Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem poprvé těhotná a vůbec se nevyznám v těch termínech a vyšetřeních, jednou vám řeknou, že je všechno v pořádku, že miminko vypadá a roste dobře, potom vám řeknou, že mám raději jít na genetické vyšetření. Mám se něčeho obávat? a co tam s vámi řeší? nebo brali vám krev? vůbec nevím, na co se mám připravit. Doktorka říkala, že na začátku těhotenství se moc k doktorovi nechodí, ale mě příjde že jsem tam tak 4x do měsíce. Já hlavně chci už vědět, že miminko je v pořádku a nemusím se už ničeho obávat.
Všechna vyšetření jsou z preventivních důvodů a vůbec neznamenají, že je nějaký problém, takže se zbytečně nestresujte.
V těhotenství se chodí krom pravidelné kontroly u svého gynekologa na screening v 1.trimestru, ten se skládá z odběrů krve a ultrazvuku, hodnotí se riziko výskytu Downova syndromu. Pokud je nějaká nejasnost nebo je žena starší, chodí se na genetiku. Tam se lékař zeptá na onemocnění v rodině (i u prarodičů, je dobré se na to připravit) a vyhodnotí riziko. Pokud nějaké je, nabídne ženě buď amniocentézu nebo odběr choriových klků. Obojí je invazivní vyšetření (jehla břes břišní stěnu do dělohy) a žena to může odmítnout. Pak se kolem 20. týdne jde na tzv. velký ultrazvuk, kde se plod znovu hodnotí, jsou vidět orgány, placenta, průtok krve placentou a zjišťuje se pohlaví plodu. To si rodič může nechat sdělit nebo nemusí, každopádně doktor to zjistit musí. Ještě následuje vyšetření OGGT-test na těhotenskou cukrovku. Je-li žena Rh-, chodí ještě na krev, kde se sledují protilátky, prvorodička pak po porodu dostane injekci už nevím s čím, ale zkrátka aby si v dalším těhotensví nevytvořila protilátky proti plodu. Zkrátka ano, v těhotenství je žena každou chvíli u doktora, ale zaplať pánbůh, že ty možnosti máme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.