Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mleté maso běžně používám v kuchyni. Dělám karbanátky, čevabčiči, sekanou, holandské řízky... Nedávno jsem vyslechla hovor dvou žen a ta jedna říkala, že bude dělat MLETÉ KUŘECÍ STEAKY. Nechtěla jsem se ptát na podrobnosti. A tak jsem to hledala na netu, co to vlastně je. Zjistila jsem, že to bude vlastně asi obyčejný karbanátek. Píší, že se do něj dává cibulka, stroužek česneku, hořčice, hladká mouka, nebo strouhanka, vajíčko, sůl, koření. Připadá mi to skoro totéž, jako do karbanátku.
Můžete mi vysvětlit, jaký je rozdíl mezi těmito jídly? Můj názor je, že je to stejné. Děkuji - Jaga.
Zdravím. Chápu to tak, že klasický karbanátek je ze směsi ochuceného hovězího a vepřového masa => osmaženého, ne uvařeného. A mleté steaky jsou ze samotného hovězího masa, ale rozemletého, opět ochuceného (ale bez strouhanky, neb se nevypeče tuk z vepřového a není potřeba ho do strouhanky vsáknout), vsype se jen trocha mouky pro soudržnost, pak nutno osmažit či ogrilovat. Ida
Proč hned Idanovu napadáte? Třeba mistr kuchař pan Sapík dává do mletých máslových řízků mouku.
Před mnoha a mnoha léty jsem se ptala řezníka z výrobny, jak je možný, že mají tak dobrou sekanou. A řekl mi, že tajemství spočívá v tom, že dávají místo strouhanky mouku. Proto je tak jemná a dobrá.
Já osobně dávám do sekané rohlík namočený v mléce a když je potřeba, přidám trochu mouky.
U řezníka se objevila novinka, stejkové maso. Byla jsem celá zvědavá, jak to vypadá. Vykostěné kotlety. Za 89 kč. Sranda, že? Je to reakce na někoho přede mnou, na hovězí stejky. Stejk je prostě kus kvalitního masa, ukrojeného jako plátek. A ta paní použila kuřecí prsa nebo stehenní plátek. Možná pekla, možná smažila.
Steak a biftek je maso v celku. Převzato z angličtiny. Pokud paní dělala něco z mletého masa, tak je to biftek, nebo steak v úvozovkách. Normální karbanátek po česku, ale s anglickým názvem, protože tohle u nás "frčí". Jakoby Čechům už ta naše čeština nestačila a byla nějak méněcenná. Je to smutné, protože Angličani určitě nebudou říkat, že si k večeři připraví karbanátek, když budou dělat steak. Byly to nějaké snobky, nebo "husy".
No mozna to kureci mele, aby se ta stara (slepice-hehe), dala vubec ukousnout.
Taky delam casto mlete maso, ale spise sekanou, pul na pul tlustsi veprove a zadni hovezi. Ale teda kazit to moukou, to nee. Radeji tam pridam krapet exotickeho koreni, jako pravy safran a muskatovy orisek, cibuli nesetrit.
Misto strouhanky davam namocene rohliky v mlece a jako bonus portske. Tak jako do pastiky.
Zatim teda jen kazdy kulil oci na moji sekanou.
idanova -a davat do klasickeho hoveziho burgru mouku, no to je teda taky bizar. Si vezmete do ruky balicke v marketu
a obsahuje 98-99 procent hovezi, zbytek sul. Tvar to drzi taky.
Dobremu jidlu zdar.
Na dotaz neodpovím. Já dělávám sekanou z 8 - 10 kg masa najednou, komplet ochutím a šup do mrazáku. U vašeho výčtu pochutin ze sekané mi chytí zelňačka. Jednou při nedostatku času jsem půl kila ochucené, zmrzlé, neupečené sekané šoupla to tlakáče, přidala kysané zelí + vše co do zelňačky patří, zahustila zakysanou smetanou. A světe div se, chutnalo všem, ani zahusťovat jsem nemusela.
Ty 2 hospodyňky se bavily před Penny a že to tam prý mají. Tak jsem jedno balení na zkoušku koupila. Maso bylo pěkně rozmělněné, také cena byla příznivá.
Upravila jsem to podle internetu. Udělala jsem placky, větší, než karbanátky. Pěkně to drželo pohromadě, nedrobilo se to. Asi je to tím solamylem. Placky byly po osmažení pěkně světlé, chuť dobrá, jiná, než u karbošů, nedávala jsem tam ani česnek, ani majoránku. Zato sojovou omáčku, hořčici a špetku chilli.
Byl z toho dobrý oběd. Ale steaky to nebyly. Spíš to byl karbanátkův brácha. Steak si představuji - pěkně zakrojit do vyššího plátku masa. Tohle mleté bylo o něčem jiném. Ale sníst se to dalo a špatné to rozhodně nebylo. Jaga.
Babajaga, kdyz pises o vareni, napada me, Ty nemas vlastni mlynek na maso?
To je otazka 800-1200 korun. Rozhodne se vyplati.
Jago, a víš že se tomu ani nedivím. To je úplně stejné, jako s tou notoricky známou "českou chutí". Jak je vidět na obalu, je to český výrobek, který apeluje na české kupce. A výrobce, který je Čech ví, že bohužel Češi slyší na cizí názvy. Takže klidně napíše že se jedná o steak a přitom je to obyčejné mělněné maso, uplácané do tvaru toho steaku. Ale jestli tam bylo opravdu 99% masa a ne kůže, tak to snad bylo OK. A jak Tě znám, tak už si to podruhé nekoupíš. To jsi byla jenom zvědavá.
No, Suzy, vyzkoušela jsem a stačilo to. Ale těší mě, že jsem o nic nepřišla.
Je to stejné, jako když jsem četla v knize o americké rodině, kde je nutností na Den díkůvzdání péci krocana. Něco jako u nás na Štědrý den rybu. No a chudá rodina na krocana neměla, koupila tedy levné mleté maso, vymodelovali jej do tvaru krocana a pekli. Měli tedy "krocana", i když to vlastně krocan nebyl.
A podobné mi to připadá i u nás - kdo nemá na steaky z masa, koupí mletinu a má "mleté steaky." Vyzkoušela jsem to, špatné to nebylo, ale rozhodně to vyhledávat nebudu. To si raději občas koupím maso na skutečný steak. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.