Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Štrúdl z listového těsta

Od: liliana odpovědí: 27 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak upéct štrúdl z listového těsta (koupené, chlazené, již rozválené). Vždy se upečený velmi sype na jednotlivé plátky, že téměř nelze krájet. Peču cca na 190, do zlatova. Zkoušela jsem i potřít máslem, a stejně se hrozně sype. Přehýbám těsto přes náplň cca 2 až 3 cm, štrůdl jinak nijak nepraskne.

Děkuji za radu.

 

 

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
Máte moc vysokou teplotu.
Tohle rozválené těsto je prevít.
Stačí péct v klidu na 170 st. C.
Nesype se mi, nikdy :)

To je pravda, že na 190 je moc, to se potom udělá krusta, která se rozděluje na ty lísty a nejde nakrájet. Já peču na 160.

liliana
hodnocení

Zkusím tedy snížit teplotu. Jinak těsto je z Lidlu, rozválené, chlazené. Neroluji, náplň dám doprostřed, a pak kraje přehnu přes sebe, tak 2, 3 cm. Zkoušela jsem i rolovat, ale některé ty vrtsvy těsta uvnitř byly jakoby ještě trochu syrové, i když povrch už nazlátlý. Ale možná to chtělo tu nižší teplotu.

To děláte dobře, kromě tedy té teploty.

 

hodnocení

2x
avatar zmatenka

Taky používám koupené chlazené a rozválené listové těsto. Používám ho tak jak je a víc ho nerozvaluji. A k té teplotě. Na obalu v návodu na pečení je doslova napsáno "Pečící troubu předehřejte na 200°C ... a pečte...15 - 20 minut". Já to tak dělám a nemám s ním problém. Krájím zoubkovaným nožem. Listové těsto MUSÍ listovat a tudíž se trochu drobí. I když si koupíte hotové pečivo v pekárně, bude se vám drobit. Tak to zkrátka má být...

Štrúdl z listového těsta
kami123

Krásné,

chudák Pavlos *smich*

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Když necháte vyšší těsto, nalístkuje a pak se sype, nejde nakrájet. Rozválejte ho na hodně tenko.

Štrúdl z listového těsta #2
liliana
hodnocení

Zkusím, ale to rozválené z Lidlu už se mi nezdá tak vysoké...

Máte pěkné štrůdly...

Já štrůdl krájím až když vychladne.

kami123

Babakzov,

krájeno "zubatým" nožem?

Moc pěkné. Já radši víc do tmava...

Babkazov, proč to děláte, dávat tu foto
Tečou mi sliny.

 

 

kami123
hodnocení

0x

To že se nedá krájet neznamená, že není dobrý. Tak se drobí no. Těsto je dobře udělané...

Předkrájej ho před pečením...

Natři ho žloutkem nebo vejcem...

Těsto ještě jednou dvakrát přelož a rozválej...

Předkrájet štrůdl? To slyším prvně v životě. Vždyt z toho poteče při pečení šťáva z jablek.

Já ho krájím zubatým nožem a nedrolí se. Chybu v postupu neděláte.

liliana
hodnocení

Ano, štrúdl je chuťově dobrý, ale co z něj, když je takto rozsypaný... nevím, zda např. nějak jinak nastavit teplotu. Vajíčka na štrúdlu nemám ráda, spíše teda snad nějaký tuk, máslo, olej, nebo i mléko apod. Nebo zkusit koupit jiné těsto...

kami123

Liliana,

dal jsem ti tři rady, k jedné jsi se vyjádřila, ta s vejcem zároveň není moc účinná.

Co ty dvě další?

Stojíš o radu nebo si chceš jen stěžovat?

.

Boba

To že něco slyšíš poprvé znamená že je to špatné?

Když je člověk šikovný tak krázně dokáže před zavinutím nakrojit těsto tak, že jde pak porce oddělit velmi jednoduše, kvůli obsahu ale nutno též nožem. jinak by šly porce i přesně nalámat.

Lze i nadělat nákroje na již zabaleném...

Čemu vadí, když něco z náplně vyteče?

imagesvc.meredithcorp.io/...

Kami123

vadí to, že vyteče a napálí se na plechu. A je to škoda.

Vejcem nemažu, máslem, nebo taky ničím.

Já už ale hodně dlouho listové nekupuju, dělám si svo těsto, jednoduché a vynikající:

40 deka hl. mouky, jedno máslo a jednu kysanou smetanu.

Krásně se s ním pracuje. Je to recept kuchařky Čiriny, která má, nebo spíš měla, za Karlákem svoji restauraci a z tohoto těsta pekla Havlovi rohlčky s mákem.

kami123

Co je lepší? Když je kůrčička těsta bílá nebo připečená do hněda či zlatova?

Je něco špatného, když je malá část produktu zkaramelizována?

lidl.cz/...

Ale já neříkám, že je něco špatného, ať si to každý dělá jak chce, můj táta byl cukrář a já dělám všechno podle něj a začátečnice nejsem.

kami123

Ale ano, vafí ti, že něco vyteče.

Děláš vše podle otce, ale těsto podle nějaké Čiriny...

Jinak máš mé uznání za vlastní výrobu těsta.

V obchodech je bohužel vše jen z oleje. Kdyby měl někdo tip obchodu na těsto z másla, tak budu vděčný.

Problém tazatelky je právě v tom, že těsto je technicky moc dokonalé.

Táta si dělal listové svoje, to jsem nikdy nezkoušela. Čirina není "nějaká" to je paní kuchařka.

Už jsem někde viděla listové těsto máslové, jestli se tomu dá věřit, ale nevím, jestli v Bille nebo na Rohlíku.

Kami123

tak na Rohlíku Jesm ho viděla:

rohlik.cz/...

kami123

Děkuji,

snad nebude od Babici :)

To by nestálo za nic*smich*

 

hodnocení

0x
avatar bimbam

Štrúdl z listového těsta se trochu sype vždycky. Většinou kupuji takovou velkou kostku, někdy v Lidlu už docela tenké těsto, ale i to ještě musím rozválet. Plním od kraje asi do poloviny a pak roluji. Na plech vlastně dávám kulatou roličku. Když se to sype, nemohu s tím chodit po bytě, ale jím nad talířkem u stolu :).

 

zufgh
hodnocení

0x
Kupované listové těsto je náhražka. Nejlepší je si udělat své těsto speciálně na štrúdl. Mouka, máslo, voda, ocet a véco. Je tam míň tuku, než v listovém a není tam cukr.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]