Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návod na Namáčení-Vaření LUŠTĚNIN =?

Od: dom® odpovědí: 7 změna:

prosím o rady a www odkazy na skutečně vědecké ZDŮVODNĚNÍ proč se voda slévá z fazolí a čočky a jestli i z Červené čočky?, z Cizrny?, apod... ..., ...jestli se má slít i 1.voda varem?

Ale prosím ne rady typu: že to někdo tak a tak dělá ze zvyku -ale vlastně neví proč ;) , ale skutečně seriózně zdůvodněné zdroje info.

Děkuju, velmi mi to pomůže ;)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Fazole jsou za syrova jedovaté. Ten jed se při delším máčení částečně vylouhuje do vody, proto je dobré tu vodu vyměnit.

doplněno 08.11.21 12:18:

Koukněte třeba sem

Magdone máte pravdu, ale jedná se o syrové fazole, ne sušené. Také jsem to kdysi četla. Ne teda zrovna tento odkaz, ale na internetu je velká spousta všelijakých informací a ty si někdy dokonce protiřečí. a z vlastní zkušenosti mohu říci, že když sklízím zelené fazolky a už je třeba dost pozdě a už v nich jsou docela velké fazolky, tak je klidně dám do polévky a ještě jsem se neotrávila. Ale vždycky mi tato informace prolétne hlavou, když tu polévku vařím. :-D Ono asi také bude hodně záležet na množství a čerstvé, právě sklizené syrové fazole, které si pěstujeme na zrno, podle mne ve větším množství nikdo ani nevaří, asi by ani nebyly dobré.

hodnocení

3x

Nechápu Váš dotaz. Z čeho se slévá voda? Když vařím luštěniny, jakékoliv, večer je přeberu, vyperu a dám namočit do studené vody přes noc. Ať jsou to luštěniny na polévku, nebo jako příloha. Druhý den je vařím v téže vodě, ve které byly namočené, nanejvýš, dle potřeby, trochu vody přidám. Žádnou vodu tudíž neslévám pryč. Solit až po uvaření. Proto Vašemu dotazu nerozumím. Jaga.

To je prave chyba, ta voda musi vylit.

kepler*
hodnocení

1x

Počítám, že stejný postup bude platit i pro ostatní semena luštěnin.

Když budete vařit semena fazolí, buď samostatně, nebo jako součást polévek či jiných pokrmů, namočte je den předem do vody. Misku s fazolemi nejprve zalijte horkou vodou a nechte je odstát maximálně 1 hodinu. Fazole lehce nabydou, promíchejte je a pak vodu slijte. Tento proces opakuji ještě 1x až 2x. Podle času.

Druhý den ráno vodu opět slijte a tentokrát ji zalijte vodou studenou. Výměnu studené vody proveďte minimálně 3x. Zase v intervalech podle toho, kolik máte času.Poslední vodu slijte a připravené fazole dejte vařit do pokrmu. Budete-li vařit fazole samostatně, nikdy vodu nesolte a už vůbec nikdy nepřidávejte do vody cokoli kyselého. Fazole by byly tvrdé i za dvě hodiny.

Takto uvařené fazole nebudou ani nadýmat,

varimesmarcelou.cz/...

liska5
hodnocení

0x

Čočku, hrách jen propláchněte a uvařte. Zejména vyloupané luštěniny po varu neslévat. .Ale zrovna fazole mají ve slupce látky, které brání natrávení v traktu ptáků, aby si semeno zachovalo klíčivost, tak u fazolí vodu z varu slejte. Jedině ne u fazolek Adzuki. To jsou ty malé kulaté hnědé, co mají ony látky, co prospívají ledvinám.

hodnocení

0x

Ta voda se má slévat prý kvůli tomu, ža pak ta luštěnina nenadýmá. Červená, žlutá, černá Beluga a zelená čočka se nenamáčí, protože je rychle uvařená, a tak se pouze proplachuje před vařením, aby se odplavily nečistoty. Já teda vodu z fazolí, nebo hrachu, nebo cizrny druhý den vyleju a dám novou a v ní vařím. Dávám do vody bylinky, ale ne sůl. Ono je těch informací hodně a každý má svůj názor, takže se stoprocentního vysvětlení nedopátráte. Nevím teda důvod Vašeho dotazu, ale být Vámi, tak to vyzkouším a podle toho bych pak luštěniny vařila. Ale podle mne se nestane nic hrozného, ani v jednom případě. No a uvidíte, jestli třeba nebudete mít větry, když budete fazole vařit v té samé vodě, co se namáčely. Když ne, tak není co řešit. A navíc je na každém pytlíku napsáno jak obsah vařit, tak bych se také řídila tím návodem. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]