Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik sádla koupit na určitou velikost kastrolu

Od: sametka odpovědí: 18 změna:

Mám 9 litrový kastrol a chtěla bych si sama vyškvyřit sádlo. Kolik kilo syrového sádla si mám asi koupit? Mívávali jsme prasata, ale tobylo tolik sádla, že jsme to škvařili v kotli a bez vážení, ted nemám odhad.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Zabíjačky jsme také dělávali. Ovšem ty hrnce jsou už dnes na půdě, k ničemu, protože tak velké množství už zpracovávat nikdy nebudeme.

Je zbytečné škvařit tak velké množství, záleží, kolk vás v rodině je strávníků. Já když koupím syrové sádlo, pokrájím ho a dám do mrazničky v sáčcích asi po 1 kg. Když sádlo dochází, pytlík vyndám, nechám rozmrazit a vyškvařím. Mám tak pořád čerstvé sádýlko i čerstvé škvarky. Ono to má občas snahu žluknout. Ale když si uděláte jen menší množství /u nás je to to kilo/, bude to čerstvé, v pohodě a až to sníte, můžete si vyškvařit další. Proč to dělat ve velkém množství? Kdysi se to dělalo kvůli nutnému zpracování celého zabitého čuníka. Dneska můžete udělat jen trochu. A budete to mít pořád čerstvé a chutné. Jaga.

farm
hodnocení

8x

Hodnota hustoty u vepřového sádla při 15°C je 914 až 922 [kg. m-3].Takže 1 litr sádlahmotnost cca 900 g.

Hrnec nikdy neplňte do více než jeho ¾ objemu. Při škvaření sádla bude již vyškvařené sádlo zvětšovat objem a pěnit. 3/4 9litrového kastrolu jsou 6.75litru. Krát 900g = 6075g.

Takže vyškvařte asi 6 kg sádla ve vašem kastrolu. To je přesný bezpečnostní výpočet, sádlo může prskat fest a přes okraj to nebude..

kami123
hodnocení

2x

Dojdi s hrncem do řeznictví a řekni, že chceš plný.

mate59
hodnocení

1x

Kupte si 3 kila,vyskvařte,budete mít i čerstvé škvarky a až to spotřebujete, udělejte si nové.

hodnocení

1x

A musíte absolutně naplnit ten devítilitrový kastrol, nebo jen potřebujete vyškvařit sádlo pro svou domácí spotřebu? V tom případě přece můžete škvařit v tom hrnci i menší množství, třeba dvě kila. Já teda také škvařím maximálně dvě kila a mám z toho sádla asi tak na dvě ty větší sklenice na zavařování. A také se to škvaření lépe ohlídá, když jde o menší množství.

sametka
hodnocení

To si mě nepochopila suzymon. Já chci maximálně využít té velikosti hrnce ke škvaření syrového sádla. nechce se mi škvařit po kile, ale co nejvíc. Proto se ptám, kolik syrového sádla se asi vejde do kastrolu o průměru 30 cm a výšky 13cm. (cca 9 litrů). Na vyškvařené sádlo už se hodí kdejaká nádoba.

Kastrol o průměru 30 a vysoký 13 nemůže být devítilitrový. Ať to někdo spočítá, kdo bude mít chuť.

kami123
05.11.21 19:46

9/4

Aha, tak to se omlouvám. :)

makk
hodnocení

1x

Sádlo plave, takže 9kg musí být víc než 9l, krom toho máte na začátku mezi vzduch. Odhadoval bych to na 4-5kg.

hodnocení

0x

Můžete koupit i kilo...do kastrolu se vejde. Ale vážně, odhaduji 13 - 15kg surového...pokud chcete celých 9 litrů zaplnit...část budou škvarky, část voda, která se vypaří a zbytek sádlo...ale důkladně vyškvařit vodu, aby vám to neplesnivělo.

mate59

13 kilo jí tam nevleze.

Moje chyba...tazatelka má kastrol na smažení, NE na uskladnění. Proto tam mám chybu...v tom případě do kastrolu dostane max 7-8kg surového a bude smažit...vešlo by se i trochu víc, pokud by přidávala syrové postupně, až se to trochu "slehne".

Mám 9 litrový kastrol a chtěla

bral jsem to

Mám 9 litrový kastrol na smažení a chtěla

oprava, takto jsem to pochopil

Mám 9 litrový kastrol a chtěla BYCH DO NĚHO DÁT ČISTÉ SÁDLO

liska5

Těch 7 kg nakrájeného syrového sádla je až dost. Sice, jak se vytaví, tak to klesne. Hlavně to dělat hodně pomalu!

Jaká voda? Jedině tak skleničku pro začátek, ať se to nepřichytá. Proto taky zpočátku více míchat.

kami123

Řek bych, že myslí vodu, jako součást syrového sádla.

Vodu nedávám, je to zbytečné.

Luxus je škvařit na teflonovém povrchu, obzvlášť u plynu. Člověk u toho nemusí pak furt stát. Nic se nenapaluje.

Když se ke konci naleje trochu mléka, tak jsou škvarky tmavší a chutnější. Ale voda v horkém tuku způsobuje jeho rychlejší degradaci.

Viděl jsem na YT, že lidé škvaří úspěšně i v mikrovlnce.

kenav
V MV to jde rychle ale trouba je zaděláno i když je to priikrity a škvarky jsou guumovy

sametka
hodnocení

Před pár lety jsme koupili 9kg syrového sádla a byl toho obrovský hrnec přes 2 plotýnky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]