Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvrdy strudl

Od: mejki odpovědí: 30 změna:
Dobry den, delala jsem strudl podle tohoto receptu, ale testo je uplne tvrde a takove bez chuti. Cim to muze byt?
ceskatelevize.cz/...

Tvrdy strudl

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dneska jsem zrovna dělala tažený závin. Je výborný, vůbec není tvrdý a s těstem se velmi dobře pracuje. Recept mám hodně starý a nikdy se mi nestalo, že by mne zklamal.

Půl kila hlad. mouky, 2 lžíce sádla, špetka soli, (já nesladím, ale kdo chce, tak může přidat do těsta třeba dvě lžíce cukru), 2 ŽLOUTKY ne celá vejce, 3 lžíce octa a vlažnou vodu, asi 150 ml. Já to dělám od oka. Do hrnku si dám tu vlažnou vodu a ocet, povolím sádlo v MV, aby bylo jako pasta, ne úplně rozpustit. Na vál proseju tu mouku a přidám špetku soli oprostřed dám 2 žloutky a nožem je zapracuji do teěsta, přidám změklé sádlo a vodu s octem a už rukama hnětu těsto, když cítím, že je třeba přidat vodu, tak jimám vedle připravevou v hrníčku. Musí být teplá a tu po troškách přidávám. Uhnětu vláčné a nelepivé těsto, což je hotové za pár minut. Kouli splácnu a dám do misky a na přikreju tu misku hodně nahřátým kastrůlkem, na který nahoru postavím jiný s horkou vodou. Těsto nechám odpočívat 1 hodinu. Pak už vyválím a jde to krásně vyválet úplně do tenka, nebo můžete i vytahovat rukama na mírně pomoučeném vále. Těsto se netrhá, je krásně pružné. Pak tu placku mašlovačkou pomažu rozpuštěným máslem a posypu strouhankou opraženou na troše másla, nebo sádla a pak jablka a tak dál. Klasicky. Peču asi 40 minut horkovzduch 180 stupňů. Když je štrůdl upečený, tak ho ještě horký zase pomašluji rozpuštěným máslem, neno sádlem, nebo trochu sádla a trochu másla.

Takže podle mne je chyba, že v receptech jsou uváděná celá vejce. Zkuste to jenom se žloutky a uvidíte, že výsledek bude úplně jiný. A dodržet to odpočívání těsta pod nahřátým hrncem.

Já necukruji, protože cukruji náplň, ale po vychladnutí můžete pocukrovat.

Tvrdy strudl #2
kami123

Minutu jsem se na foto díval, zda by se tomu dalo něco vytknout. Nenašel *palec* Vypadá to velice přitažlivě.

Zkus se ještě inspirovat radou Honzina, nechat těsto den odležet...

.

Mimo téma , vím že jsi také trochu vyšinutá na asii, zkoušelas dělat někdy lepek?

Kami, druhou půlku těsta jsem ještě nedělala, jelikož jsem musela mezitím také upéct chleba, protože už mi vykynul, a pak jsem měla návštěvu. Tak budu pokračovat s druhou šíšou štrůdlu až zítra. ;) Ale nevím co myslíš tím "lepkem". Co máš na mysli? *co*

Tvrdy strudl #3
Tvrdy strudl #4

A koukám, že musím také umýt okna. :-D

kami123

Jak u toho štrůdlu tak i chleba jsem velmi rád, že se na foto dívám zcela najezený. Opět skoro až sexuálně přitažlivé.

Pro inspiraci google.com/...

- Doporučuji nějaké video, kde to hnětení obkecávají.

floro*
Suzy, ten chleba vypadá jak od profíka. Dáte prosím recept?

