Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Labužnictví Francouzů, Suzymoon

Od: alena350® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, zajímalo by mě toto: proč je pro Francouze tak důležitá Odstředivka na salát? Známá jezdí do Francie na cesty na kole a říkala mi, že i v malém kempingu je příslušenstvím odstředivka na salát.
Vzpoměla jsem si na to, když jsem lila na salát klasickou zálivku. :) Žila jste, Suzi moon, dlouho ve Francii...

Milá Suzymoon, Vysvětlíte mi to, prosím? Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den Alenko, ano používám tu odstředivku na salát pořád, protože jsem se to u nich naučila a opravdu je to výborná vychytávka. Také jsem to tenkrát vůbec neznala. Ve Francii jsou listové saláty téměř nepostradatelné. Jedí se tam v běžných rodinách jako předkrm, téměř každý den. Tak, jako jim nikdy na stole nechybí čerstvá bageta. To je prostě jejich tradice. No a když vyperete listový salát, tak je v něm voda a ta by rozředila zálivku, kterou na listový salát snad všichni dělají stejně. V misce se rozmíchá lžička francouzské hořčice, trochu soli, trochu cukru a vinný ocet, pak se přileje olivový olej a pepř a pořádně se to promíchá vidličkou do takové skoro krémové konzistence. Různé druhy listového salátu se napřed odstředí, aby v na nich bylo co nejméně vody, nejlépe skoro žádná, jen bude vlhký. Salát se dá do velké mísy a tou zálivkou se zaleje ale až těsně před jídlem. Nikdy se to nedělá předem, protože by salát změkl a nebyl by už křehký kvůli tomu octu a soli. Dělá se to až když je všechno ostatní jídlo hotové. Na salát se naleje ta zálivka a zlehka se takovými dlouhými lžícemi, které jsou právě k tomuto účelu, promíchají pořádně ty listy salátu se zálivkou. Je to výborné. Tady lidé do salátu nalejou zálivku třeba hodinu předtím, než ho budou servírovat a tím ten salát zkazí. Já se vždycky divím, jak jim to může chutnat. Jsou samozřejmě i různé zeleninové saláty, které potřebují v zálice odležet, ale nejsou to v žádném případě listové saláty.

hodnocení

Milá Suzy, moc děkuji za odborné a detailní vysvětlení. Takže ta informace, že Odstředivka na salát je příslušenstvím každé malé chatičky ve francouzském kempu, je zřejmě pravdivá. Tak důležitý předmět! Jsem ráda, že zase světu rozumím trochu víc. Merci beacup.

Vůbec není zač. :) A mimochodem, ta informace je určitě správná. mají všude kde pobývají, neobešli by se bez ní. ;)

hodnocení

1x

Suzy jistě také odpoví. Já přidám jen zkušenost své rodiny. Převzala jsem to od babičky. Odstředivku na salát jsme doma nikdy neměli, ale hlávkový salát se musel po omytí jednotlivých listů nechat okapat. Pak se voda slévá, listy se v míse protřepou a pak se zase další voda slévá. Můžeme to ještě opakovat, protože suché listy se zálivkou mají úplně jinou chuť než salát zalitý hned po omytí. Vyzkoušejte. Poznáte to hned.

hodnocení

To je právě to, že nepoznám. Vrátila jsem se po letech k starodávné zálivce sladkokyselé, kterou kvůli vstřebávání vitaminů DEKA Doplňují olivovým olejem. Takže nemám tak jemný jazýček jak Francouzi...a někteří Češi:)

max*
Napada me jeste jedna moznost u te odstredivky. Odlouci to nejen vodu, ale vetsinu pripadnych necistot, ktere se nepodarilo proplachnout, vcetne jemneho pisku.
kami123

Písek a jiný bordel se odstraňuje mytím a ne odstředěním.

Je to jen kvůli té vodě. Aby neředila chuťě.

Pokud je zálivka vodová, tak to smysl nemá.

U hodně dresingů to smysl má, i u klasiky hořčice+sůl+pepř+cukr+olej+voda+ocet.. Případne olej+voda+citršťáva.

Šikula si odstředí i útěrkou.

Mr. Bean má na to zas jiný styl...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]