Jde ti o ruský kvas což je mírně alkoholický pití na způsob chlebového vína, nebo chceš dělat žitnou kořalku /whisky? Popis zcukřování na kořalku je čtení na dlouhé zimní večery. Buď potřebuješ slad ( prodává se na domácí výrobu piva) nebo si musíš koupit alfa amylázu. No vidíš Nonek.. Že by šlo o kvásek mě ani na vteřinu nenapadlo. Protože předpokládám že jsem byl s odpovědí blíž doplnim zdroj informací deslik.cz ( DEStilace a LIKéry)
O jaký kvas se Vám jedná? Mate mne ten cukr do naklíčeného žita. Napište co chcete vyrábět. Žitný kvásek se dělá z žitné mouky a žádný cukr se tam nepřidává, jenom voda.
Jestli chcete vyrábět nějaký alkohol, tak to raději upřesněte.
Amatéři mají dojem, že nasypou do konve obilí, přidají cukr a když to vypálí, mají žitnou kořalku (skoro whisky). Zkušení vědí, že škroby v zrní nejsou kvasinkami rozložitelné takže je potřeba buď zrno nechat sladovat nebo šrotovat a rozložit umělými enzymy. Ty rozštěpí škroby na jednoduché cukry a s nimi si už kvasinky poradí. A protože těch škrobů v zrnu je spousta, není potřeba přidávat cukr. Takže tě to přidávání cukru mate zcela správně i když sis určitě myslela že tazatel chce dělat kvásek a ne kvas. Bohužel od žitné pálenky ke kvalitní visce je i potom ještě zatraceně dlouhá cesta. Komplikovaná navíc ještě tím že oficiální pálenice ani nesmí obilné kvasy podle zákona pálit.
No já jsem si právě nemyslela, že chce dělat kvásek, protože ten se tak vůbec nedělá. Ale ostatní psali o kvásku, tak jsem ho také zmínila. Já jsem si právě myslela, že chce dělat nějaký alkohol. Něco jako ten ruský fermentovaný žitný kvas. Ale ten se dělá ze žitného chleba, ne z naklíčeného žita. Tak proto jsem se ptala, co to vlastně chce ten tazatel vyrábět. Ale on se stejně už neozval, tak je to fuk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.