Dobrý den Floro, dám, ale už ho dělám dlouho a už to mám jaksi v oku. Dělám kváskový a ten kvásek už mám asi rok a pořád jenom doplňuji. Kvásek je ze žitné mouky Pelnerky a mám ho uložený ve velkém kelímku od kilového jogurtu. Pokusím se to napsat srozumitelně. Den před tím než budu péct nový bochník vyndám kvásek z lednice, je ho tam málo, tak 2 pol. lžíce. Takže ho musím jednak oživit a hlavně získat potřebné množství do bochníku. Ráno teda přidám do toho zbytku kvásku asi 150 gr žitné mouky a vlažnou vodou, podle citu, umíchám takové těstíčko. Ale nesmí být ani moc husté, ani moc řídké. Prostě abyste ho mohla dobře lžící míchat, taková řidší kaše. Přikreju víčkem a nechám na lince do večera. Večer do něho přidám asi 180-200 g žit. mouky a postup opakuji.(dělám od oka nevážím) To těstíčko se podobá konzistencí hustšímu těstu na lívance. Zase přikreju a ráno už mám kvásek vyběhlý do tří čtvrtin toho kilového kelímku. Na toto množství kvásku dávám 600 g chlebové mouky pšeničné. Musí být chlebová, ne obyčejná. Do mísy dám tu mouku a přidám 2 pol.lž. mletého lněného semínka a 3 lžíce otrub a promíchám. Do toho vyleju ten kvásek a v kelímku nechám odhadem asi ty 2 pol. lžíce kvásku na příště. Ale nemusí to být přesně. Vařečkou promíchám a na toto množství mám už připravenou vlažnou vodu. 1/2 litru a tu po částech přilévám a míchám vařečkou. Vodu ale nedám úplně všechnu najednou, trochu si vždy nechám. Pak strčím mísu do robota s hnětacím hákem a pustím na stupeň 1 a pozoruji jestli mám tu vodu přidat nebo ne. Těsto nesmí být ani řídké, ani příliš tuhé. A každá mouka jinak váže vodu, tak proto to dělám takto. Nechám promíchat asi 2 minuty a pak robota vypnu, přikreji a čekám asi půl hodiny a znova spustím hnětání a teprve teď přidávám jednu čajovou lžičku soli, čaj. lž. kmínu a 3 vrchovaté lžíce směsi semínek, které mám pořád dopředu připravené ve velké dóze. Směs semen se skládá ze slunečnicových, dýňových a sezamových, které vždycky předem každé zvlášť opražím na suché pánvi, protože každé chce jinak dlouhou dobu pražení a pak teprve smíchám všechno dohromady a dám do té dózy. Někdy přidávám i konopné semeno a mák, ale to už nepražím a být tam nemusí. No to pak hnětu tak, že nechám minutu, zastavím a těsto z háku stáhnu do mísy a znova pustím robota a zase hnětu. Celé to trvá asi 15 minut, možná ani ne, nevím, já si to neměřila. Prostě když vidím, že se těsto nelepí na stěny mísy, tak vypnu. Zakreju a nechám půl hodiny. Pak znova pustím robot asi na minutku a znova pak zakrejua čekám další půlhodinu a postup opakuji ještě jednou. Po druhém promíchání ho nechám ještě v míse přikryté tak hodinu, pak ho vyndám, utvořím bochník na pomoučené desce a dám do formy na chleba, nahoře pomoučím a přikreji igelitovým pytlíkem a dám někam k teplu kynout. Já mám prosklenou verandu na východ a na jih, tak tady mám skoro pořád sluníčko, tak to dám vždycky na to sluníčko. A když náhodou nesvítí, tak dám na polici poblíž radiátoru. Běžně bochník kyne tak dvě hodiny. Asi čtvrt hodiny předtím si rozpálím troubu na 250 stupňů a i plech, na kterém budu chleba péci. Dolů na dno dám malý pekáček s vodou, aby byla v troubě na začátku pára. Když je trouba rozpálená, tak vyndám rychle plech, překlopím na něj chleba tou pomoučenou stranou z ošatky, žiletkou ho nařežu a rychle strčím zpátky. Asi za pět minut snížím teplotu tak na 180 stupňů a pak už peču tak 20-25 minut. Během té doby můžete rychle vyndat pekáček kde byla voda, ale já na to obvykle zapomenu. Že je chleba upečený poznáte jednak podle barvy a pak také tak, že zaklepete na spodní stranu bochníku a on zní dutě. Ale většinou je opravdu za 25 minut už upečený a já troubu vypnu, ale bochník v ní nechám, aby ještě "došel". Pak ho vyndáte na mřížce necháte úplně vystydnout. Nekrájejte ho nikdy horký a i když na něj budete mít chuť vydržte tak dvě hodiny, to už bude vlažný a můžete si ukrojit špičku zoubkovaným nožem, nebo opravdu ostrým, abyste třeba tupým nožem chleba zbytečně nestlačila.

A pozor, do toho zbylého kvásku dám plnou polévkovou lžíci žitné mouky a asi to samé množství vody, a pořádně promíchám těstíčko, zavřu víčkem a dám do lednice na příště. Chleba mi vystačí na 7 dní, ale já jsem sama a jím ho jenom ráno k snídani. Ono se to zdá zdlouhavé a složité, ale opravdu není, protože i když to potřebuje čas, tak u toho celou dobu nestojíte, a ve skutečnosti to zabere celkem asi půl hodiny čistého času.

floro*
Moc děkuji. Recept máte vymazleny to puntíku. Já si dělam jen zitny, z klasicke mouky se mi nikdy nepovedl.
Ještě jedno děkuji a jdu do toho.

