. To se bere krev na vyšetření hladiny dvou těhotenských hormonů v kombinaci s měřením prostoru v šíjové oblasti plodu a vizuální prohlídky plodu na ultrazvuku, kde se sleduje aktivita srdce, průtoky krve, ale také ruce, nohy, prsty, délky dlouhých kostí, páteř (pro případ rozštěpu páteře), tvar horní čelisti (rozštěp patra) atd.
Hodnoty hladiny hormonů, velikost prostoru šíje a váš věk se dosadí do vzorce a ten vypočítá pravděpodobnost výskytu DS. Pokud vám vyjde vyšší pravděpodobnost, tak se právě doporučují genetické testy. Většinou tedy odběr plodové vody (invazivní, platí pojistovna) a nebo tzv. Trisomy test z vaší krve ( neinvazivní, bezpečný, ale platíte si sama).
Já osobně s tímto nám zkušenost, DS už mi vyšlo pravděpodobně. Odběr plodové vody jsem odmítla a nechala udělat právě test z krve, který stojí zhruba 11 tis. Do čeho jiného investovat, když ne do vlastního dítěte... Test vyšel v pořádku, minulý týden se mi narodil zdravý chlapec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]