Floro, on je ten co dělám žitno pšeničný a jelikož přidávám ty otruby, tak ho obohacuji o vlákninu tímto způsobem. Jenom ze žitné mouky jsem zkoušela také, ale na mou chuť je moc hutný a takový těžký. Dříve jsem dělala chleba jenom v domácí pekárně a používala pekařské droždí, ale pak jsem jednou zkusila tento z kvásku a v troubě, a od té doby už ho jinak nedělám. Je úplně jiný než z dom. pekárny, i když ten mi kdysi také chutnal. :) Tak doufám, že se Vám také povede. Ale možná to nebude hned napoprvé, já ho také hned neměla takovýhle. Ono to přijde zvykem a sám si to vychytáte. Akorát kupujte tu mouku chlebovou. Já kupuji porůznu, někdy Babiččina volba, někdy je od jiné značky, prostě vezmu tu, která je zrovna v akci, ale vždy chlebovou. Kupuji klidně 10 kilo najednou, protože jednak ušetřím a také nemusím pořád lítat do obchodu. ;)

A pro Kami, tak jsem se koukla, a ty mluvíš o Seitanu, veganském mase. Sice vegetarián nejsem, ale už jsem to jednou chtěla vyzkoušet a pak jsem zapomněla. Tak díky za připomenutí a už mám kouli v míse. ;) Našla jsem si cizojazyčné recepty, protože tady to ukazoval jeden kluk a moc se mi ta jeho příprava nezdála. Má to trochu pomotané a ten výsledek se mi moc nezdál. On měl ve výsledku hutnou placku, protože tu hmotu vůbec nevázal do uzlů, jen z toho udělal kouli, a to "maso" má být takové porézní a má se nechat trhat na kousky, že to fakt vypadá jako kuřecí nudličky. Navíc do vody, kterou zadělával těsto, přidával hned sojovku a koření, což je hloupost, protože pak se to těsto musí hodně vyprat, aby se z něho vyplavil lepek a on tím pádem zase šechno koření a tu sojovku vypustil do odpadu. A také to pral ve vlažné vodě a ta musí být studená a vykládal, že voda musí být hnědá, což není pravda, ale on ji hnědou měl, protože mu to těsto obarvila ta sojovka, kterou nakonec z těsta úplně vymyl. Takže úplně k ničemu a navíc to házel pak vařit do studeného vývaru, ochuceného zase půl litrem té sojovky a tak dál. :-D Tak jsem si raději vybrala recept z jednoho francouzského videa, který se mi zdál takový vychytaný a za půl hodiny jdu na to vymývání lepku. Udělám fotky a jestli se mi to povede, tak foto pošlu. Jestli ne, tak se chlubit nebudu, ale přiznám se. ;) Ono to bude asi také chtět trochu vyzkoušet a vychytat si to osobně. no uvidím, ale těším se na to. Určitě to bude zdravé a kdyby se mi to povedlo, tak také i dobré. *mnam*

kami123

Já také nejsem žádný veg...an.

Zkoušel jsem jen párkrát ze zvědavosti.

Maso to samozřejmě není, ale chuť a konzistenci to má celkem zajímavou. I tak to ale nepoužívám.

Když jsem to usmažil nemáčené tak to chuťově připomínalo arašídové křupky, bylo to chutné, ale moc nacucané olejem.

První praní doporučuji udělat v míse s vodou, počkat až škrob sedne a přebytek vody slít. Z toho těsta pak můžeš lehce usmažit bezlepkové placky, ze kterých jdou nakrájet nudle a použít také do pokrmů.

Podle tvého popisu musel být autor přípravy dobrý komik.

Už se vaří a vypadá fakt dobře. Jsem na to strašně zvědavá. Ale příště napíšu už do svého vlákna, on by se mohl autor své otázky zlobit, že mu tady parazituji. Tak se mu omlouvám. :)

witch*
hodnocení

1x
Nevnucuji, ale já dělám tažené těsto podle tohoto receptu. Je rychlé a chutné. Listové třeba vůbec nekupuji, natož, abych se s ním dělala.
vareni.cz/...

já dělal listové těsto z másla, dal kolegovi a prý se po štrůdlu hned zaprášilo...a to jsem mu dal slušnou kostku

hodnocení

0x

Ano, samotné těsto takto má být.
Musí se celkem dost cukrem prosypat nastrouhaná jaklka a štrůdl se potom při servírování ještě pocukruje moučkouvým cukrem.
Pokud by se dával cukr i do těsta, bylo by to moc sladké.

K tvrdosti, těsto se musí kvalitně zpracovat. Maminka to dělala 10-15 minut, pak pod nahřátou keramickou misku nechat půl hodinky odpočinout a znovu zpracovat a takto 3x.
V dobře zpracovaném těstě se začaly dělat jakoby bublinky.
Potom pomoučit utěrku, na ní vyválet tenoučké těsto, nandat náplň a pomocí utěrky zarolovat.
Potom těsto není tvrdé.

hodnocení

0x
Těsto takovy má bét. Vnitřek je sladké dost na to, abe se těsto nemoselo sladit. Zdravé.

zor
hodnocení

0x
Já bych tam dala ještě prášek do pečiva, ten to nakypri a 2 lžice Solamylu. A jenom žloutky bez bílků. Bílky těsto stahují. Ocet je tam asi zbytecny.

No to by byla tlepanice ala Babica. Do taženýho štrůdlu prášek do pečiva? Hmhm

Tažený těsto je bez chuti, jako listový. Ochutí to až ty jablka. Pokud chcete sladký těsto, musíte uděla štrůdl z křehkého těsta.

kami123

Trochu prášku do pečiva tomu může prospět, aby to nebylo tak tvrdé. A zároveň to vykompenzuje ten solamil, který z toho udělá ještě větší cihlu. Na zkřehčení bych dal trochu víc másla. Ale bůh ví podle čeho tam kuchařka odměřovala.

Ocet se dává, aby bylo těsto vláčnější na zpracování.

Neprospěje. Do TAŽENÉHO těsta se prášek nedává.

Řekla bych, že je tam o vejce víc, stačí jedno. I to může mít vliv na tvrdost.

kami123

To co dělá těsto tvrdým je mouka a škroby s vodou. Ne vejce.

Je i možné, že to jen udělala moc tlusté, případně jen konce..

honzin*

tažené ani listové těsto samozřejmě bez chuti rozhodně není. To může tvrdit jen někdo, kdo má vypálené chuťové buňky, nebo navyklé na přemíru cukru nebo soli. Ocet tam samozřejmě patří a je důležitý. Prdopeč nebo soda je totální zvěrstvo. Ale důležité je také nechat těsto, před pečením, důkladně odležet, nejlépe do druhého dne. Je to pak nebe a dudy... Každopádně nejchutnější je 2x. Poprvé ještě horký a pak druhý den, jak píšou kluci v tom receptu na závěr...

No tak to mne zajímá, jakou chuť tedy tažené těsto má. Pokud se nepletu, rozeznáváme čtyři chuti, hořkost, kyselost, sladkost a slanost. Nově umami a možná ještě oficielně přiznají šestou, škrobovou. Kteroupak chuť má? Ale urážet vypálenýma chuťovýma buňkama vám jde.

Je to těsto bez chuti a proto se dá používat s náplněmi jak nasladko, tak naslano.

honzin*
se omluvám, pokud jsem se dotkl, ale to není urážka. Je známá věc, že kdo jí moc ostré, nebo příliš solí, či sladí, tak má otupělé chuťové buňky. Doporučuji vyzkoušet prakticky vyloučit zmíněné (velmi často zbytečné) dochucovadla a bude za krátko každý překvapen, co chutí mají dříve nevýrazné potraviny. Chuť těsta prostě nedělá jen sůl, cukr, nebo koření.

kami123
hodnocení

0x

Do něčeho to zabal, ať to provlhne.

Chuť tomu dává barva, příště vyšší teplotu.

A bude ještě tvrdší.

kami123

A jak bys dosáhla tmavší barvy?

Mě to už tak přijde bledé a fotky ještě zkreslují více do tmava.

kami123

i když ve srovnání s odstínem papíru, to není zas úplně hrozné. Každopádně aby to mělo správnou chuť, takk to musí být do zlatova.

No má ho nedopečený.

hodnocení

0x

nelze se řídit jen rozpisem suroviny, každá mouka je jiná atd...těsto musí být měkké-dostatek tekutin, přijde mi, že štrůdl tazatelky byl dělán ze silnějšího těsta, právě jen na tenko válené těsto se dostatečně od vlhké náplně jablek "propaří" a je měkké, silný plát těsta bude jako tvrdá slupka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]